Προσοχή! Μην ανοίξετε αυτό το email είναι ο νέος ιός

Προσοχή! Το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής με ανακοίνωση του δίνει τον νέο ιό που κυκλοφορεί και δίνει συμβουλές προς όλους.


Αφιερώστε λίγο χρόνο για να προστατευτείτε:
«Το νέο είδος ιού με αλγόριθμο κρυπτογράφησης, τύπου CRYPTO και ονομασία WannaCry, μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εξυπηρετητές (servers).

Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) με παραπλανητικό τίτλο ή/και περιεχόμενο, ενώ ο αποστολέας του μηνύματος πιθανόν να προέρχεται και από τις επαφές σας (contacts). Με βάση τις πληροφορίες, το μήνυμα περιλαμβάνει ένα επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip), το οποίο όταν ανοιχθεί κωδικοποιεί/κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypt).

Στη συνέχεια ο υπολογιστής εμφανίζει ένα μήνυμα όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει/επαναφέρει τα αρχεία του, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για να προστατευτείτε

Για τον λόγο αυτό, παρακαλείστε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τον χειρισμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σας και να μην ανοίγετε άγνωστα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails), αλλά να τα διαγράφετε άμεσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας χωρίς να ανοίγετε το επισυναπτόμενο που περιλαμβάνεται.

Για την αποφυγή διάδοσης του WannaCry σε άλλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συστήνεται όπως οι Υπολογιστές να τύχουν ενημέρωση του λειτουργικού τους συστήματος άμεσα. (Windows Update).

Επίσης, σας συμβουλεύουμε όπως διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) σε ξεχωριστή μονάδα αποθήκευσης (USB ή εξωτερικό σκληρό δίσκο) για την επαναφορά των αρχείων σας εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη».