ΓΓ του ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος αντιμετώπιζε τις συνομιλίες ως βαρίδι για τις εκλογές

Είναι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ που δίνουν άλλοθι στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει ανενόχλητη το στόχο της για διχοτόμηση και όχι η κριτική που ασκεί το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας τη θέση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετώπιζε εδώ και καιρό τις συνομιλίες ως βαρίδι για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας.

Μιλώντας, το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Κυπριανού επέκρινε την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως “δυστυχώς, στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, δεν αξιοποιήσαμε τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να στριμώξουμε την Τουρκία, γιατί αν το πράτταμε, η Τουρκία είτε θα υποχρεωνόταν να αποδεχτεί την κατάργηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή θα εκτίθετο”.

Είπε επίσης πως, την ώρα που το ενδεχόμενο λύσης έχει απομακρυνθεί και οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να επαναρχίζουν σύντομα, “αντί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβληματιστεί για τις εξελίξεις, σχεδιάζει την προεκλογική του εκστρατεία”.

Αντί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, να στρέψουν την προσοχή τους στις ανησυχητικές εξελίξεις, στρέφουν τα πυρά τους στο ΑΚΕΛ και διαμήνυσε πως, δεν είναι η κριτική του ΑΚΕΛ που δίνει άλλοθι στην τουρκική πλευρά, αλλά “δυστυχώς, είναι οι χειρισμοί τους που δίνουν άλλοθι στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει ανενόχλητη το στόχο της για διχοτόμηση”.

Υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού παραμένει στην Τουρκία, ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη πως, “τελικά αποδείχτηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδώ και καιρό, αντιμετώπιζε τις συνομιλίες ως βαρίδι για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και για την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όπως είπε, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλήσει για μια νέα στρατηγική και πρόσθεσε πως “γεγονός είναι ότι όσο περνά ο καιρός υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα, που μιλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ γι’ αυτήν”.

Ανέφερε δε πως, την ώρα που τα επιτελεία Παπαδόπουλου και Λιλλήκα μιλούν για μια νέα στρατηγική, πρέπει να κοιτάξουμε “από την άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος” για να δούμε πως αυτοί που μιλούν για νέα στρατηγική και εγκατάλειψη της ομοσπονδίας είναι το κόμμα των εποίκων.

Διερωτήθηκε επίσης τι εννοούν όσοι μιλούν για νέα στρατηγική και ποιά είναι αυτή, ενώ αναφερόμενος στα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, είπε πως “ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτή η συμμαχία δε γίνεται για την Κύπρο, αλλά για την καρέκλα”.

Πώς μπορεί, συνέχισε, να καταλήγουν σε ενιαία στρατηγική τα κόμματα αυτά όταν ο στόχος είναι διαφορετικός και σημείωσε πως, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ λένε ότι θέλουν δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο, η ΕΔΕΚ την έχει αποκηρύξει επίσημα, ενώ το Κίνημα Αλληλεγγύης θέλει ένα ενιαίο κράτος.

Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως τα διακυβεύματα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών είναι κρίσιμα, “με πρώτο και καλύτερο αυτό της λύσης του κυπριακού προβλήματος” και διαμήνυσε πως “πρέπει όλοι να κατανοήσουν, πριν να είναι αργά, ότι η τουρκοποίηση της Κύπρου δεν θα έρθει με τη λύση όπως επιμένουν να λένε διάφοροι”.

” Η κατοχή είναι μόνιμη απειλή και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατό να βάζουμε την εξουσία πάνω από το μέλλον του τόπου”.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ