Επ. Υγείας: Ανάγκη καθοριστικής παρέμβασης της Βουλής για εμβολιασμούς

Το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμού των παιδιών και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την τάση μερίδας γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με τα μέλη της Επιτροπής και τους αρμόδιους φορείς να τονίζουν την αναγκαιότητα καθοριστικής παρέμβασης εκ μέρους το Νομοθετικού Σώματος, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα το ανησυχητικό φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμού.


Αν και στην Κύπρο το ποσοστό άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (θρησκεία, ομοιοπαθητική κ.λ.π) φτάνει μόλις το 2% των γονέων, εντούτοις οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν πως μπορεί να αποβεί αρκετό, για να ξεκινήσει μια επιδημία, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, για επανεμφάνιση ξεχασμένων και θανατηφόρων ασθενειών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στην Επιτροπή Υγείας και προκύπτουν από έρευνα του 2015, αναφέρεται πως τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δείχνουν αύξηση σε αρκετά βασικά εμβόλια σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, όπως το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR).

Σημειώνεται ότι κάθε τρία χρόνια το Υπουργείο Υγείας διεξάγει έρευνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε όλα τα εδάφη της ελεύθερης Κύπρου και το δείγμα περιλαμβάνει περίπου 420 παιδιά σε όλη την Κύπρο. Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας ακόμη και το μικρό ποσοστό του 10% που δεν εμβολιάζεται μπορεί να αποβεί αρκετό για να ξεκινήσει μια ξεχασμένη και θανατηφόρα επιδημία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας τέθηκαν εισηγήσεις εκ μέρους της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, η οποία προτείνει όπως θεσπιστεί η υποχρεωτική καταγραφή των δεδομένων εμβολιαστικής κάλυψης κατά την εγγραφή των παιδιών στην Α’ τάξη Δημοτικού, καθώς επίσης να ελέγχεται σε ετήσια βάση η εκάστοτε κάλυψη σύμφωνα με το προτεινόμενο σχήμα εμβολιασμών στο ατομικό δελτίο κάθε μαθητή και να καταγράφεται η μη ανταπόκριση στην κλήση της Σχολιατρικής Υπηρεσίας για καθυστερημένους εμβολιασμούς.

Επιπρόσθετα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου εισηγείται όπως θεσπιστεί η υποχρεωτική δήλωση ανάληψης ευθύνης και καταγραφής του λόγου της επιλογής τους, για γονείς οι οποίοι παρά τη σχετική ενημέρωση αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με όλα ή κάποια εμβόλια.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι μιλάμε για ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 2% που αρνείται να εμβολιάσει τα παιδιά του, ωστόσο, σημείωσε «υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω μετάδοσης, γατί εκεί όπου υπάρχει μαζική κατοίκηση ή συνύπαρξη, τέτοια κρούσματα μπορούν να μεταδώσουν και να επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα και σε άλλους πληθυσμούς».

Όπως πρόσθεσε «η άρνηση αυτή δυστυχώς έρχεται μέσα από μια προσέγγιση, η οποία είναι ιδιότυπη μεν, αλλά από την άλλη υπάρχουν εμμονές λόγω ενδεχόμενης κακής πληροφόρησης των γονιών, οι οποίοι επιμένουν σε αυτή την προσέγγιση και αυτή η άρνηση ελλοχεύει και δημιουργεί προοπτικές κινδύνων για τα ίδια τα παιδιά τους».

«Θα πρέπει», συμπλήρωσε, «την ίδια στιγμή το κράτος να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αλλά και άλλους οργανωμένους φορείς, όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων μέσα από τα ίδια τα σχολεία, ούτως ώστε να ληφθούν μέτρα».

Επιπλέον, ανέφερε πως «θα πρέπει να βρεθούν οι χρυσές τομές και εκείνοι οι τρόποι ενημέρωσης, αλλά και πρακτικής πλέον συμπεριφοράς, ούτως ώστε οι γονείς ηθελημένα και αφού τύχουν της ανάλογης ενημέρωσης να πειστούν ότι είναι προς το συμφέρον των ίδιων των παιδιών, αλλά και την ίδια τη στιγμή για μη περαιτέρω εξάπλωση των ασθενειών, οι οποίες φαίνεται να έχουν εκλείψει από τον τόπο μας».

Σημείωσε ακόμα ότι η κύρια εστία προέλευσης και παρουσίασης τέτοιων νοσημάτων είναι από παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, για να προσθέσει πως γι’ αυτό ευθύνονται οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι δυστυχώς ακολουθούν αυτού του είδους τις παρωχημένες προσεγγίσεις, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των παιδιών τους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη περιστατικά έξαρσης επιδημικής ιλαράς σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην κοντινή Ελλάδα μόλις πρόσφατα, υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, εξέτασης του θέματος και λήψης αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης», για να σημειώσει πως «το φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμών τω παιδιών από μερίδα γονιών είναι ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα, το οποίο έχει θορυβήσει τόσο τον ΠΟΥ, όσο και διάφορες άλλες διεθνείς και εθνικές αρχές».

«Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας οφείλει να παρέμβει, να προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του λαού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου», πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Είπε ακόμα πως το κόμμα του θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ