Ι. Νικολάου: Εξετάζεται το Βίντεο του ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα στις Κεντρ. Φυλακές

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου κάλεσε σήμερα τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο διάπραξης αδικήματος που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση χτες βίντεο ξυλοδαρμού δεσμοφύλακα στις Κεντρικές Φυλακές στην οποία προέβη η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Αποκάλυψε παράλληλα πως με βάση ενημέρωση από την Αστυνομία προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες σε σχέση με την απέλαση του κρατουμένου που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα ο Υπουργός επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό εκκρεμεί ποινική υπόθεση στο Δικαστήριο η οποία ήταν ορισμένη σήμερα για ακρόαση στο Δικαστήριο και τόνισε ότι το υπό αναφορά βίντεο αποτελεί μαρτυρικό υλικό και η δημοσιοποίηση του δυνατό να επηρεάσει την πορεία εκδίκασης της υπόθεσης. «Γι’ αυτό» πρόσθεσε, «η δημοσιοποίηση του ίσως να συνιστά παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία».

Ο Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Βουλευτής δημοσιοποιεί στοιχεία, τα οποία εκ του Νόμου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούνται, αναφέροντας πως πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποίησε έγγραφα που ήταν απόρρητα, γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, δεν μπορεί να θεωρηθεί πράξη διαφάνειας, ως θέλει να την χαρακτηρίζει» συνέχισε, υποδεικνύοντας πως «όλοι οφείλουμε, και ειδικότερα οι Βουλευτές να συμμορφωνόμαστε με τις διατάξεις των Νόμων και ειδικότερα όταν πρόκειται για ενέργειες που παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του ο Υπουργός αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από την Αστυνομία ότι η διοικητική έρευνα που αφορά την απέλαση του κρατούμενου που εμπλέκεται στην υπόθεση έχει συμπληρωθεί και από αυτήν φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες.

Σε σχέση με την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Νικολάου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά καθώς «αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου» όπως εξήγησε.

Όσον φορά τις καταγγελίες της κ. Χαραλαμπίδου αναφορικά με την ζημιά που υπέστη ο δεσμοφύλακας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα έχει απασχολήσει το ιατροσυμβούλιο, και εξέφρασε την πεποίθηση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. «Το θέμα είναι ανθρωπιστικό και αν πράγματι είχαν πρόθεση να βοηθήσουν τον δεσμοφύλακα θα μπορούσαν να τον συμβουλεύσουν για τον χειρισμό της περίπτωσης του, τόσο σε σχέση με την περαιτέρω θεραπεία του όσο και σε σχέση με τις απαιτήσεις του έναντι του κράτους» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την μελέτη των εμπειρογνωμόνων και την ετοιμασία του νομοσχεδίου και των Κανονισμών για τις Φυλακές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η Επιτροπή που είχε διοριστεί ετοίμασε προσχέδιο νομοσχεδίων για αναθεώρηση του Νόμου και Κανονισμών των Φυλακών, εξηγώντας πως πέραν από την ανθρωπιστική προσέγγιση μεταχείρισης των κρατουμένων, η οποία εφαρμόζεται ήδη, υπήρχαν ζητήματα για τα οποία χρειαζόταν περαιτέρω μελέτη.

«Για παράδειγμα, παραχωρούνταν πειθαρχικές αρμοδιότητες στους υπευθύνους των πτερύγων – κάτι που κρίνεται ότι δυνατό να συμβάλει σε φαινόμενα απειθαρχίας, όπως βέβαια και ο πολυτεμαχισμός των πειθαρχικών αρμοδιοτήτων, κάτι που οι ίδιοι οι δεσμοφύλακες δεν επιθυμούν να αναλάβουν» δήλωσε, υποδεικνύοντας πως η παρατηρούμενη καθυστέρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί αδικαιολόγητη, ειδικότερα καθώς πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα, με πολλές ιδιαιτερότητες.

«Συνεπώς» πρόσθεσε, «μαθήματα διαφάνειας και εικόνας ενός σωστού Υπουργού, δεν μπορώ να αποδεχθώ από βουλευτές ενός κόμματος που όταν ήταν στην Κυβέρνηση συγκάλυπταν τα όσα απαράδεκτα συνέβαιναν στις Φυλακές, μήπως αυτά τσαλάκωναν την εικόνα τους».

«Και είναι γνωστά τα όσα συνέβαιναν όσον αφορά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν νομίζω να χρειάζεται να τα επαναλάβω» πρόσθεσε καλώντας τους εν λόγω βουλευτές «να παραδεχτούν το αυτονόητο και αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί επιβεβαιώνουν και που όλος ο κόσμος γνωρίζει, ότι οι Φυλακές σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις Φυλακές που μας παρέδωσαν».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για να διερευνηθεί καλύτερα η υπόθεση ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο.

«Είναι θέμα που αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα. Εγώ εκείνο το οποίο έχω επισημάνει και έχω καλέσει τις διωκτικές αρχές να εξετάσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύπτει από τη δημοσιοποίηση του βίντεο» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ