Μητρόπολη Μόρφου: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών»

Η Μητρόπολη Μόρφου καταδίκασε την ενέργεια των κατοχικών Αρχών να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση των Ακολουθιών του Εσπερινού και των Θείων Λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρει πως “παρόλο που το αίτημά μας για τέλεση των συγκεκριμένων Ακολουθιών υποβλήθηκε προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές Ιουλίου του 2017, οι κατοχικές αρχές μάς κοινοποίησαν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στις 22 Αυγούστου 2017 την αρνητική τους απάντηση, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους και συγκεκριμένα το ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμαντος συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου”.

“Κατά τη δική μας οπτική, τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, αναφέρεται, “καταδικάζουμε την απαράδεκτη αυτή ενέργεια των κατοχικών αρχών, ως αντιβαίνουσα προς το διεθνές δίκαιο, αλλά και προς το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο `κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία, μόνο ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, να εκδηλώνει τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις του με τη διδασκαλία, την πρακτική, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών`”.

Επιπλέον θεωρούμε ότι τέτοιες κινήσεις προσθέτουν περαιτέρω προσκόμματα και εμπόδια στον δρόμο που θα οδηγούσε σε επανένωση του νησιού, αφού δεν μπορεί να νοηθεί λύση του Κυπριακού με περιορισμό βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη της θρησκευτικής ελευθερίας”, προστίθεται.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως την 1η Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θα προστεί της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Μάμαντος της κοινότητας Ξυλιάτου. Εξάλλου, Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος τη 2α Σεπτεμβρίου, στις 07.00 π.μ. ο Μητροπολίτης θα προστεί της Θείας λειτουργίας στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ