Ενδεχόμενο αντέφεσης από ιδιοκτήτες – καταθέτες της FBME

Το ενδεχόμενο άσκησης αντέφεσης εξετάζουν ιδιοκτήτες και καταθέτες της FBME κατά της δικαστικής απόφασης ημερ. 10/5.


Οι ιδιοκτήτες και οι καταθέτες – πιστωτές της FBME έχουν το δικαίωμα μέχρι τις 26 Ιουνίου να ασκήσουν αντέφεση κατά ορισμένων σημείων της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση που καταχώρησε η Κεντρική Τράπεζα για έκδοση διατάγματος Ειδικής Εκκαθάρισης της FBME Bank Ltd.

Αυτό αποφάσισε σήμερα το τριμελές Εφετείο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου είχε τεθεί προς εξέταση η αίτηση της Κεντρικής Τράπεζας για επίσπευση της έφεσης που άσκησε κατά της απόφασης του Δικαστηρίου και η οποία αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου στις 26/6, στις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακάλεσε τον Δεκέμβριο του 2015 την άδεια λειτουργίας του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο και ακολούθως καταχώρισε στο Δικαστήριο αίτηση για έκδοση διατάγματος Ειδικής Εκκαθάρισης της τράπεζας με έδρα την Τανζανία.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος και της καταχώρησης αίτησης για ειδική εκκαθάριση της τράπεζας, στηρίζονταν στα ευρήματα της Μονάδας Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η οποία, με απόφαση της τον Ιούλιο του 2015, είχε κατηγορήσει την FBME για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και είχε διακόψει την πρόσβαση της τράπεζας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε στις 10 Μαΐου ως αβάσιμη την αίτηση, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος και δεν είχε αποδειχθεί ότι η ειδική εκκαθάριση της FBME Bank Ltd εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

«Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει στον βωμό της εμπιστοσύνης στο Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα, να εκκαθαριστεί μια Τράπεζα επειδή οι ανταποκρίτριες Τράπεζες συνεχίζουν να αρνούνται τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και άλλων κεφαλαίων συνεπεία της ανακοίνωσης της FinCEN… Τα θλιβερά και πρωτόγνωρα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 που αφορούσαν σε απομείωση των καταθέσεων «bail-in» είναι ακόμη νωπά», σημείωνε στην απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το Δικαστήριο σημείωνε επίσης ότι «δεν θεωρώ ότι με τη εκκαθάριση της συγκεκριμένης αλλοδαπής Τράπεζας, η οποία είναι δυνατό να επιφέρει για άλλη μια φορά εξανεμισμό καταθέσεων αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ, και μάλιστα με Δικαστικό διάταγμα (αρκετοί καταθέτες της FBME Bank Ltd με ποσά εκατομμυρίων Ευρώ ενδεχομένως να πάρουν μόνο το ποσό των €100.000, το οποίο έτσι και αλλιώς θα πάρουν είτε εκκαθαριστεί είτε όχι), διασώζεται η καλή φήμη και αξιοπιστία του Κυπριακού Τραπεζικού Συστήματος».

Η FBME, σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει, υποστήριζε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «αφήνει εκτεθειμένη την Κεντρική Τράπεζα, τόσο σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της FBME όσο και σε σχέση με την ενέργειά της να καταχωρίσει εναντίον της τράπεζας, το δραστικό μέτρο της αίτησης εκκαθάρισης στην Κύπρο».

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας και έθεσε σε ρευστοποίηση την τράπεζα FBME, επικαλούμενη την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολούμπια στις ΗΠΑ, με την οποία τίθεται σε ισχύ η τελική απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος (FINCEN) για απαγόρευση σε αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα να διεξάγουν οποιεσδήποτε συναλλαγές εκ μέρους ή για λογαριασμό της εν λόγω τράπεζας.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο από την πλευρά των δικηγόρων της FBME, η έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας κατέστη άνευ αντικειμένου από τη στιγμή που εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφαση της Τανζανίας και ορίστηκε ειδικός εκκαθαριστής από την Τανζανία.

Υπέβαλαν, επίσης, αίτημα όπως η έφεση και η ενδεχόμενη αντέφεση εξεταστούν από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω του ότι πρόκειται για καινοφανή υπόθεση, με το Δικαστήριο να αναφέρει ότι αυτό θα το αποφασίσει το εφετείο που θα οριστεί για να αναλάβει την υπόθεση.
Εξάλλου, αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι, η δικαστική διαδικασία με την οποία οι ιδιοκτήτες της FBME αξιώνουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα είχε εγγραφεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία τελικά αναβλήθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής και ύστερα από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και επιστολή της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι 16 δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα στα εγχώρια δικαστήρια και στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ είχαν ταχθεί εναντίον της συζήτησης του θέματος με τίτλο “Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε σχέση με τη FBME Bank Ltd και το πιθανό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατακράτηση των καταθέσεων των πελατών της”, το οποίο επρόκειτο να εξεταστεί αυτεπάγγελτα με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και της βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι 136 υπάλληλοι της τράπεζας FBME Bank Ltd (Κύπρου) είχαν απολυθεί και είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας την καταβολή όλων των νόμιμων δικαιωμάτων και ωφελημάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ