Έφτασε μέχρι το Προεδρικό ο Αλετράρης για το σκάνδαλο ΟΠΑΠ

Προσπαθούν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο στο σκάνδαλο ύψους 100 και πλέον εκ. ευρώ

Της Αλεξίας Καφετζή

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κ. Αλετράρης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, έχει χάσει τον έλεγχο και την ψυχραιμία του και «χτυπώντας» σε διάφορα ταμπλό, προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τον έλεγχο των βιβλίων του ΟΠΑΠ από την Αστυνομία, ως έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας στις 6 Μαρτίου 2017. Από τον έλεγχο ενδέχεται να προκύψουν ποινικά αδικήματα που θα τον οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

Αυτός είναι και ο λόγος που στις 6 Απριλίου 2017 και ώρα 6μ.μ. ανηφόρισε προς το Προεδρικό, συνοδευόμενος από δυο άνδρες. Ένα επιφανή δικηγόρο της πρωτεύουσας, ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι είναι και καλά δικτυωμένος με αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας και τον κ. Κώστα Κληρίδη προσωπικά και δεύτερο άτομο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

Η «24» έχει στη διάθεσή της τα ονόματα και των δύο ατόμων που ήταν στη συνάντηση του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο στόχος της επίσκεψης των τριών ανδρών ήταν πέρα από ξεκάθαρος.

Να σημειώσουμε ότι επικοινωνήσαμε με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος έδειξε πλήρη άγνοια για την συνάντηση. Κατόπιν των επίμονων ερωτήσεων μας, ζήτησε λίγο χρόνο να κοιτάξει τα στοιχεία του και τελικά αφού επικοινώνησε μαζί μας ξανά, διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια συνάντηση, χωρίς όμως να είναι και 100% κατηγορηματικός.

Είναι πραγματικά αστείο, ενώ η οικονομία του τόπου αιμορραγεί και σφαδάζει από τους «πόνους», να ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες και αίτιους. Κάποιοι εξ’ αυτών, φταίχτες και αίτιοι, λόγω των οποίων το κράτος στερείται το ποσό των 20 με 22εκ. ευρώ ανά έτος, είναι μπροστά μας και φιγουράρουν στα κανάλια καθημερινά. Οι μόνοι που προφανώς εθελοτυφλούν και δεν τους «βλέπουν», είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Ελέγχου.

Όλοι οι προαναφερόμενοι σχίζουν τα ιμάτια τους για ασήμαντα θέματα, αλλά για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την νομιμότητα και την οικονομία του κράτους υπνώττουν ετσιθελικά.

Μάλιστα, η υπόθεση παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών του 2018, καθώς οι «προστάτες» του ΟΠΑΠ, ο Χάρης Γεωργιάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και οι λοιποί παρατρεχάμενοι κινδυνεύουν να εμπλέξουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις συναντήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξάλλου, οι ίδιοι είναι αυτοί που έχουν «μπλέξει» την κυβέρνηση σε κόντρες με τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, πρόσωπα που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των Κυπρίων πολιτών, όπως αποδεικνύεται διαρκώς στις δημοσκοπήσεις.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε ότι, με τέτοιες κινήσεις σε περίοδο προεδρολογίας, πιθανό να βρεθείτε εκτεθειμένος και στιγματισμένος με ένα μελανό «κεφάλαιο» ονόματι ΟΠΑΠ που διαχρονικά στέρησε παράνομα από το κράτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;

Απλά και μόνο η «επίσκεψη» των τριών ανδρών στο Προεδρικό, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν. Ποσώς θα μας εκπλήξει! Όπως δεν μας εξέπληξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αλετράρη, ο οποίος διαδίδει ότι γνωρίζει ποιοι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών θα ψηφίσουν υπέρ του παράνομου ΟΠΑΠ και ότι έχει προεξοφλήσει πως θα κινηθεί η συγκεκριμένη Επιτροπή υπό τις εντολές του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

Για τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, δεν θα κάνουμε καμία αναφορά, παρόλο που η παρουσία του μεγαλοδικηγόρου της πρωτεύουσας στην επίσκεψη στο Προεδρικό, δεν αποσκοπούσε πουθενά αλλού, από το να παρέμβει «λόγω καλών σχέσεων» στον Γενικό Εισαγγελέα για αναστολή της διαταγής του για παρέμβαση της Αστυνομίας. Ο κ. Κληρίδης έχει διαχρονικά αποδείξει ότι σαν Θεσμός λειτουργεί με κάθε σοβαρότητα, δεν επηρεάζεται από τρίτους και είναι αμείλικτος.

Κύριε Γενικέ Ελεγκτή, βλέπετε τι ύπουλα παιγνίδια παίζονται πίσω από την πλάτη σας, εν αναμονή της αστυνομικής έρευνας στον ΟΠΑΠ, που διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα πριν δυο ακριβώς μήνες, ήτοι στις 6 Μαρτίου 2017;

Καλό θα ήταν να εξεταστεί και ο ρόλος ανθρώπων που μετακινήθηκαν από την Γενική Εισαγγελία Κύπρου στον ΟΠΑΠ, όπως για παράδειγμα η νομική σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου, κ. Ρένα Βραχίμη Πετρίδου.

Πως είναι δυνατό το συγκεκριμένο άτομο να παραιτηθεί από την Γενική Εισαγγελία και αμέσως να εργοδοτηθεί σαν νομικός σύμβουλος στον ΟΠΑΠ; Οι νόμοι της Δημοκρατίας δεν ισχύουν για όλους; Είναι ξεκάθαρο ότι για την κυρία Βραχίμη υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα (conflict of interest), λόγω της προηγούμενης θέσης της. Πως εργοδοτήθηκε πριν παρέλθουν τουλάχιστον δυο χρόνια από την ημερομηνία παραίτησής της από τη Γενική Εισαγγελία;

Ο περί του Ελέγχου της Ανάληψης Εργασίας στον Ιδιωτικό Τομέα από Πρώην Κρατικούς Αξιωματούχους και Ορισμένους Πρώην Υπαλλήλους του Δημοσίου και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2007 (Ν. 114(I)/2007) και ο Τροποποιητικός Νόμος του 2011, είναι ξεκάθαροι.

Μήπως δεν ισχύει αυτός ο Νόμος για τους υπαλλήλους της Γενικής Εισαγγελίας;

Όλοι για το… συμφέρον τους

Να θυμίσουμε ότι, ένα θέμα, το οποίο κοστίζει στο κυπριακό κράτος κάθε μήνα ένα ποσό πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό ώστε να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε καμία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, από τον πρόεδρο της επιτροπής, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, δυο ακριβώς μήνες μετά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα να παρέμβει η αστυνομία σχετικά με τον έλεγχο των βιβλίων του ΟΠΑΠ.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος ανέλαβε χωρίς καμία αρμοδιότητα, να παρέμβει για να «φέρει σε συνεννόηση» τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το θέμα του ΟΠΑΠ, φαίνεται ότι έχει αναλάβει να μείνει πίσω το θέμα του ΟΠΑΠ μέχρι να… διευθετηθεί προς όφελος της εταιρείας που επί χρόνια, βάσει των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή, δεν καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτή η αδικαιολόγητη και ανεξήγητη καθυστέρηση κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Οικονομικών;

Οι παρασκηνιακές κινήσεις Αλετράρη σε συνεννόηση με Αβέρωφ

Σε συνάντηση που είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Δημήτρης Αλετράρης με τον Σύνδεσμο Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, φρόντισε να ενημερώσει τους πράκτορες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, επικαλούμενος αξιόπιστες… δήθεν πηγές.

Ανάφερε λοιπόν στους πράκτορες ότι, θα πρέπει να δουν τους βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ξεχωριστά, και να τους πείσουν με «επιχειρήματα» που ο ίδιος τους πρόταξε, ότι… επιβάλλεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Τους ανάφερε δε ότι… οι ψήφοι των βουλευτών είναι 6 υπέρ και 5 εναντίον. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλετράρης ανάφερε ότι υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν οι τρείς βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ., ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Μαρίνος Μουσιούττας του ΔΗ.ΚΟ και ο Γιώργος Περδίκης. Εναντίον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλετράρη, θα ψηφίσουν οι τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο Άγγελος Βότσης του ΔΗ.ΚΟ. και η Άννα Θεολόγου της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο λαλίστατος κύριος Αλετράρης δεν παράλειψε να ενημερώσει τους πράκτορες ότι… το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα «ακούσει» στον Γενικό Ελεγκτή και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως αρχικά κατατέθηκε, ήτοι με φορολογία ύψους 25% (24% + 1%).

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο κύριος Αλετράρης στις συναντήσεις του με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, προκειμένου προφανώς να τους… καθησυχάσει γιατί βλέπουν ότι κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο ο ιδιωτικός οργανισμός, προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις και να εμφανίσει ότι έχει «βουλευτές» στο τσεπάκι, κάτι που δεν ισχύει.

Καταρχήν, ουδέποτε έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο και ως εκ τούτου με όσα ο ίδιος δήλωσε στην «24», ουδέποτε είπε ότι θα υπερψηφίσει τη σχετική νομοθεσία.

Δεύτερον, όσον αφορά τον κ. Περδίκη, πράγματι έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου πρακτόρων του ΟΠΑΠ, όμως, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του ίδιου στην «24» : «Ποτέ δεν είπα ότι θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο ως έχει. Αντιθέτως συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή».

Άρα… οι δυο «σίγουρες» ψήφοι… που υποστήριξε ότι έχει στο… τσεπάκι του ο κ. Αλετράρης μπροστά στους πράκτορες του ΟΠΑΠ, δεν υφίστανται.

Για τον κύριο Μουσιούττα δεν γνωρίζουμε, αν και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσει τις εντολές του Προέδρου του κόμματός του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και θα συμπλεύσει με τους βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ. Έτσι κι αλλιώς, ο ΟΠΑΠ υπήρξε μέγας χορηγός στον κ. Γιωρκάτζη για τον νέο χώρο πολιτισμού που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκωσία, το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, το οποίο θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας-Συνεργασία Ίδρυμα Πιερίδη καθώς επίσης ενίσχυσε και τον Ερυθρό Σταυρό του οποίου Επίτιμη Πρόεδρος είναι η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, κι έτσι δεν έχει περιθώριο να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τον δεύτερο βουλευτή του ΔΗ.ΚΟ. Άγγελο Βότση, ο οποίος προέρχεται από το στρατόπεδο του Κάρογιαν και.. δεν «υπακούει» πιστά τις εντολές της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «24» προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι προσπάθειές μας, έπεσαν στο κενό.

Αφήσαμε τα ερωτήματά μας σε προσωπικό του συνεργάτη, με την ευχή ότι… θα είχαμε κάποιες απαντήσεις.

Πολλές φορές, βέβαια η σιωπή είναι πολύ πιο… δυνατή από οποιαδήποτε απάντηση.