Νίκος Κοτζιάς:Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας η συζήτηση για την ασφάλεια στο Κυπριακό

Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς το γεγονός ότι τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Σταματήσαμε να συζητάμε το Κυπριακό μόνο ως ένα πρόβλημα των απόψεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και το βάλαμε στην ουσία του. Ποια είναι η ουσία του; Η κατοχή, η παράνομη κατοχή».

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα και δήλωσε ικανοποιημένος με το ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ υιοθέτησε, όπως είπε, τις δικές του προτάσεις και διατυπώσεις. «Ακόμα και τη διατύπωση ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει κανονικό κράτος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ θεωρεί τη διαδικασία του Κυπριακού ανοιχτή και πως θα πρέπει να υπάρξει, μια τρίτη φάση διαπραγματεύσεων με πολύ καλύτερη προετοιμασία όσον αφορά στις τουρκικές θέσεις.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απορία του για το ότι όσοι επιτίθενται στην ελληνική εξωτερική πολιτική επικαλούνται τις τοποθετήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, «λες και αυτές μετά από 50 χρόνια ανυπαρξίας έπεσαν από τον ουρανό».

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε το επίπεδό τους καλό, όχι όμως όσο καλό θα ήθελε η Ελλάδα. Σημείωσε ότι η Αθήνα θέλει μια Τουρκία ευρωπαϊκή και υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι ο εκδημοκρατισμός της χώρας.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν βρίσκεται σε καλό σημείο και υποστήριξε ότι ο λόγος σχετίζεται με μια τάση αναθεωρητισμού και μη αποδοχής του διεθνούς δικαίου σε όλη την έκτασή του, από τουρκικής πλευράς.

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 12 Οκτωβρίου.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ