Νέα αναβολή πήρε η 2η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου

Νέα αναβολή πήρε σήμερα η εκδίκαση της 2ης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αίτηση, που καταχώρησαν οι τέσσερις εκ των επτά κατηγορουμένων στην υπόθεση για έκδοση προνομιακού διατάγματος certiorari και/ή Prohibition.

Την αίτηση καταχώρησαν οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμη, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης, ζητώντας από το Ανώτατο να ελέγξει τη νομιμότητα της ενδιάμεσης απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που εκδικάζει την υπόθεση, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017, με την οποία απέρριψε όλες τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση, μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου από την Κατηγορούσα Αρχή.

Συγκεκριμένα, το τριμελές Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι το νέο κατηγορητήριο αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα με την απαραίτητη ακρίβεια γι΄ αυτό και η δίκη θα πρέπει να συνεχιστεί, θέση με την οποία διαφωνούσαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Την αίτηση εξετάζει ο Δικαστής του Ανωτάτου Γιασεμής Γιασεμή, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δικαιολογείται η παραχώρηση της αιτούμενης άδειας για καταχώρηση της αίτησης για έκδοση προνομιακού διατάγματος certiorari και/ή Prohibition.

Σύμφωνα με την απόφαση του, την οποία είχε εξασφαλίσει το ΚΥΠΕ, ο δικαστής σημείωνε ότι «έχει εξεταστεί με προσοχή ο λόγος για ύπαρξη νομικών σφαλμάτων, κατά τρόπο πρόδηλο και πασιφανή, στο σώμα της ενδιάμεσης απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην ποινική υπόθεση αρ. 17977/2015, ημερομηνίας 7.4.2017 και οι επί μέρους πτυχές του. Διαπιστώνεται δε, σχετικά, η ύπαρξη συζητήσιμης υπόθεσης, στη βάση του πιο πάνω λόγου».

Ο Δικαστής είχε εκδώσει διάταγμα αναστολής της εκδίκασης της υπόθεσης «μέχρι την περάτωση της, δια κλήσεως, αίτησης”.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι η αίτηση έχει οριστεί για ακρόαση στις 3 Οκτωβρίου και ώρα 9 το πρωί και ως εκ τούτου ζήτησε όπως η υπόθεση οριστεί για ακρόαση μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης συμφώνησαν με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής με το δικαστήριο να ορίζει την υπόθεση για προγραμματισμό στις 20 Νοεμβρίου η ώρα 9 το πρωί.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από τους τέσσερις πιο πάνω που καταχώρησαν την αίτηση για το certiorari, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Κώστας Χατζήπαπα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ήδη απαντήσει μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν με βάση το κατηγορητήριο της υπόθεσης.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

Σημειώνεται ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων είναι κατηγορούμενοι και στην 1η και 3η υπόθεση εναντίον της τράπεζας Κύπρου και στελεχών της.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα Κύπρου, ο Ανδρέας Ηλιάδης, ο Γιάννης Κυπρή και ο Ανδρέας Αρτέμη είναι κατηγορούμενοι και στην 1η υπόθεση που αφορά στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς λόγω σε σχέση με το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας και η οποία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών αγορεύσεων πριν την τελική απόφαση του δικαστηρίου. Κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή είναι κατηγορούμενοι και στην 3η υπόθεση που αφορά στην επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας και η οποία είναι ορισμένη για ακρόαση στις 2, 3 και 4 Οκτωβρίου. Κατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι επίσης οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ