Το μεγάλο ερώτημα της αγοράς: Πού θα επενδύσει ο «Mr. Jumbo» τα 70 εκατ. ευρώ;

Τάραξε τα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά νερά ο Mr Jumbo. Και όπως λένε τώρα τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ο Απόστολος Βακάκης πούλησε το 3,5% των μετοχών του Jumbo για να επενδύσει σε κάποιο άλλο τομέα της οικονομίας που ο ίδιος θεωρεί ως επενδυτική ευκαιρία.

«Δεν είναι δυνατόν να αποκτά ρευστότητα 70 εκατομμύρια ευρώ για να τα βάλει στο… μαξιλάρι. Σίγουρα θα επενδύσει σε ένα χώρο που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο της πραγματικής οικονομίας και όχι για παράδειγμα σε τράπεζες χωρίς να αποκλείεται και αυτό το ενδεχόμενο», είπε πρόεδρος μεγάλης εταιρείας που θέλει την ανωνυμία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τραπεζίτης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Απόστολος Βακάκης θα αναζητήσει ή καλύτερα έχει βρει «να κάνει επένδυση σε κάποιο τομέα που τώρα αναδιαρθρώνεται και παρουσιάζει ευκαιρία μεγάλου και γρήγορου κέρδους. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το επιχειρηματικό του προφίλ».

Η εκτίμηση, όλων των συνομιλητών, είναι πως έχει εντοπίσει το χώρο που θα επενδύσει και τώρα απέκτησε την απαραίτητη ρευστότητα πουλώντας το 3,5% από το ποσοστό που κατέχει στα Jumbo. Μάλιστα το γεγονός ότι πούλησε σε ξένα funds δείχνει ότι ο ίδιος παραμένει το απόλυτο αφεντικό στα Jumbo, παρά τη μείωση του ποσοστού του από 26,72% στο 23,22%.

Το ότι είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Jumbo αποκαλύπτεται από την πορεία της αλυσίδας. Για φέτος ο Απόστολος Βακάκης, έχει τοποθετήσει τον πήχη της αύξησης των πωλήσεων για τη χρήση 2016-2017 μεταξύ 4% και 7%, ωστόσο η επίδοση αυτή ξεπεράστηκε στο διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου, όπου οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση κατά 8,11%.

Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει βεβαίως στις νέες αγορές, όπου τόσο η οικονομία όσο και ωρίμανση του λιανεμπορίου αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βακάκη, στη διετία το εξωτερικό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%-38% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ωστόσο τα 2/3 των επενδύσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε χρήση κατευθύνονται εκεί.

Τον Νοέμβριο του 2016 η αλυσίδα λειτούργησε ένα νέο μισθωμένο κατάστημα στη Βουλγαρία, έως τα Χριστούγεννα του 2017 θα λειτουργήσει ακόμα δύο καταστήματα στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα προετοιμάζεται το άνοιγμα ενός σημείου στη Βόρεια Ελλάδα έως το τέλος του 2017.

Πηγή:newsit.gr