Στο σφυρί γράμματα του Αϊνστάιν αντί 189.000 ευρώ

Επιστολές του Άλμπερτ Αϊνστάιν στις οποίες παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις σκέψεις του για τη φυσική, τον Θεό και το Ισραήλ τη δεκαετία του 1950 πωλήθηκαν χθες βράδυ στην Ιερουσαλήμ αντί 210.000 δολαρίων (σχεδόν 189.000 ευρώ).

Οι οκτώ επιστολές, γραμμένες στα αγγλικά μεταξύ 1951 και 1954, οι περισσότερες απευθύνονταν στον φυσικό Ντέιβιντ Μπομ, φέρουν την υπογραφή του Αϊνστάιν και ορισμένες περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις.

Στην επιστολή που άγγιξε την υψηλότερη τιμή, 84.000 δολάρια (75.500 ευρώ), ο Αϊνστάιν υπογραμμίζει ότι «αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το κύριο μέλημά του δεν ήταν σίγουρα να μας τον κάνει εύκολα κατανοητό».

Σε άλλη επιστολή που πωλήθηκε 50.400 δολάρια (45.300 ευρώ) συζητά για τη σύνδεση από τον Μπομ της θεωρίας της κβαντικής με τη θεωρία της σχετικότητας. «Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι σε θέση να μαντέψω πώς μιας τέτοια ένωση θα μπορούσε να επιτευχθεί», γράφει ο Αϊνστάιν.

Η δακτυλογραφημένη επιστολή περιέχει μια εξίσωση που έχει προστεθεί χειρόγραφα με προσεγμένη γραφή.

Ο Ντέιβιντ Μπομ, γεννημένος στις ΗΠΑ από γονείς εβραίους μετανάστες, είχε εργαστεί με τον Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον πριν φύγει στη Βραζιλία έπειτα από την απώλεια της θέσης του, μετά το κυνήγι μαγισσών του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακ Κάρθι.

Ο οίκος δημοπρασιών Winners ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι οι επιστολές προέρχονταν από την κληρονομιά που άφησε μετά θάνατον η χήρα του Μπομ

Άλλη επιστολή του 1954 αναφέρεται στην πιθανότητα ο Μπομ να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, που είχε ιδρυθεί εξ χρόνια νωρίτερα.

Ο νομπελίστας Φυσικής, που είχε αρνηθεί την πρόταση να γίνει πρόεδρος του νέου κράτους, πίστευε ότι δεν ήταν η στιγμή για μια τέτοια απόφαση. «Το Ισραήλ είναι από πνευματικής άποψης ζωντανό και ενδιαφέρον, ωστόσο έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες και το να πας εκεί με πρόθεση να φύγεις με την πρώτη ευκαιρία θα ήταν λυπηρό», γράφει.

Ο Μπομ τελικά κατέλαβε το 1955 μια έδρα επισκέπτη καθηγητή στο φημισμένο Ινστιτούτο Τεχνολογίας-Technion στη Χάιφα του βορείου Ισραήλ.

Ο Αϊνστάιν διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και πρόεδρος της Ακαδημαϊκής του Επιτροπής. Πέθανε το 1955 αφήνοντας τα αρχεία του στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα.

AP_17163447324102

Πηγή: newsbeast.gr