Επ. Εθελοντισμού: Οι μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία της καρδιάς

H Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, φέτος, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα καρδιακά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές που μπορεί ο κάθε ένας να υιοθετήσει στον τρόπο ζωής του και οι οποίες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης.

«Το φετινό σύνθημα για την μέρα αυτή είναι «Μοιραστείτε την ισχύ» ( Share the Power) όπου καλούμαστε να μοιραστούμε την γνώση για το πώς «τροφοδοτείτε» η καρδιά και να εμπνεύσουμε έτσι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μια υγιή καρδιά», αναφέρει στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα καρδιάς.

Προσθέτει ότι «η καρδιά βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας μας και οφείλουμε να της δώσουμε την προσοχή που της αξίζει».

Όπως αναφέρει για την προστασία της καρδιάς συστήνεται αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής. Συγκεκριμένα συστήνεται μεταξύ άλλων σωματική δραστηριότητα, περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλης, αποφυγή του καπνίσματος, και ετήσιος έλεγχος ως μέτρο πρόληψης της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων γλυκόζης.

Προσθέτει ότι μέτρα δεν πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό.

Ο Επίτροπος Προτείνει τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας να προωθήσουν προγράμματα αγωγής υγείας που να στοχεύουν στην ενημέρωση των γονέων και των νέων γύρω από το θέμα των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα μέτρα πρόληψης, καθώς και στη διαμόρφωση συμπεριφορών που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου. Παράλληλα, αναφέρει, πολιτεία, παιδεία, ιατρική κοινότητα, και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σχετικές με το θέμα, θα πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση όλων, την πρόληψη και την αποτροπή των παραγόντων κινδύνου ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, και στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ