ΓΔ του Υπουργείου Ενέργειας: Στόχος η έλευση ΥΦΑ στην Κύπρο μέχρι το 2020

Στόχος μας είναι το 2020 να φέρουμε Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) στην Κύπρο για φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Στέλιος Χειμώνας, στο πλαίσιο διάσκεψη Τύπου που προηγήθηκε Συνεδρίου με θέμα “Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο: Σημείο συνάντησης για τη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και την Ενέργεια στην Κύπρο”. 

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν σήμερα, στη Λεμεσό, δυο μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, το POSEIDON MED II και το CYnergy, με τους συνέδρους να αναπτύσσουν ένα γόνιμο διάλογο πάνω στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σχετικά με την υιοθέτηση του ΥΦΑ ως εναλλακτικού καυσίμου, θέτοντας στο επίκεντρο το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Χειμώνας, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Υπουργό Ενέργειας, δήλωσε στη διάσκεψη Τύπου, πως οι μελέτες που διεξάγονται στο πλαίσιο των δυο προγραμμάτων, θα συμβάλουν στην υλοποίηση των ενεργειακών μας στόχων και στην έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο.

“Η έλευση του θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας και πλέον θα χρησιμοποιούμε καθαρότερες πηγές ενέργειες, που μαζί με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και τους περιβαλλοντικούς στόχους και υποχρεώσεις μας, έναντι της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Υπέδειξε ακόμη πως το Φυσικό Αέριο είναι προϋπόθεση και για την φιλελευθεροποίηση της αγοράς του ηλεκτρισμού και πως “με τη διεξαγωγή των μελετών αυτών αρχίζει και η υλοποίηση της τελευταίας απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για έλευση του ΥΦΑ, όπου το κομμάτι της αποθήκευσης είναι αναπόσπαστο μέρος της λύσης που επιδιώκουμε”.

Τόνισε ακόμη πως “σήμερα δημιουργούμε συνέργειες που αφορούν το παρόν και προϋποθέσεις για το μέλλον”, υποδεικνύοντας πως μέσα από αυτές τις συνέργειες μεταφορών και ενέργειας, “θα χρησιμοποιούμε κοινές υποδομές κι έτσι θα είμαστε πολύ πιο παραγωγικοί και πολύ πιο αποδοτικοί”.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα εντοπιστούν αυτές οι ποσότητες υδρογονανθράκων που θα δικαιολογούν την κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό, ενώ διευκρίνισε πως όταν η Κύπρος μπορεί να παράγει το δικό της ΦΑ, θα εξεταστεί πως αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα.

“Εάν στοιχίζει πιο φθηνά να το αγοράζεις και κερδίζεις περισσότερο αν εξάγεις το δικό σου ΦΑ, τότε θα πάμε με αυτό το σύστημα”, εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας.

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος χαιρέτισε και το Συνέδριο, είπε πως έργα όπως ο ανεφοδιασμός ΥΦΑ για πλοία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των λιμανιών μας, τονίζοντας τη σημασία που το Υπουργείο αποδίδει σε αυτά.

“Έχουμε πια περάσει στην εποχή της μείωσης των ρύπων και η ναυτιλία είναι αυτή τη στιγμή το κύριο μέσο μεταφοράς σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε ο κ.Δημητριάδης, προσθέτοντας πως σήμερα η ναυτιλία παράγει γύρω στο 3% των συνολικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου παγκοσμίως και γύρω στο 4% εντός της ΕΕ, ενώ έχουν μπει φιλόδοξοι στόχοι από την Ευρώπη για το 2020, τους οποίους και η Κύπρος οφείλει να ακολουθήσει.

Όλες οι κατευθύνσεις, συνέχισε, δείχνουν στη χρήση πιο φιλικών για το περιβάλλον μορφών καυσίμων και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικά τα δυο προγράμματα που γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας ενώ διαβεβαίωσε πως “εμείς, σαν Υπουργείο Μεταφορών, κάνουμε το δικό μας κομμάτι και όλοι μαζί προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη χρήση αυτών των εναλλακτικών μορφών καυσίμων”.

Ο Project Manager του προγράμματος Poseidon II, Γιώργος Πολυχρονίου, ανέφερε από την πλευρά του πως μπορεί το ΥΦΑ αυτή τη στιγμή να έχει περιορισμένο ρόλο στη ναυτιλία αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως αυτό θα αλλάξει σύντομα.

“Από το 2020 υπάρχουν νέοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν καθαρότερα καύσιμα και το ΥΦΑ είναι το καθαρότερο καύσιμο και θεωρούμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση”, συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, πως το πρόγραμμα Poseidon II σκοπό έχει ακριβώς να υποστηρίξει τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών για τη μετάβαση αυτή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πως οι συγκυρίες μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και συνεργασίες για ανάπτυξη αυτής της νέας αγοράς στην Κύπρο, αλλά και για δημιουργία ενός νέου προϊόντος που θα δώσει τη δυνατότητα φθηνής και καθαρής ενέργειας στο νησί.

“Υπάρχουν περιβαλλοντικοί περιορισμοί οι οποίοι ισχύουν από τις αρχές του 2020 και στην περίπτωση της ναυτιλίας και στην περίπτωση μεγάλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής”, ανέφερε ο κ. Πολυχρονίου, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η βασική παράμετρος η οποία επιβάλλει την εισαγωγή ΦΑ στην Κύπρο από το 2020.

Ο Project Manager του προγράμματος CYnergy, Παναγιώτη Ζαχαριουδάκης, εξήγησε από πλευράς του πως “με αυτά τα προγράμματα η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία στις χώρες να προσαρμοστούν στους νέους κανονισμούς που αφορούν την αέρια ρύπανση και τις υποδομές των ναυτικών καυσίμων “.

Το σημερινό συνέδριο, πρόσθεσε, δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία σε εταίρους στην Κύπρο, “να συζητήσουμε πώς το φυσικό αέριο μπορεί να περάσει στις μεταφορές, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, ακόμη και στα νοικοκυριά και να μεταβάλουμε σιγά σιγά την καθημερινότητα της Κύπρου σε ένα μέλλον που θα έχει καθαρότερα και φθηνότερα καύσιμα”.

“Το ΥΦΑ είναι εδώ για να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες εταιρείες και επαγγέλματα και η Κύπρος να μπορέσει να ικανοποιήσει τους νέους κανονισμούς της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ