Δύο νέα σχέδια για παιδιά με αυτισμό και άτομα με αναπηρίες, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Τη λειτουργία κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης για παιδιά με αυτισμό και αυτόνομων σπιτιών για άτομα με αναπηρίες αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι η οργάνωση και η λειτουργία κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης για παιδιά με αυτισμό έχει ως στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και στήριξη στις οικογένειες και στα ίδια τα παιδιά με αυτισμό.

Ανέφερε ότι το κέντρο θα στεγαστεί στο ίδρυμα Χρήστου Στέλιου Ιωάννου, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί κέντρο ημέρας για τα παιδιά αυτά το οποίο θα παρέχει όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το κόστος λειτουργίας του κέντρου πολυθεματικής αξιολόγησης ανέρχεται γύρω στις 700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Είπε επίσης ότι αποφασίστηκε η δημιουργία 5 έως 10 αυτόνομων σπιτιών όπου άτομα με αναπηρίες θα μπορούν να διαβιούν αυτόνομα σε κοινότητες και θα τους παρέχονται οι αναγκαίες υπηρεσίες.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο σχέδιο ένταξης ατόμων με σοβαρές αναπηρίες σε προγράμματα υποστηριζόμενης διαβίωσης το οποίο απευθύνεται ιδιαίτερα σε ενήλικες που έχουν ειδικές ανάγκες και που αντιμετωπίζουν προβλήματα νοητικής στέρησης. Το κόστος για κάθε σπίτι ανέρχεται γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ, ανέφερε προσθέτοντας ότι και τα δύο αυτά σχέδια θα μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ