Στο Κακουργιοδικείο δύο εταιρείες και τρία φυσικά πρόσωπα για το σκάνδαλο των πινακίδων στην Πάφο

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν δύο εταιρείες και τρία φυσικά πρόσωπα σε σχέση με την υπόθεση των πινακίδων, στην Πάφο.

Σήμερα το πρωί παρουσιάστηκαν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, οι διευθυντές των δύο εταιρειών (ΕΤΝΑ και ALMA) κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ETNA και Σωτήρης Αντωνιάδης της ALMA, καθώς και ο πρώην δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
Εξαιτίας του ογκοδέστατου κατηγορητηρίου (1200 κατηγορίες αρχικά και 66 στο τελικό κατηγορητήριο ) ζητήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης, ο οποίος στη σημερινή δικάσιμο εκπροσώπησε όλους τους κατηγορούμενος, δικηγόρο Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, παράταση για να απαντήσει στις κατηγορίες για ενάμισι με δύο μήνες.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενοι, αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή και κατάχρηση εξουσίας.

Σημειώνεται πως ο Ανδρέας Νικολάου εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης για άλλη υπόθεση επέμβασης σε κερματοδέκτες. Η αποφυλάκισή του θα γίνει στις 30.5.2018, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο ενώ εκκρεμεί έφεση στο Ανώτατο.

Ο Ανδρέας Νικολάου, 5ος κατηγορούμενος στο κατηγορητήριο, ζήτησε στη σημερινή δικάσιμο νομική αρωγή ενώ απηύθυνε έκκληση στο δικαστήριο να του παραχωρηθούν από τις Κεντρικές Φυλακές τα δικαιώματά του που του αποκόπηκαν μετά τη συμπερίληψή του, όπως διαφαίνεται, στο δεύτερο κατηγορητήριο.

Ο δικαστής ωστόσο σημείωσε πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του παρόντος δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διέταξε 5λεπτο διάλειμμα προκειμένου ο 5ος κατηγορούμενος να υποβάλει σχετικό αίτημα για παραχώρηση νομικής αρωγής.

Μετά το αίτημα που υπέβαλε ο 5ος κατηγορούμενος ο δικαστής επαναπρογραμμάτισε την υπόθεση για τις 10 Απριλίου του 2017 ενώ έδωσε και σχετικές οδηγίες για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο μέχρι τότε αίτηση κοινωνικο-οικονομικού περιεχομένου του Ανδρέα Νικολάου.

Επιπρόσθετα όρισε την υπόθεση για σκοπούς απάντησης στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατηγορούμενοι την 10η Μαΐου του 2017 κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης για παράταση χρόνου.
Στο αίτημα της υπεράσπισης δεν έφερε ένσταση η Κατηγορούσα Αρχή που στη σημερινή δικάσιμο εκπροσωπήθηκε από τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου.

Το δικαστήριο διέταξε επίσης πως και στα τρία πρόσωπα παραμείνουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι.

Τα ονόματά τους να τοποθετηθούν στο stop list, να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, να υπογράψουν προσωπική εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ έκαστος, να υπογράψει ένας αξιόχρεος εγγυητής για το ποσό των 100.000 ευρώ για τον καθένα και να παρουσιάζονται δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό της επιλογής τους.

Για το σκάνδαλο των πινακίδων καταχωρήθηκαν δύο χωριστές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται επτά πρόσωπα και δύο εταιρείες.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου καταχώρησε ήδη υπόθεση εναντίον άλλων τεσσάρων προσώπων. Οι τέσσερις είναι πρώην και νυν εργαζόμενοι στο Δήμο Πάφου.

Πρόκειται για τους Σάββα Σάββα πρώην δημοτικός μηχανικός του Δ. Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη πρώην οικονομικός διευθυντής του Δήμου και Χρίστο Γεωργίου πρώην υπάλληλος λογιστηρίου του Δήμου μαζί με το Δημοτικό γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη.

Δύο εκ των κατηγορουμένων οι Θέμης Φιλιππίδης και Δημήτρης Πατσαλίδης στην υπόθεση για τις πινακίδες του Δήμου Πάφου, που κατηγορούνται για κατάχρηση εμπιστοσύνης, δήλωσαν ότι δεν παραδέχονται τις εναντίον τους κατηγορίες ενώ άλλοι δύο οι Σάββας Σάββα και Χρίστος Γεωργίου είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης όρισε την υπόθεση για τους Φιλιππίδη και Πατσαλίδη τις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 στις 10:00 το πρωί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των άλλων δύο που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Σάββας Σάββα και Χρίστος Γεωργίου ανέφεραν ότι δεν έχουν στα χέρια τους το μαρτυρικό υλικό και οι πελάτες τους ως εκ τούτου δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν παραδοχή ή μη στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Το δικαστήριο για αυτούς διέταξε όπως παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης στις 24 Απριλίου του 2017 στις 08:30 το πρωί για να απαντήσουν παραδοχή ή μη στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης διέταξε και για τους τέσσερις ως περιοριστικούς όρους, δηλαδή να υπογράψουν έκαστος προσωπική εγγύηση 50 χιλ. ευρώ και επίσης ένας αξιόχρεος εγγυητής να υπογράψει για τον καθένα το χρηματικό ποσό επίσης των 50 χιλ. ευρώ.

Η υπόθεση με τις πινακίδες, που είχε καταγγελθεί πριν δύο χρόνια περίπου και καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, αφορά παραγγελίες για κατασκευή και προμήθεια του Δήμου Πάφου με πινακίδες οδικών σημάνσεων, χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Δήμος Πάφου προτού προχωρήσει σε καταγγελία, λειτουργοί του Δήμου παράγγελλαν σε δύο συγκεκριμένες εταιρείες πινακίδες οδικών σημάνσεων τις οποίες ο Δήμος Πάφου δεν θα χρειαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τη δραστηριότητα αυτή, σύμφωνα με το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού που όρισε ο Δήμος, επωφελούνταν οικονομικά υπάλληλοι της δημοτικής Αρχής που είχαν σχετικά καθήκοντα στο εν λόγω τμήμα αλλά και εταιρείες από τις οποίες γίνονταν οι παραγγελίες και με βάση το πόρισμα θα έπρεπε να γνώριζαν ότι ο Δήμος δεν χρειάζονταν τέτοιου είδους παραγγελίες.
Πηγή:ΚΥΠΕ