Ακιντζί: Δε θα δεχθώ όρους, ούτε στη Λευκωσία, ούτε στη Γενεύη, ούτε στη Νέα Υόρκη

Μόνο για ένα πράγμα δεν είναι έτοιμος και αυτό είναι «η επιμονή της ε/κ πλευράς προς εμάς για προϋποθέσεις. Αυτό δεν θα το αποδεχθούμε ούτε στη Λευκωσία ούτε στη Γενεύη ούτε στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι «η λύση δεν θα έρθει θέτοντας όρους».

Ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε στο 10ο «διεθνές φεστιβάλ βερίκοκου» στον Άγιο Αμβρόσιο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη σημαντική διαδικασία να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, ανέφερε λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός», όπως πάντοτε, θα ενημερώνεται για όλες τις “πραγματικότητες” από τον ίδιο. Υποστήριξε δε ότι από την παραπληροφόρηση που υπήρξε η ε/κ πλευρά προσπάθησε να επωφεληθεί, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες ότι υπήρξε πρόταση από τα ΗΕ προς τις δύο πλευρές για συνάντηση την περασμένη Δευτέρα και η τ/κ πλευρά την απέρριψε.

Η πρόταση για συνάντηση, είπε, ήρθε κατευθείαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ χθες το βράδυ και αυτή ήταν μια πρωτοβουλία που περίμεναν. Εδωσε αμέσως θετική απάντηση στον κ. Γκουτέρες, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά μια λύση. Μια ομοσπονδιακή λύση, συνέχισε, διζωνική, δικοινοτική, με πολιτική ισότητα που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, θα έχει εκ περιτροπής προεδρία και οι δύο πλευρές θα μπορούν να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.

Επικαλούμενος έρευνες για το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στο «βορρά» η πλειοψηφία θέλει ομοσπονδιακή λύση ενώ στο «νότο» οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό.

Η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που τις άφησαν στις 12 Ιανουαρίου και να συζητήσει όλα τα θέματα, και αυτά που έχουν μείνει ανοικτά, επικεντρωμένη στη μεγάλη εικόνα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Επανέλαβε ότι το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 φέρει και την υπογραφή του Προέδρου Αναστασιάδη και εκεί γίνεται αναφορά σε συζήτηση αλληλένδετα όλων των θεμάτων. Υπάρχει, συνέχισε, και το ανακοινωθέν της 13ης Ιανουαρίου στο οποίο η τ/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη.

Η τ/κ πλευρά έχει βούληση και αποφασιστικότητα, αν αυτά υπάρχουν και στην ε/κ πλευρά, είπε, τότε «ας τελειώσουμε με αυτή τη δουλειά αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραπλανούμε περισσότερο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες έχει γίνει αναφορά σε έναν οδικό χάρτη ενός χρόνου, όπως επίσης και το ότι η Τουρκία έχει στηρίξει τη θέση της τ/κ πλευράς ότι «δεν θα αποδεχθεί προϋποθέσεις». Για ακόμη μια φορά θα επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία παρέχει στην τ/κ πλευρά την στήριξη που χρειάζεται, αυτό είναι πεποίθησή του, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.

Πηγή: ΚΥΠΕ