Δείγμα ελπίδας το προσκύνημα στο Τέμενος Λάρνακας

Το προσκύνημα στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία του Kurban Bayram αποτελεί ένα δείγμα ελπίδας οικοδόμησης γεφυρών σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη μεταξύ των Κυπρίων έχει κλονιστεί πάλι εκ νέου, σύμφωνα με τη συντονίστρια του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP), Salpy Eskidjian.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων, Ταλίπ Αταλάι, το δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας και η ελευθερία πρόσβασης σε χώρους λατρείας σε όλο το νησί για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο δεν πρέπει να είναι θύμα της διαίρεσής του ούτε να εξαρτάται από την πολιτική, δήλωσε ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων,

Μιλώντας μετά το προσκύνημα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με την ευκαιρία του Kurban Bayram, είπε ότι περίπου 600 πιστοί, τουρκικής καταγωγής, μετέβησαν στο τέμενος, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν με άλλον τρόπο να διασχίσουν την διαχωριστική γραμμή.

“Αυτά τα ειδικά προσκυνήματα είναι καρπός του διαλόγου και της συνεργασίας των θρησκευτικών ηγετών, για τους οποίους και είμαστε δεσμευμένοι και είμαστε πολύ ευγνώμονες. Ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, ως θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου, όλοι συμφωνούμε και υποστηρίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία και αυτά τα προσκυνήματα είναι ένα απτό παράδειγμα “, δήλωσε ο Μουφτής.

Δεσμεύτηκε ότι ανεξάρτητα από ό, τι λέει οποιοσδήποτε, αυτό είναι που προωθεί και υποστηρίζει από την ανάληψη των καθηκόντων του και “δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ από την αρχή αυτή”.

Η Πρέσβειρα της Σουηδίας Άννα Όλσον Βρανγκ, η οποία μετέβη για πρώτη φορά σε προσκύνημα, εξέφρασε τις ευχές της για το Κουρμπάν Μπαϊράμ τόσο στον Μουφτή όσο και σε όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στην Κύπρο.

“Είμαι χαρούμενη που η Σουηδία, με πρωτοβουλία του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό (RTCYPP), μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ελευθερίας της θρησκείας και του σεβασμού των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό το όμορφο νησί”, ανέφερε.

Η Συντονίστρια του Γραφείου της RTCYPP, Salpy Eskidjian, δήλωσε ότι στα χρόνια της λειτουργίας του Γραφείου, έγινε μάρτυρας των συνεπειών όταν το δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας και από τις δύο πλευρές είτε παραβιάζεται είτε γίνεται σεβαστό.
“Λυπούμαστε που η θρησκευτική ελευθερία δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από πολιτικούς ή δημόσιους υπαλλήλους”, είπε.

«Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας μικρής ελπίδας οικοδόμησης γεφυρών σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη μεταξύ των Κυπρίων έχει κλονιστεί πάλι», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ