Κ. Χατζηγιάννης: Υποχρέωση όλων των χωρών να δεχθούν έλεγχο για τις εκλογές τους

Ολες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να δεχθούν έλεγχο για τις εκλογές τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος συμμετέχει ως μέλος του Προεδρείου, εισηγητής της Επιτροπής Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στην αποστολή της Συνέλευσης στη Γερμανία, για παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα την Κυριακή.

«Ως ΟΑΣΕ ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της γερμανικής Κυβέρνησης και προβαίνουμε σε έναν τυποποιημένο έλεγχο όπως γίνεται σε κάθε χώρα όπου πάμε και κάνουμε ελέγχους για τις εκλογές», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο για τη Γερμανία.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές διεξάγονται με διαφάνεια, στη βάση των δημοκρατικών αρχών και δεν υπάρχουν οποιαδήποτε μεμπτά σημεία στην όλη διαδικασία. Ελέγχουμε, πρόσθεσε, το σύστημα που αφορά την εκλογική διαδικασία, τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, τις συμμετοχές στα ΜΜΕ των εκπροσώπων τους και γενικά όλες τις διαστάσεις μιας εκλογής. Είπε ακόμη πως “είναι δικαίωμά μας, από τη στιγμή που πήραμε την πρόσκληση (από τη γερμανική Κυβέρνηση) να ελέγξουμε ότι γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ομάδων του πληθυσμού, πχ των φυλακισμένων και των μειονοτήτων”.

Σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια αποστολή στη Γερμανία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως είναι σημαντικό το ότι «δεν ελέγχουμε μόνο αμφισβητούμενες χώρες και ότι ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται στη βάση διακρίσεων ή στη βάση προκαταλήψεων».

«`Ολες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να δεχθούν έλεγχο για τις εκλογές τους. `Οπως απαιτούμε να ελέγχουμε τη δημοκρατία σε κάθε χώρα οφείλουμε να δεχόμαστε και τη διαδικασία του ελέγχου», ανέφερε, προσθέτοντας πως «έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες, των οποίων το δημοκρατικό σύστημα δεν αμφισβητείται, να είναι σε θέση να δέχονται ελέγχους».

Είπε ακόμη πως σε αυτές τις αποστολές συμμετέχουν διάφορες χώρες, γίνεται ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τα εκλογικά συστήματα και τις αρχές που διέπουν στην πράξη τις εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, «οι εκλογές θα αξιολογηθούν με βάση τις δημοκρατικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο ‘Εγγραφο της Κοπεγχάγης του 1990 του ΟΑΣΕ» και οι παρατηρητές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους, μεταξύ άλλων, στις ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες, στο ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν με μυστικότητα καθώς και στην ορθή και ακριβή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι παρατηρητές θα εξετάσουν επίσης θέματα που σχετίζονται με την εκλογική εκστρατεία και το κλίμα σε ότι αφορά τα μέσα ενημέρωσης καθώς και το κατά πόσον όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να αναμετρηθούν σε ένα ελεύθερο και δίκαιο εκλογικό περιβάλλον, όπως αναφέρεται.

‘Όπως ανακοίνωσε η ΚΣ του ΟΑΣΕ, η αποστολή αποτελείται από 56 παρατηρητές, περιλαμβανομένων 43 κοινοβουλευτικών από 25 χώρες.

Οι βουλευτές προέρχονται από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Τουρκία και την Ουκρανία.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως ήδη είχαν σήμερα συναντήσεις με μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου και με την εκλογική εφορευτική επιτροπή. Το πρόγραμμα των επαφών της αποστολής περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και των εκλογικών αρχών της χώρας, καθώς και ενημέρωση από τη μακράς διάρκειας αποστολή παρακολούθησης των εκλογών που διοργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα πραγματοποιηθούν επίσης συζητήσεις με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Εξάλλου την ημέρα των εκλογών θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα στο Βερολίνο για επί τόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.

Τη Δευτέρα θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Βερολίνο αναφορικά με τα αποτελέσματα της αποστολής, τα οποία θα καταγραφούν σε έκθεση, όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης.

Πηγή: ΚΥΠΕ