Κάτω από το όριο του 2% οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχωρούν πλέον οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, παρά το ότι η Κύπρος δεν πέτυχε ακόμη την είσοδό της στην επενδυτική κατηγορία.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του πιο μακροχρόνιου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήξης 2025, (επιτόκιο 4,25%) βρίσκεται στο 1,88% ακολουθώντας πτωτική τροχιά.

Η απόδοση του ομολόγου λήξης 2024 βρίσκεται στο 1,55%, ενώ ακόμη πιο χαμηλά βρίσκονται οι αποδόσεις ομολόγων με πιο σύντομες λήξεις, όπως του ομολόγου λήξης το 2023 με 1,35% και του ομολόγου λήξης 2022 με 1,07%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας (χώρα που βρίσκεται σε επενδυτική κατηγορία) βρίσκονται στο 2,38%, ενώ οι αποδόσεις του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου βρίσκονται στο 2,10%.

Οι αποδόσεις αυτές στην ουσία καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές προπορεύονται των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι διατηρούν την πιστοληπτική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στη μη επενδυτική βαθμίδα, κάτι που είχε επισημάνει και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+ αναθέτοντας θετική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι το 2018 αναμένεται η είσοδος στην επενδυτική κατηγορία εφόσον συνεχιστεί η οικονομική εξυγίανση και η οικονομική ανάκαμψη. Ο οίκος Fitch, που διατηρεί τη Κύπρο στο ΒΒ- με θετική προοπτική (τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) θα εκδώσει νέα αξιολόγηση στις 20 Οκτωβρίου, ενώ ο οίκος Moody’s (Ba3, θετική προοπτική – τρεις βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία) θα εκδώσει τη δική του αξιολόγηση στις 17 Νοεμβρίου.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων γενικότερα στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δώσει σαφείς ενδείξεις για τον σταδιακό τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο συμπιέζει τις αποδόσεις.

Παράλληλα, εκτιμάται ακόμη πως η μεταβλητότητα που παρουσιάζουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων οφείλεται στο μικρό βάθος αγοράς των κυπριακών ομολόγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, τα κυπριακά ευρωπαϊκά ομόλογα ανέρχονται σε €4,5 δισεκατομμύρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ