Δημοσιονομικά, τραπεζικά, διαρθρωτικά υπό εξέταση στον μεταμνημονιακό έλεγχο

Το τρίπτυχο δημοσιονομικά, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο του 3ου μεταμνημονιακού ελέγχου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αγγίζουν το 46% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, με τους τεχνοκράτες της Κομισιόν να εξετάζουν τους σχεδιασμούς των τραπεζών με στόχο τη μείωσή τους.

Θα εξεταστεί, επίσης, η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, το ΓεΣΥ, αλλά και το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Το τελευταίο θα τεθεί στο τραπέζι αυριανής συνάντησης στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργου Καροτσάκη.

Παράλληλα, τεχνοκράτες του κλιμακίου θα συναντηθούν με εμπλεκόμενους φορείς, όπως το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Ελεγκτών Κύπρου.

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή και ο έλεγχος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του άρθρου 4, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι θα συνεχίζονται μέχρι η Κύπρος να αποπληρώσει το 75% του χρέους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ