Η Επιτροπή Θεσμών ενημερώθηκε για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος

Ενημέρωσης σε σχέση με το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, το οποίο ετοίμασε η πενταμελής επιτροπή, την οποία διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, έτυχε σήμερα από τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος με βάση τα όσα ισχύουν και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου που θα σέβεται ακόμη και τον καταδικασθέντα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι κατά την πορεία υλοποίησης της μελέτης η οποία διήρκεσε πέραν των δύο χρόνων έχουν γίνει σαφείς βελτιωτικές κινήσεις στο σωφρονιστικό σύστημα. «Είδαμε να λειτουργούν σχολεία, είδαμε να αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας, είδαμε προσπάθειες για πιο δημιουργική ενασχόληση στις Κεντρικές Φυλακές και είδαμε και εκθέσεις Ευρωπαίων παρατηρητών που σημειώνουν τη θετική πορεία» είπε.

«Ακόμη χρειάζεται δρόμος πάρα πολύς και είναι γι’ αυτό που αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, έχει ετοιμάσει και έχει καταθέσει από τις 7 Μαρτίου 2017 στη Νομική Υπηρεσία κανονισμούς που θα διέπουν το σωφρονιστικό σύστημα.

Ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνεδρία οι εμπειρογνώμονες εξήγησαν τη γενικότερη φιλοσοφία με την οποία έχουν κινηθεί, δεν ήταν ωστόσο δυνατό να παρουσιάσουν στη Βουλή το προσχέδιο νομοσχεδίου και κανονισμών καθώς εντολοδόχος τους ήταν η εκτελεστική εξουσία και όχι η νομοθετική εξουσία.

«Θελήσαμε να πάρουμε γνώμη και απόψεις ώστε την ώρα της κατάθεσης, εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη από τη Νομική Υπηρεσία, να είμαστε πιο σοφοί στη συζήτηση των συγκεκριμένων κανονισμών» ανέφερε.

Δήλωσε τέλος πως «κάποιοι προσπαθούν και σε αυτό το θέμα να δημιουργήσουν εντυπώσεις και (να κάνουν) αντιπολίτευση», προσθέτοντας πως «δεν θα τους ακολουθήσουμε» και ότι «δικαιούται η κ. Χαραλαμπίδου να κάνει τα πανηγύρια της αλλά δεν είμαστε όλοι των πανηγυριών».

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για σοβαρότατα προβλήματα στις Κεντρικές Φυλακές. «Βιασμοί, διακίνηση ναρκωτικών, αυτοκτονίες, αυτές τις μέρες αντιδρούν οι δεσμοφύλακες, πριν δύο μέρες λούστηκε κατάδικος με καυτό νερό» ανέφερε, προσθέτοντας πως όσο και αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρεί να αποκρύψει, αυτά τα τόσο σοβαρά προβλήματα είναι πραγματικότητα.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως εδώ και 3 χρόνια έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο με κανονισμούς το οποίο αλλάζει το πλαίσιο και τη φιλοσοφία που διέπει τις Κεντρικές Φυλακές και πως η Επιτροπή που ετοίμασε το νομοσχέδιο και τους κανονισμούς διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι όταν ζήτησε μέσω του Προέδρου της Βουλής να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης όπως φαίνεται και στη σχετική επιστολή ήταν ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ο ίδιος ετοιμάζει και το οποίο δεν κατατέθηκε ακόμα μπορούν να κατατεθούν και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων.

Λέγοντας ότι η θητεία του Υπουργού λήγει σύντομα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε τέλος ότι η παρουσία σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών των εμπειρογνωμόνων έγινε με σκοπό να αποδειχτεί ότι «εδώ και 3 χρόνια είχε λύσεις στα χέρια του και ο Υπουργός είναι ακόμα με νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ