Συζήτηση για ειδική εκπαίδευση στην Επιτροπή Παιδείας

Τα προβλήματα και τις προοπτικές της ειδικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.


Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, οφείλουν σαν πολιτεία να διασφαλίσουν στα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης όλα εκείνα τα εφόδια, τα οποία θα τους οδηγήσουν σε μια ανάπτυξη του εαυτού τους σε βαθμό που μπορεί αυτό να καθορίζεται από το κάθε άτομο χωριστά μέχρι σημείου που μπορεί να φτάσει στην απόλυτη επιτυχία.

«Αυτό το ατομικό δικαίωμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιοι να το εκλαμβάνουν ως ευκαιρία εργοδότησης, ως ευκαιρία εξυπηρέτησης των οποιονδήποτε συμφερόντων, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Νοοτροπία, η οποία ουσιαστικά ασκείται ή φαίνεται στον κυπριακό τομέα της εκπαίδευσης», δήλωσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε σε αυτά τα παιδιά όλα εκείνα τα εφόδια, χωρίς την οποιαδήποτε εξαίρεση, ανεξαρτήτως του κόστους, γι’ αυτό και ήταν μια κοινή διαπίστωση σήμερα από τη συνεδρίαση, ότι η νομοθεσία είναι μία συγκεκριμένης ηλικίας, υπάρχει γήρανση, πρόσθετα, όμως, λόγω του εκσυγχρονισμού των προβλημάτων των ατόμων με ειδικές ικανότητες στον παγκόσμιο χώρο, χρήζει, οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη αυτές τις θεωρήσεις, τις εκτιμήσεις και τις πρακτικές που εφαρμόζονται και να εισέλθουν όλα αυτά στην νέα νομοθεσία».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει να γίνει και οικονομική εκτίμηση των πραγμάτων.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα δικαιώματα στη βάση είτε τσιγκουνιάς είτε αδυναμίας είτε του οποιουδήποτε τυχόν άλλου επιχειρήματος. Επειδή και ο φορολογούμενος πολλές φορές έχει τα δικά του δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίσουμε σαν κόρη οφθαλμού τις οικονομικές ανάγκες που έχει ο τομέας της ειδικής εκπαίδευσης και δεν μπορούμε να δίνουμε θέσεις εκεί και όπου δεν υπάρχει ανάγκη. Έχει τεθεί έντονα η ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού των αδυναμιών ή των ειδικών ικανοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στα παιδιά του δημοτικού. Πρέπει να κτιστεί και ένας μηχανισμός έντονης παρακολούθησης της προόδου και της ανάπτυξης του ατόμου αυτού. Θέλουμε αποτέλεσμα, ώστε αυτά τα άτομα να καταλήγουν να είναι άτομα με αξιοποίηση απόλυτα των δικών τους ικανοτήτων», σημείωσε.

Ερωτηθείς για ποιες κατηγορίες παιδιών μιλάμε, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι όλα τα άτομα που έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας ή ειδικής ικανότητας. «Η κάθε πάθηση έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της και ανάπτυξης, με σκοπό είτε να μετριάσεις το πρόβλημα είτε να το αναπτύξεις και στη συνέχεια η λειτουργία αυτού του ατόμου να βρίσκεται σε καλύτερη φυσιολογικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι κουβεντιάζοντας για πολλοστή φορά στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τα θέματα της ειδικής εκπαίδευσης, διερωτήθηκαν αν αυτά τα παιδιά με τις ειδικές ικανότητες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού.

«Από τους σημαντικότερους δείκτες ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι η παροχή ίσων ευκαιριών μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις. Η αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές ικανότητες αντανακλά το ήθος της κοινωνίας μας, αλλά και το επίπεδο του πολιτισμού μας. Οι διαπιστώσεις που ήταν καθολικές από όλους γύρω από το ζήτημα της ειδικής εκπαίδευσης είναι ανατριχιαστικές», πρόσθεσε.

Διαπίστωσαν, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, ότι απουσιάζει η δομημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία για έγκριση και έγκαιρη παρέμβαση για αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των παιδιών, ότι υπάρχει σοβαρό κενό στον εντοπισμό και εκπαίδευση παιδιών από 0-3 χρονών, ότι αυξήθηκαν δραματικά οι μαθητές των ειδικών σχολείων, είναι όμως ελλειμματικές οι οργανωτικές και διοικητικές δομές τους, ότι οι ειδικές μονάδες χρήζουν επαναξιολόγησης.

Είπε, επίσης, ότι διαπίστωσαν ότι εμφανίζονται τεράστια προβλήματα για τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη στην τάξη, ότι τα παιδιά με ειδικές ικανότητες άνω των 21 ετών διαθέτουν ελάχιστες επιλογές κέντρων για διημερεύουσα φροντίδα και απασχόληση και ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών ψυχολόγων παραμένει καθηλωμένος στον αριθμό 37 εδώ και αρκετά χρόνια παρά την αύξηση των αναγκών λόγω των εξελίξεων σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

«Ως ΑΚΕΛ, από τον Νιόβρη του 2015, καταθέσαμε στον Υπουργό Παιδείας μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων της ειδικής εκπαίδευσης. Μόλις εσχάτως ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται μια στρατηγική για αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Μέχρι στιγμής κώφευσε. Ελπίζουμε πριν ολοκληρώσει την θητεία του να αφουγκραστεί την αγωνία όλων των εμπλεκομένων που ήταν σήμερα στην Επιτροπή αλλά και την καθολική παρότρυνση της Επιτροπής Παιδείας πριν το καλοκαίρι να τελειώσει με την διαβούλευση και το Σεπτέμβρη να μας καταθέσει ένα αρχικό νομοσχέδιο όπου μέσα από την κατ’ άρθρον του εξέταση να μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι εποικοδομητικά για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι αποφασισμένοι τουλάχιστον νομοθετικά να κατοχυρώσουν την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο και να μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να κατοχυρωθούν μέσα από την νομοθεσία και τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ικανότητες.

«Έχουμε δώσει στο Υπουργείο ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το ερχόμενο Σεπτέμβριο να κάνει την απαραίτητη διαβούλευση, να καταρτίσει τα νομοσχέδια που χρειάζονται και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουμε τον κύκλο της νομοθετικής επεξεργασίας στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ώστε να μπορέσουμε μέσα από την επόμενη σχολική χρονιά να αλλάξουμε το πεδίο της ειδικής εκπαίδευσης στον τόπο μας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, ταλαιπωρούνται καθημερινά και μαθητές και οι οικογένειες τους και αυτό δεν μας τιμά σαν κοινωνία και ως εκ τούτου εμείς ως Επιτροπή Παιδείας έχουμε υποχρέωση αυτή την προβληματική κατάσταση να την διορθώσουμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα παιδιά εντάσσονται στην ειδική εκπαίδευση, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι από τα όσα δηλώθηκαν στην Επιτροπή, τους δόθηκε ένας αριθμός 4,5 χιλιάδες παιδιά για τη Μέση Εκπαίδευση και αναμένουν τα στοιχεία για τη Δημοτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ