Χριστοδουλίδης: «Είναι η ώρα για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Γκραν Μονταν»

Προληπτικά μέτρα αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών για δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό, επεξεργάζεται εδώ και μέρες η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο να καλεί τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, να υποβάλουν και από πλευράς τους συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε να καταρτιστεί ο κατάλογος των μέτρων, τα οποία θα ανακοινωθούν αφού πρώτα υλοποιηθούν.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε μετά την τεσσάρων και πλέον ωρών συνεδρία του Εθνικού, ότι δεν είναι ώρα των κατηγοριών ούτε των αντιπαραθέσεων, συμπληρώνοντας πως πολλά από αυτά που ακούστηκαν στις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, «είναι συγκρουόμενα και ουσιαστικά αλληλοεξοντώνονται».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι έντονη η πεποίθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως «είναι η ώρα για κοινές δράσεις αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων μετά το Γκραν Μοντανά που συνοψίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής της Τουρκίας στη Συνθήκη Εγγυήσεων, σε παρεμβατικά δικαιώματα, σε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και ταυτόχρονα ώρα κοινών δράσεων για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν επικοινωνιακές ή άλλες σκοπιμότητες που δεν σχετίζονται με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά στόχο έχουν να επεκτείνουν την κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα».

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, που η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κάποια από τα οποία έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ειδικότερα όσον αφορά τον παράγοντα ΕΕ, και την ίδια στιγμή έχει καλέσει τα κόμματα να υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδιασμών.

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση θα επενδύσει στο πεδίο ΕΕ ώστε η Τουρκία να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες που να δημιουργούν νέα τετελεσμένα και αν τα μέτρα θα αφορούν την επανέναρξη του διαλόγου ή απλά θα είναι μέτρα αντίδρασης στις κινήσεις αναμένοντας την Τουρκία να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πως η ΕΕ είναι ένα από τα πεδία τα οποία θα αξιοποιήσει η Κυβέρνηση, όχι όμως το μόνο, για να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί.

Όσον αφορά τις συνομιλίες, σημείωσε πως «η πρόσκληση-πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ και μια βδομάδα είναι δημόσια γνωστή, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς και επιβεβαιώνεται αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε σχέση με το τι έγινε στο Γκραν Μοντανά αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε την Πέμπτη αναμένεται να είναι σύντομη, θα είναι η τελευταία συνάντηση και θα έχει αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα, αλλά σίγουρα, συμπλήρωσε, «θα γίνει και ουσιαστική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει τη συγκεκριμένη θέση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η έκθεση του κ. Έιντε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, προσθέτοντας πως είναι πολύ καλά γνωστό το τι έγινε στο Γκραν Μοντανά και δεν υπάρχει κάτι το οποίο να ανησυχεί την Κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι όλες οι πλευρές επικαλούνται το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως στο πλαίσιο Γκουτέρες υπήρχαν έξι σημεία και μόνο στο ένα από αυτά, το οποίο αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού, υπήρχε συγκεκριμένη τοποθέτηση από το ΓΓ. «Σε όλα τα άλλα πέντε σημεία ο ΓΓ περιέγραφε τις θέσεις που ακούστηκαν, τη δική του σύνοψη από τα όσα είχε ακούσει από τις πλευρές» είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως στο Γκραν Μοντανά δεν υπήρξε αποτέλεσμα γιατί η Τουρκία ξέφυγε του σημείου 1 του πλαισίου Γκουτέρες που αφορούσε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιμένει ότι η διεθνής κοινότητα έχει άλλη άποψη σχετικά με τους λόγους κατάρρευσης των συνομιλιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Έιντε ήταν ξεκάθαρο μέσα από τις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που του υπέβαλε και τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Έιντε γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Γκραν Μοντανά. Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στην απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία όταν δημόσια κλήθηκε από τον κ. Τσαβούσογλου να τοποθετηθεί ότι η κατάρρευση οφείλεται στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το συντομότερο δυνατό θα λάβει πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες θα επεξεργαστεί έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το πλαίσιο της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Σήμερα οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν γενικές, κάποιες μπορεί να χαρακτηριστούν ως πιο συγκεκριμένες, αλλά έγινε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υποβληθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις, είπε.

Σημείωσε ότι όταν γίνει ο τελικός κατάλογος των μέτρων και αφού εκτελεστούν, τότε θα ανακοινωθούν. «Σημασία έχει η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και όχι να γίνουν δημόσια γνωστά πριν να εκτελεστούν, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αδυνατίσει και η αποτελεσματικότητα των μέτρων» είπε.

«Εδώ και μέρες επεξεργαζόμαστε αυτά τα μέτρα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «είναι προληπτικά μέτρα και είναι μέτρα αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών, που δεν έχουν στόχο την επίλυση του Κυπριακού».

Η Κυβέρνηση «πρέπει με απόλυτη σοβαρότητα να διαχειριστεί την κατάσταση πραγμάτων, δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις» ανέφερε και επανέλαβε ότι «πολλά από αυτά που ακούγονται, και δημόσια, είναι αλληλοσυγκρουόμενα».

Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει απάντηση από αμερικανικής πλευράς για το θέμα της τουρκικής NAVTEX, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως μέχρι στιγμής η ενημέρωση που υπάρχει από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας είναι ότι δεν έχει ζητηθεί από την Τουρκία η έκδοση οποιασδήποτε οδηγίας προς ναυτιλλομένους, όπως η Τουρκία έχει πράξει. Την ίδια στιγμή, ανέφερε, πολλά αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή λόγω των εξελίξεων, ειδικότερα στη Συρία, και πρόσθεσε ότι αναμένεται εντός της ημέρας να υπάρξει πιο συγκεκριμένη και πληρέστερη ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ