Να μην υπάρξει εφησυχασμός, είπε το ΚΕΒΕ στους εκπροσώπους της Τρόικα

Στην κοινή διαπίστωση πως η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και πως η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και στο προβλεπτό μέλλον, κατέληξαν οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου και αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στα πλαίσια της επίσκεψης στην Κύπρο κλιμακίου της Τρόικας σε σχέση με το πρόγραμμα Εποπτείας της Κύπρου, αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ αποτελούμενη από τον Λεωνίδα Πασχαλίδη, Ανώτερο Διευθυντή και Αιμίλιο Μιχαήλ, Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, είχε συνάντηση με το κλιμάκιο το οποίο αποτελούσαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι προοπτικές της οικονομίας, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξελίξεις σε σχέση με τις μισθολογικές απολαβές και την ανεργία ως επίσης και οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε πως η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2017 έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις και πως η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί και στο προβλεπτό μέλλον.

Το ΚΕΒΕ, όπως αναφέρεται, τόνισε ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό αφού η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από συγκεκριμένους κλάδους όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες.

«Διαπίστωση είναι επίσης πως παραμένουν βασικά προβλήματα όπως η ανεργία (παρά τη σχετική μείωση της τα τελευταία 3 χρόνια) τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους γίνονται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ τόνισαν επίσης πως το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται ακόμα από γραφειοκρατικές προσεγγίσεις, προβλήματα όσον αφορά το δανεισμό των επιχειρήσεων και την μη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τόσο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και την αποδοτικότητα του κρατικού μηχανισμού. Τονίστηκε ότι το ΚΕΒΕ έχει υποβάλει εμπεριστατωμένες θέσεις και εισηγήσεις για όλα τα πιο πάνω θέματα, πλην όμως η πρόοδος που έχει επιτελεστεί παραμένει περιορισμένη.

Οι κ.κ. Πασχαλίδης και Μιχαήλ ενημέρωσαν το κλιμάκιο της Τρόικας για τις εξελίξεις σε σχέση με το σύστημα της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ως επίσης και σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ενώ εξέφρασαν τη μεγάλη απογοήτευση του Επιμελητηρίου για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται όσον αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ