Α. Νεοφύτου: Να ληφθεί υπόψη στις αναλύσεις για το Κυπριακό η απομάκρυνση της Τουρκίας από την ΕΕ

Στις αναλύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν προβλέπεται να βελτιωθούν σύντομα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον νέο Πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο Franz Josef Kremp κατά την οποία σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία δείχνει ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολος ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν προβλέπεται να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. «Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας και όταν κάνουμε αναλύσεις και για το Κυπριακό», είπε.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως επανέλαβε στον νέο Πρέσβη την θέση του Προέδρου Αναστασιάδη όπως εκφράστηκε και στον ΓΓ του ΟΗΕ, για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό με βάση τις παραμέτρους των ΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως και το Άτυπο Έγγραφο για τη μηχανισμό εφαρμογής και εποπτείας της λύσης.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον συζητήθηκε το ζήτημα της απομάκρυνσης πολλών κρατών μελών της ΕΕ με την άνοδο των ακραίων κομμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά πως ο Πρέσβης δεν καθορίζει πολιτική, αλλά σίγουρα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη. «Πρέπει να αντιμετωπιστούν με σωστές πολιτικές γιατί βλέπουμε μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών να δυναμώνουν ακραία στοιχεία, κάτι είναι μια προειδοποίηση ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους να αλλάξει, διαφορετικά αυτά τα Κινήματα θα διογκώνονται», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες αλλά και πρωτοσέλιδα στον Τύπο ότι τα κατεχόμενα προχωρούν προς μια τουρκοποίηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι μια πραγματικότητα, όποτε υπάρχει στασιμότητα στο Κυπριακό, να δημιουργούνται και νέα τετελεσμένα. «Εμείς προσπαθήσαμε να σπάσει το αδιέξοδο, να ξαναρχίσει ο διάλογος αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, στο ταγκό χρειάζονται δύο για να χορέψουν», είπε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
—–
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών για να δοθεί παράταση στους φορολογούμενους για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων τους. Όπως είπε, αυτό δεν έχει γίνει καθαρό στην κοινωνία και εξήγησε ότι η παράταση αφορά 7 φορολογίες, Φόρος Εισοδήματος, ΦΠΑ, Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών, Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Τέλη Κτηματολογίου, Χαρτόσημα, Φόρος Κληρονομιάς.

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως οι Κύπριοι φορολογούμενοι και επιχειρηματίες που είχαν εκκρεμότητες μέχρι το φορολογικό έτος 2015 πάνω στις οποίες του επιβάλλονται επιβαρύνσεις και πρόστιμα, θα έχουν τη δυνατότητα πέραν τις 3 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία, να απαλλαγούν σχεδόν από όλα τα ποσά των επιβαρύνσεων και των τόκων που τους έχουν επιβληθεί. Η καταληκτική ημερομηνία παράτασης θα αποφασιστεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Όπως είπε, στο Γραφείο του Εφόρου Φορολογίας υπάρχουν γύρω στις 150 χιλιάδες Κύπριοι φορολογούμενοι που χρωστούν από 1 έως 1000 ευρώ, και αν επωφεληθούν της πρωτοβουλίας της Βουλής, σε συνεργασία με τη Κυβέρνηση, θα απαλλαγούν από το 95% των επιβαρύνσεων και των προστίμων. Όπως πρόσθεσε, σε απάντηση ότι η παράταση θα δοθεί για τους έχοντες και κατέχοντες, οι μόνοι που έχουν διευθετήσει με βάση αυτή την πολιτική είχαν μέσο όρο οφειλών τις 30 χιλιάδες ευρώ. Πρόσθεσε πως είναι κρίμα γιατί δεν ενημερώθηκαν οι μη προνομιούχοι πολίτες ώστε να επωφεληθούν και να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ