Αρχηγός Αστυνομίας: «Παρατηρητής της Γειτονιάς, είναι κατά βάση ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης»

Κάλεσμα προς τους πολίτες να ενταχθούν στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, απηύθυνε χθες, ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, χαιρετίζοντας διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε στη Γιόλου της επαρχίας Πάφου, με θέμα το θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του θεσμού, τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι τεράστια, και παρέθεσε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία κατά τα τελευταία τρία χρόνια, στις περιοχές όπου εφαρμόζεται ο θεσμός, παρατηρείται μείωση στο έγκλημα της τάξης του 28% και γενικότερη αύξηση του αισθήματος ασφάλειας.

Οι 80,000 παρατηρητές, που μετρούμε στους 166 Δήμους και Κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, σημείωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, μας κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως κατ’ αναλογία πληθυσμού. Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη αύξησης του αριθμού αυτού, τονίζοντας ότι η ανάγκη για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για διατήρηση και διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης.

Μέσω τέτοιων θεσμών, όπως ο Παρατηρητής της Γειτονιάς, σημείωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να διατηρούν άμεση επαφή με την Αστυνομία˙ να σχεδιάζουν από κοινού, με την Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση, την προληπτική τους δράση, εδραιώνοντας, γενικότερα, το αίσθημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και το αίσθημα της ασφάλειας.

Παρατηρητής της Γειτονιάς, είπε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι ο ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης, ο οποίος αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ιδίου και των συμπολιτών του, συμβάλλοντας παράλληλα στην καθολική προσπάθεια να κερδηθεί το μέγα στοίχημα της διασφάλισης συνθηκών ευνομίας και ασφάλειας στον τόπο μας.

Κλείνοντας ο Αρχηγός Αστυνομίας, ευχαρίστησε τα μέλη του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος και τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς, τους οποίους χαρακτήρισε ως τη ραχοκοκκαλιά της όλης προσπάθειας για την εφαρμογή του νέου μοντέλου αστυνόμευσης, αυτού της Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Ιδιαίτερη μνεία, έκανε στον αρχισυντονιστή του προγράμματος του Παρατηρητή της Γειτονιάς στο Δήμο Ιδαλίου κ. Σταύρο Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι από τις περίπου 10,500 κατοίκους που αριθμεί σήμερα ο Δήμος, έχουν εγγραφεί ως παρατηρητές 5,100, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση της εγκληματικότητας στην περιοχή, της τάξης του 40%.

Τέλος, στους παρευρισκόμενους στη διάλεξη, ο Αρχηγός Αστυνομίας έδωσε τη διαβεβαίωση του για τη και αδιάλειπτη στήριξη της Αστυνομίας προς τις κοινότητές τους, με στόχο την επιτυχία του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Τη χθεσινή διάλεξη παρακολούθησαν κάτοικοι των χωριών Γιόλου, Θελέτρα, Μηλιού, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλια, Σίμου, Λάσα, Δρύμου, Δρυνιά, Μηλιά και Φύτη. Κατά τη διάρκειά της έγινε παρουσίαση για τον θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, από τον υπεύθυνο του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Ανώτερο Υπαστυνόμο Πέτρο Πατούρα, ενώ πέραν του Αρχηγού Αστυνομίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός, χαρακτήρισε τον Παρατηρητή της Γειτονιάς, ως ένα πρόγραμμα που συμβάλλει δραστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το νέο μοντέλο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, το οποίο, όπως είπε, αποδίδει καρπούς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σημείωσε, ενθαρρύνει με κάθε τρόπο την επέκτασή του, θεσμού του Παρατηρητή, αξιολογώντας και αναθεωρώντας το θεσμό με στόχο τη συνεχή αναβάθμισή του, ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας.