«Πρόθεσή μας ήταν, είναι και παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση του Έργου»

Η κατασκευαστική εταιρεία απάντησε με εκτενή επιστολή στο ρεπορτάζ της «24» για την Πλατεία Ελευθερίας

Της Αλεξίας Καφετζή

Το ρεπορτάζ της «24» για την πορεία των έργων στην Πλατεία Ελευθερίας προκάλεσε την αντίδραση της κατασκευαστικής εταιρείας Lois Builders, η οποία απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα μας για να «απαντήσει» στο δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας.

«Η εταιρεία LOIS Builders. με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε την 01/04/2017 στην εφημερίδα 24h και στην ιστοσελίδα www.24h.com.cy με τίτλο Ούτε φέτος τελειώνει η Πλατεία Ελευθερίας της Αλεξίας Καφετζή, θέλει να διευκρινίσει τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πλήρους και ολοκληρωμένης ενημέρωσης του κοινού:

Για το συγκεκριμένο άρθρο λάβαμε τηλεφώνημα από τον κ. Φίλιππο Σιακαβάρα το απόγευμα της Παρασκευής 31/03/17, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι είναι δημοσιογράφος από την εβδομαδιαία εφημερίδα 24. Ο κ. Σιακαβάρας επικοινώνησε ακολούθως με στέλεχος της Εταιρείας μας και μας ενημέρωσε τις προθέσεις του άρθρου. προκειμένου να τοποθετηθούμε και να εξακριβώσει τις πληροφορίες τις οποίες υποστήριζε πως είχε από έγκυρες πηγές. Σε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με στέλεχος της Εταιρίας μας λίγο αργότερα. του δόθηκαν όλες οι πληροφορίες και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν και κάλυψαν πλήρως το φάσμα των θεμάτων που θίγονται στο εν λόγω άρθρο. Επίσης του επισημάνθηκε ότι οι πληροφορίες που είχε. τόσο για τα χρονοδιαγράμματα του Έργου της Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα χώρου. όσο και για τις οικονομικές δραστηριότητες της Εταιρείας στο εξωτερικό. δεν ήταν αληθείς αλλά κακόβουλες. Από το πιο πάνω άρθρο φαίνεται ότι θεληματικά ο δημοσιογράφος Φίλιππος Σιακαβάρας παρά την λεπτομερή ενημέρωση που του έγινε από το στέλεχος μας. επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις δικές του «πηγές» . αγνοώντας πλήρως τα όσα του επισημάναμε.

Ο κ. Σιακαβάρας επίσης ανέφερε ότι ήταν παρόν στην παρουσίαση του Έργου της Ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα χώρου στα ΜΜΕ. που έγινε στις 2 Μαρτίου 2017. όπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. η Δημοτική Μηχανικός Αγνή Πετρίδου και ο Διευθυντής της εταιρείας LOIS Builders Νικόλας Λοής. παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την εξέλιξη των εργασιών και απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον το πως ο κ. Σιακαβάρας είχε τόσο διαφορετική αντίληψη και ερμηνεία των πληροφοριών που δόθηκαν σε σχέση με όλα τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επίσης είναι άξιο απορίας το ότι μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον κ. Σιακαβάρα ενώ η δημοσίευση του άρθρου φέρει την υπογραφή της κας Αλεξίας Καφετζή. Αξίζει εδώ να προβληματιστούμε για την εφαρμογή των αρχών δεοντολογίας της δημοσιογραφίας. όπου πρώτιστο καθήκον των δημοσιογράφων προς την κοινωνία και προς το επάγγελμα τους θα πρέπει να είναι η δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας – κάτι το οποίο στην προκειμένη περίπτωση σαφώς και δεν έχει γίνει.

Η εταιρεία LOIS Builders, δηλώνει τα εξής:

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα Χώρου, το Έργο προχωρεί προς την ολοκλήρωση του, με πλήρη διαφάνεια και άψογη συνεργασία. Όταν είχε ζητηθεί η παρουσίαση νέου τροποποιημένου χρονοδιαγράμματος από τον Δήμο Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε άμεσα συνάντηση με όλους τους συντελεστές του Έργου για να δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Σκοπός ήταν να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι, προκλήσεις και τροποποιήσεις σχεδίων οι οποίες προκύπτουν καθημερινώς λόγω τις πολυπλοκότητας του Έργου, άλλα και για να αποφευχθεί ή και να ελαχιστοποιηθεί η οποιαδήποτε ταλαιπωρία που τυχόν προκαλείτε λόγο των εργασιών στο κοινό. Το υφιστάμενο τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα ετοιμάστηκε και είχε παρουσιαστεί και εγκριθεί από τον αρχιτέκτονα του Έργου και την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή στις 11/03/17. Σκοπός της συνάντησης και της παρουσίασης του χρονοδιαγράμματος ήταν να σχηματιστεί μια ρεαλιστική εικόνα αποπεράτωσης του Έργου για να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν στον Δήμο Λευκωσίας λαμβάνοντας όμως υπόψη και την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (Απρ. 2016) όπου οι οδηγίες για οποιεσδήποτε αλλαγές πριν δοθούν στον Εργολάβο για εκτέλεση, πρέπει να έχουν την έγκριση της ΚΕΑΑ.

Πρόθεση της εταιρείας LOIS Builders ήταν, είναι και παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση του Έργου εντός των συμφωνηθέντων προδιαγραφών και προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Εξάλλου, η πρόοδος των εργασιών φαίνεται ξεκάθαρα και από το time-lapse video το όποιο δόθηκε στα ΜΜΕ στις 2/03/2017 και δημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον Δήμο για ενημέρωση του κοινού. Πρέπει να σημειωθεί ότι έκτοτε οι εργασίες έχουν προχωρήσει κατά πολύ βάσει πάντοτε και του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος.

Όσο δε για τις οικονομικές δραστηριότητες της LOIS Builders στο εξωτερικό, η αναφορά που έγινε είναι ψευδής και αναληθής – πράγμα που μας κάνει να διερωτόμαστε για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι πηγές των πληροφοριών που αποκαλείστε στο άρθρο σας. Η Εταιρεία δραστηριοποιείται με επιτυχία στην Σαουδική Αραβία τα τελευταία 7 χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς μεγάλου μεγέθους Έργα, τις πλείστες φορές μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό από αυτά της Κύπρου. Σε σχέση με τις εν εξελίξει εργασίες στην Σαουδική Αραβία αξίζει να σημειωθεί πως η Εταιρεία έχει αναλάβει δυο πολύ σημαντικά έργα από υφιστάμενους επαναλαμβανομένους μας πελάτες, γεγονός που αναδεικνύει τις καλές της σχέσεις με τους πελάτες της, ενδεικτικές της ποιότητας εργασίας και της προοπτικής της Εταιρείας στην εν λόγω χώρα.

Η Διεύθυνση και το προσωπικό της LOIS Builders νιώθουν περηφάνια για την πορεία ανάπτυξης των εργασιών της στη Σαουδική Αραβία και τον θετικό αντίκτυπο που έχει αυτό και στις δραστηριότητες της στην Κύπρο. Ως εκ τούτου είναι πολύ λυπηρό να γίνεται τέτοια αναφορά στις δραστηριότητες μας στο εξωτερικό ενώ η αλήθεια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις δηλώσεις του εν λόγω άρθρου.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δημιούργησε στην Εταιρεία μας ανεπανόρθωτη ζημιά με συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις ως προς την τιμή, την αξιοπιστία και την υπόληψη της σε σχέση με τους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας (υφιστάμενους αλλά και μελλοντικούς) αλλά δυστυχώς και με το ευρύ κοινό .

Η Εταιρεία μας, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, είναι εδραιωμένη στις αρχές της ακεραιότητας και αμεροληψίας, και έχει κερδίσει τον σεβασμό του κοινού, των πελατών και των συνεργατών της μέσω της αξιοπιστίας της και της ποιότητας των εργασιών της μακριά από σκάνδαλα και σκοπιμότητες.

Η LOIS Builders με υπερηφάνεια έχει ολοκληρώσει μερικά από τα πιο δύσκολα και μεγάλα Έργα υψηλού κύρους στην Κύπρο. Με ένα χαρτοφυλάκιο 220 περίπου Έργων δικαίως θεωρείται ως μια από τις πιο αξιόπιστες Εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο της Κύπρου. Μερικά Έργα ορόσημα της Εταιρείας στη Κύπρο είναι το Jean Nouvel – Tower 25, το Υπουργείο Οικονομικών, τα Γραφεία και το Πάρκο της Ολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου, ο Επιβατικός Σταθμός στο Λιμάνι Λεμεσού, οι εγκαταστάσεις της Ιδιωτικής Σχολής Φόρουμ, το Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο, το Mall της Έγκωμης, τα περισσότερα από τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στη Λευκωσία όπως και πολλά άλλα έργα της ίδιας κλίμακας.

Κλείνοντας, είναι αδιανόητο να βλέπουμε να διασύρεται το όνομα της Εταιρείας μας, γιατί περί αυτού πρόκειται, με κακόβουλες και αβάσιμες πληροφορίες που δίνονται στην δημοσιότητα από πηγές αμφίβολης αξιοπιστίας και παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα σε διορθωτικό άρθρο προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Εκ της Διευθύνσεως»

Πέρα από την απάντηση επί της ουσίας, την οποία σας την παραθέτουμε παραπάνω, η εταιρεία Lois Builders διαμαρτύρεται γιατί ο δημοσιογράφος ο οποίος κάλεσε στο τηλέφωνο τα στελέχη της εταιρείας για να καταγράψει την θέση τους, δεν υπέγραψε το άρθρο, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν υπεύθυνος μόνο για την επικοινωνία με την εταιρία, η οποία τελικά δεν ήθελε να δημοσιεύσει την απάντησή της και η έρευνα και η σύνταξη του άρθρου έγιναν από την Αλεξία Καφετζή. Αλλά επί της ουσίας, η «24» έδωσε αρκετό χρόνο στην εταιρεία Lois Builders και στον Δήμαρχο Λευκωσίας, κ. Γιωρκάτζη να τοποθετηθούν επί του θέματος και να καταγραφεί η δική τους θέση.

Δυστυχώς, τα στελέχη της εταιρείας στην εκτενή τηλεφωνική τους συνομιλία με τον δημοσιογράφο της «24» επέμειναν πολλές φορές ότι τα όσα του μετέφεραν δεν έπρεπε να δημοσιευτούν. Όσο κι αν επιμείναμε ότι ήταν προς το συμφέρον τους να δημοσιοποιηθεί η θέση τους για να είναι πλήρες το ρεπορτάζ, εκείνοι επέμεναν. Και στην επιστολή τους αντιδρούν γιατί ο δημοσιογράφος δεν κατέγραψε τις δικές τους θέσεις ως αληθείς.

Το σχόλιο μας: Το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα έργο που «πληγώνει» την εικόνα της Λευκωσίας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η Lois Builders, που είναι όντως μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, έχει δεσμευτεί να παραδώσει το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία δεσμεύτηκαν και δημόσια στις 2 Μαρτίου. Ο χρόνος θα κρίνει αν οι δημότες της Λευκωσίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη νέα πλατεία εντός του 2017…