Γιωρκάτζης: Η απόφαση να αναλάβει το κράτος δάνεια δήμων και κοινοτήτων έμπρακτη στήριξη του θεσμού της ΤΑ

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναλάβει το κράτος δάνεια δήμων και κοινοτήτων τα οποία έχει εγγυηθεί, αποτελεί έμπρακτη στήριξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Η απόφαση, σημειώνει, δίνει οικονομική ανάσα σε σημαντικό αριθμό τοπικών αρχών, οι οποίες, μετά τη μονομερή και αυθαίρετη δραστική μείωση της κρατικής χορηγίας την περίοδο 2011-2012, βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και θυσίασαν πολλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των δημοτών τους.

“Αναλαμβάνοντας τα συγκεκριμένα δάνεια, το Κράτος δεν αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις αφού τα έχει ήδη εγγυηθεί. Πρόκειται για δάνεια τα οποία δεν αφορούν λειτουργικά έξοδα Τοπικών Αρχών, αλλά επενδύσεις για τη δημιουργία νέων υποδομών και αναπτυξιακών έργων προς όφελος όλων των πολιτών της Κύπρου”, προσθέτει.

Η ανάληψη εκ μέρους του κράτους αυτής της υποχρέωσης, αναφέρει, σίγουρα δεν δίνει οριστική λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας μας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των τοπικών αρχών και οι συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών, με απώτερο στόχο τη μείωση του αριθμού των δήμων.

“Σίγουρα υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, όμως τα τελευταία χρόνια, ως κράτος διαχειριστήκαμε την οικονομική κρίση με σοβαρότητα και πειθαρχία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα αξιοπιστίας. Θα ήταν κρίμα να τεθούν όλα αυτά σε κίνδυνο, λόγω της οικονομικής στενότητας των τοπικών αρχών και της καθυστέρησης να συμφωνηθεί η μεταρρύθμιση”, συμπληρώνει.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ