Οι καρκινοπαθείς παίρνουν τώρα την ιατρική κάνναβη

Φίλοι της Κάνναβης: «Μια νίκη στη μνήμη του αθλητή Γιώργου Μιχαήλ»

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Εισάγεται και διανέμεται η πρώτη παρτίδα κανναβινέλαιου για τους αδειούχους ασθενείς που εξασφάλισαν έγκριση από τον Υπουργό Υγείας και που τώρα είναι μόνο καρκινοπαθείς, ανακοίνωσε το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει το μέλος του Σωματείου Πέτρος Ευδόκας, αυτό επιτεύχθηκε «μετά από πολλούς αχρείαστους θανάτους ασθενών, αγώνες σε δικαστήρια εκ μέρους του κινήματος νομιμοποίησης, φυλακίσεις, συγκρούσεις στο δημόσιο βλέμμα σε τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ και τον Τύπο, σε διαλέξεις και άλλες δημόσιες συγκεντρώσεις, και παντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση πέραν του ενάμιση χρόνου».

Όχι σε ασθενείς με άλλες παθήσεις

Προστίθεται ότι «μέχρι στιγμής, αν και εκκρεμούν πάρα πολλές αιτήσεις άλλων ασθενών πάνω στο γραφείο του Υπουργού, σε παραβίαση των Συνταγματικών τους δικαιωμάτων ο νυν Υπουργός δεν έχει εγκρίνει αιτήσεις ιατρικής κάνναβης για ασθενείς με άλλες παθήσεις. Κι αυτό συμβαίνει, παρόλο που στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ρύθμισης για την ιατρική κάνναβη που υπέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός στην Κυβέρνηση, αναγράφεται κατάλογος παθήσεων για τις οποίες η κάνναβη αναγνωρίζεται επισήμως ως φάρμακο και αφορά συνολικά πολλές χιλιάδες Κυπρίων ασθενών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται νευρολογικές παθήσεις (π. χ. κατά πλάκας σκλήρυνση, νευρολογικοί πόνοι, νόσος Πάρκινσον), αυτοάνοσες παθήσεις (αρθρίτιδα, λύκος, αλλεργίες), χρόνιοι πόνοι, ελκώδης κολίτιδα, ψυχολογικές ασθένειες, και άλλες).

Αρνήθηκαν να εισπράξουν κέρδος

Αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι «ακόμα μια νίκη που φανερώνει αφ’ ενός, ότι η κοινωνία μας αγκάλιασε πλατιά το δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στην κάνναβη, αλλά και το ότι η ανθρωπιά και εντιμότητα είναι ζωντανές ακόμα σ’ αυτή την «καταραμένη» νήσο, είναι το γεγονός ότι ο εισαγωγέας και οι φαρμακοποιοί που ανέλαβαν την διανομή του κανναβινέλαιου, με δική τους πρωτοβουλία αρνήθηκαν να εισπράξουν οποιοδήποτε κέρδος από αυτή την επιχείρηση και διανέμουν το φάρμακο στους ασθενείς, εισπράττοντας μόνο για τα έξοδα που ήδη καταβλήθηκαν, μέχρι να φτάσει στην Κύπρο. Είναι το μόνο φάρμακο για το οποίο γνωρίζουμε να έχουν απαρνηθεί τα κέρδη αυτοί οι επιχειρηματίες – πράγμα για το οποίο τους ευχαριστούμε θερμά, εκ μέρους όλης της κοινότητας ασθενών και Φίλων της Κάνναβης».

Άθλοι λειτουργών στις Υπηρεσίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας άρχισαν να ειδοποιούν τους δικαιούχους ασθενείς και συγγενείς των και κάποιοι έχουν ήδη παραλάβει τα φάρμακα τους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι λειτουργοί στις Φαρμακευτικές, έχουν επιτελέσει πραγματικούς άθλους, ώστε να καταφέρουν αυτή την εισαγωγή, δεδομένων των παράλογων, παράνομων και αντισυνταγματικών εμποδίων και περιορισμών που έθεσε ο Υπουργός για την ανεύρεση, προμήθεια και εισαγωγή της κάνναβης για ιατρική χρήση».

Δύο προϊόντα της Tilray

Όπως αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση, «τα σκευάσματα είναι της εταιρείας Tilray, της οποίας η θυγατρική εταιρεία εδράζεται στην Κροατία και η μητρική στον Καναδά. Αν και από πλευράς Κύπρου έγιναν πολλές επαφές με εταιρείες και κράτη διεθνώς για ανεύρεση ιατρικής κάνναβης προς εισαγωγή, μόνο η Tilray μέχρι στιγμής κατάφερε να προσφέρει έγκαιρα και νόμιμα, κάποια από τα ζητούμενα. Έχουν εισαχθεί δύο είδη σκευασμάτων από την Tilray. Το ένα περιέχει την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (διεθνώς γνωστή ως THC) και το άλλο περιέχει την THC σε ίσες ποσότητες μαζί με κανναβιδιόλη (διεθνώς γνωστή ως CBD). Η THC και CBD είναι δύο από τις περισσότερες των εκατό φαρμακευτικών ουσιών που περιέχει η κάνναβη».

Θετικά-αρνητικά των σκευασμάτων

Περιγράφοντας τα θετικά στοιχεία των σκευασμάτων, το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης, αναφέρει ότι αυτά «είναι φαρμακευτικής ποιότητας, δηλαδή ο ασθενής δεν θα έχει να ανησυχεί πλέον για τυχόν προσμίξεις, νοθεία, παράσιτα, ακαθαρσίες κλπ, που συχνά υποβαθμίζουν την ποιότητα της φυτικής κάνναβης ή του κανναβινέλαιου που αναγκάζονται οι ασθενείς να προμηθευτούν από την μαύρη αγορά, η οποία ελέγχεται από τη Μαφία και από διεφθαρμένες πτέρυγες της Αστυνομίας». Στα θετικά αναφέρεται επίσης ότι «έχουν σταθερή περιεκτικότητα, άρα οι μετρήσεις της δόσης μπορούν να γίνουν εύκολα». Ως αρνητικά στοιχεία αναφέρεται «πρωτίστως η τιμή» και προστίθεται: «Τα σκευάσματα είναι μεν φθηνότερα απ’ ότι θα πλήρωνε κάποιος για τις αντίστοιχες ποσότητες στη μαύρη αγορά της Μαφίας, αλλά είναι πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα σκευάσματα που παρασκευάζονται και διανέμονται μέσα από τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών».

Οι διάφορες τιμές της THC

Σε σχέση με τις τιμές (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα μεταφορικά και άλλα συναφή έξοδα), η ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά μέσο όρο η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) που λαμβάνεται από τη μαύρη αγορά (αμφιβόλου ποιότητας) κοστίζει 250 ευρώ το γραμμάριο (αν υποθέσουμε φυτική κάνναβη περιεκτικότητας 10% THC που πωλείται προς 25 ευρώ το γραμμάριο). Τα σκευάσματα της εταιρείας Tilray περιέχουν THC που κοστίζει περίπου 133 ευρώ το γραμμάριο. Τα σκευάσματα που παρασκευάζονται και διανέμονται μέσα από τα δίκτυα αλληλοϋποστήριξης ασθενών, συγγενών και εθελοντών, περιέχουν THC που κοστίζει περίπου 47 ευρώ το γραμμάριο».

Τα νόμιμα, τριπλάσιο κόστος

«Αν αγνοήσουμε τα προϊόντα της Μαφίας που οι τιμές τους είναι απαράδεκτες και συγκρίνουμε τις τιμές της Tilray για την THC με αυτές των δικτύων υποστήριξης, 133 ευρώ σε σύγκριση με 47 ευρώ το γραμμάριο, διαφαίνεται καθαρά πως τα νόμιμα σκευάσματα έχουν σχεδόν τριπλάσιο κόστος για τους ασθενείς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτό θα είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες, αφού το πιο κοινό αντικαρκινικό πρωτόκολλο για θεραπεία με κάνναβη για ενήλικες, συμπεριλαμβάνει την χορήγηση περίπου 40 με 50 γραμμαρίων THC σε ένα διάστημα τριών μηνών, πράγμα που με τα σκευάσματα της Tilray μπορεί να κοστίσει περίπου 6.650 ευρώ, ενώ μέσω των δικτύων αλληλοϋποστήριξης μπορεί να κοστίσει γύρω στα 2.000 – 2.350 ευρώ. Τα απαγορευτικά κόστη είναι παρόμοια και για την άλλη ουσία μέσα στα σκευάσματα, την κανναβιδιόλη (CBD)».

Μεγάλη και μικρή ποσότητα φαρμάκου

Επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση ότι «τα σκευάσματα της Tilray είναι αδύναμα σε περιεκτικότητα (10% και 30%), οπότε αναγκάζεται ο ασθενής να λάβει πιο μεγάλες ποσότητες. Δεδομένου ότι το φάρμακο είναι πολύ λαδερό, στις τεράστιες δόσεις που χρειάζονται οι καρκινοπαθείς, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλείται δυσφορία, αναγούλα ή και ευκοιλιότητα σε κάποιους. Τα σκευάσματα από τα δίκτυα αλληλεγγύης, είναι περίπου δύο με τρείς φορές πιο ισχυρά σε περιεκτικότητα (60% με 85%), και έτσι ο ασθενής χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα φαρμάκου για να λάβει ό,τι χρειάζεται. Επίσης εκείνα τα σκευάσματα, επειδή είναι πιο συμπυκνωμένα, είναι λιγότερο λαδερά και έτσι δεν προκαλούν δυσφορίες κανενός τύπου».

«Τελείως αδιάβαστοι οι γιατροί»

«Η τραγική αλήθεια είναι ότι παρ’ όλον που τώρα έχουμε στην Κύπρο νόμιμα πολλές εκατοντάδες δόσεις και φιάλες κανναβινέλαιου για τους καρκινοπαθείς, που άρχισαν να διανέμονται στους ασθενείς, κανένας από τους γιατρούς τους, δεν γνωρίζει πώς να χορηγήσει αυτό το φάρμακο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Φίλων της Κάνναβης και προστίθεται: «Οι γιατροί μας, είναι δυστυχώς ακόμα τελείως αδιάβαστοι και δεν γνωρίζουν, ούτε να εισηγηθούν δόσεις, ούτε μέθοδο χορήγησης. Δεν γνωρίζουν ούτε για την μέθοδο κλιμάκωσης (σταδιακής αύξησης) των δόσεων, ούτε για το αν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ούτε σε ποιες δόσεις μπορεί να ενεργοποιούονται οι αλληλεπιδράσεις, ούτε για το αν θα πρέπει η χορήγηση να είναι από το στόμα, ή σε πρωκτικά ή κολπικά υπόθετα, ή από το δέρμα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Για τους ασθενείς με άλλες ασθένειες, το θέμα της δοσολογίας είναι ακόμα πιο πολύπλοκο: οι γιατροί μας δεν γνωρίζουν καν για το φαινόμενο της διφασικής επίδρασης των κανναβινοειδών φαρμάκων, ούτε για την ανάγκη επανεκκίνησης στις δοσολογίες, ούτε για τα πρωτόκολλα με τα οποία βρίσκουμε την ιδανική δόση για κάθε ασθενή. Όλα αυτά είναι «πελλάρες» για τους γιατρούς μας εδώ, ενώ στο εξωτερικό οι συνάδελφοι τους διαπρέπουν στα διεθνή συνέδρια της επιστήμης, θεμελιώνοντας και τεκμηριώνοντας αυτή την γνώση και δίνοντας μας κλινικά εργαλεία για να κινηθούμε θεραπευτικά».

Επειγόντως, σεμινάρια για τα κενά

«Οι πλείστοι ασθενείς ή συγγενείς-φροντιστές, αφέθηκαν στη μοίρα τους», καταλήγει η ανακοίνωση. «Ενημερώνονται όπως μπορούν από το διαδίκτυο, (συχνά από αμφίβολες πηγές ενημέρωσης), ή ο ένας από τον άλλο. Οι λίγοι άνθρωποι στην Κύπρο που κατέχουν την κλινική γνώση και πείρα γι’ αυτές τις εργασίες, είναι πολύ λίγοι και δεν αρκούν – χρειαζόμαστε επειγόντως εκπαιδευτικά σεμινάρια για γιατρούς, θεραπευτές, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές. Ευελπιστούμε πως το Υπουργείο Υγείας και οι οργανώσεις πασχόντων και ασθενών, θα αντιληφθούν το νόημα αυτής της ανάγκης και θα κινηθούν όπως πρέπει για να κλείσουν αυτά τα κενά».

Στη μνήμη του αθλητή Γιώργου Μιχαήλ

Οι Φίλοι της Κάνναβης χαρακτηρίζουν την εισαγωγή και διανομή της πρώτης παρτίδας κανναβινέλαιου, «μια νίκη που τη γιορτάζουμε στη μνήμη του 19χρονου αθλητή Γιώργου Μιχαήλ, που με τον πατέρα του Ιάσονα πάλεψαν για το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική κάνναβη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Γιώργος το πάλεψε μέχρι θανάτου: διεξήγαγε αυτή τη μάχη, υποφέροντας από καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ ήταν ήδη ημιπαράλυτος, τυφλός και κλινήρης. Με την εθελοντική βοήθεια της δικηγόρου Εύης Τουλέκκη, ο Γιώργος κέρδισε αυτό το δικαίωμα εκ μέρους όλων μας στο Ανώτατο το 2015, αναγκάζοντας τις Αρχές να το αναγνωρίσουν, να συμμορφωθούν και να σταματήσουν τις πλείστες από τις παράνομες πράξεις παρεμπόδισης και αγνόησης των ασθενών. Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε την έγκριση της αίτησης του Γιώργου, μια μέρα πριν ο Γιώργος πεθάνει»…