«Ντου» σε καφενείο στην Λεμεσό για αδασμολόγητα τσιγάρα – Κτηνιατρικά φάρμακα από τα κατεχόμενα κατάσχεσε το Τελωνείο

Συνολικά 48 συσκευασίες των 100 ml κτηνιατρικών φαρμάκων αλλά και 22 κιλά καπνού για ναργιλέ εντόπισαν και κατάσχεσαν οι τελωνειακές αρχές στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Τμήματος Τελωνείων χθες το βράδυ, (27/9/2017), κατά τον έλεγχο των διερχομένων οχημάτων στο σημείο ελέγχου του Αγίου Δομετίου, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων εντόπισαν σε βαν όχημα που οδηγούσε Ελληνοκύπριος, κάτοικος Πάφου, 48 συσκευασίες των 100 ml κτηνιατρικά φάρμακα (36Χ100ml, μάρκας “ALFAMEC” και 12Χ100ml μάρκας “TAVILIN”), τα οποία δεν έφεραν τις απαραίτητες σημάνσεις που απαιτούνται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και επομένως διακινήθηκαν παράνομα από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές.

Τα εν λόγω είδη καθώς επίσης και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη διακίνησή τους κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων. Στη συνέχεια ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων έκανε αποδεκτό αίτημα για εξώδικο διακανονισμό της υπόθεσης με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €400, πλέον ποσού απόδοσης για το όχημα που κατασχέθηκε ύψους €500.

Με την καταβολή των πιο πάνω ποσών, (συνολικά €900) το όχημα επιστράφηκε στον ιδιόκτητη του, ενώ τα είδη που κατασχέθηκαν, εγκαταλείφθηκαν στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφούν σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Σήμερα στις 01:15 τα ξημερώματα εξάλλου και πάλι στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου οχήματος με ελληνοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής το οποίο οδηγούσε Τούρκος υπήκοος, παντρεμένος με Ελληνοκύπρια που διαμένει στις ελεύθερες περιοχές, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων εντόπισαν επιμελώς κρυμμένα στη μηχανή του οχήματος 22 (είκοσι δύο) κιλά καπνό για ναργιλέ με διάφορες γεύσεις μάρκας AL FAKHER.

Λόγω του ότι η εν λόγω ποσότητα, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα €4.593, δεν έφερε τις απαραίτητες σημάνσεις για το βλαβερό του καπνίσματος στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ένδειξη ότι αυτή είναι αφορολόγητη, κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων. Κατασχέθηκε επίσης και το όχημα που οδηγούσε το εν λόγω πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά του καπνού από τα κατεχόμενα.

Παράλληλα το εν λόγω πρόσωπο συνελήφθη για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής αδασμοαφορολόγητου καπνού, της δόλιας αποφυγής καταβολής δασμών και φόρων και παράβασης απαγορευτικής διάταξης ήτοι του Κανονισμού 866/2004 και παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας απ’ όπου και εξασφαλίστηκε διάταγμα προσωποκράτησής του για 6 ημέρες.

Ακολούθως ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων έκανε αποδεκτό γραπτό αίτημα του υπόπτου για εξώδικο διακανονισμό της υπόθεσης με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €6.500, πλέον €500 ως ποσό απόδοσης του οχήματος που κατασχέθηκε.

Με την καταβολή των πιο πάνω ποσών, €7.000 συνολικά, το όχημα επιστράφηκε στον ιδιόκτητη του, ενώ ο καπνός που κατασχέθηκε, εγκαταλείφτηκε στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφεί σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Εντοπισμός αφορολόγητων τσιγάρων στη Λάρνακα
————-
Σε άλλη υπόθεση, σήμερα το πρωί, μετά από έρευνα που έγινε από Λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων σε όχημα Ελληνοκυπρίου, ο οποίος διαμένει στη Λάρνακα, εντοπίστηκαν συνολικά 19 συσκευασίες των 200 τεμαχίων τσιγάρα με διάφορες μάρκες (“VV 1”, “PRESIDENT”, “M & M” και “GAULOISES”).

Λόγω του ότι η εν λόγω ποσότητα, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα €665, δεν έφερε τις απαραίτητες σημάνσεις για το βλαβερό του καπνίσματος στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ένδειξη ότι αυτή είναι αφορολόγητη, κατασχέθηκε από το Τμήμα Τελωνείων. Κατασχέθηκε επίσης και το όχημα που οδηγούσε το εν λόγω πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά του καπνού από τα κατεχόμενα.

Παράλληλα το εν λόγω πρόσωπο, το οποίο έχει απασχολήσει το Τμήμα αρκετές φόρες στο παρελθόν με παρόμοιας φύσης αδικήματα, συνελήφθη για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής αδασμοαφορολόγητων τσιγάρων, της δόλιας αποφυγής καταβολής δασμών και φόρων και παράβασης απαγορευτικής διάταξης ήτοι του Κανονισμού 866/2004 και αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για εξασφάλιση διατάγματος προσωποκράτησής του.

Εντοπισμός αφορολόγητων τσιγάρων στη Λεμεσό
———-
Επίσης σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στην Επαρχία Λεμεσού από Λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων και Μέλη της Αστυνομίας Λεμεσού για ανεύρεση αφορολόγητων καπνικών προϊόντων.

Ερευνήθηκαν συνολικά δύο οικίες και ένα καφενείο.

Στη μια οικία εντοπίστηκε ποσότητα 2 συσκευασιών των 200 τεμαχίων τσιγάρα, η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα €70 και η οποία από τις προκαταρκτικές έρευνες που έγιναν από λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από τα κατεχόμενα.

Ακολούθως ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων έκανε αποδεκτό γραπτό αίτημα του υπόπτου για εξώδικο διακανονισμό της υπόθεσης με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €100.

Τα τσιγάρα εγκαταλείφθηκαν στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφούν σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Στην άλλη οικία στην οποία διαμένουν Ελληνοκύπριος με την σύζυγο του ρουμανικής καταγωγής, εντοπίστηκε ποσότητα 38 συσκευασιών των 200 τεμαχίων τσιγάρα, (MARLBORO, WINSTON, DAVIDOFF, KARELIA, L & M, και GLAMOUR), η δασμοφορολογική επιβάρυνση της οποίας ανέρχεται στα €1.330 και η οποία από τις προκαταρκτικές έρευνες που έγιναν από λειτουργούς του Τμήματος Τελωνείων διαπιστώθηκε ότι εισήχθη παράνομα μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας.

Τα δύο άτομα, τα οποία έχουν απασχολήσει ξανά το Τμήμα Τελωνείων για παρόμοιας φύσης αδικήματα συνελήφθησαν για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής αδασμοαφορολόγητων τσιγάρων και της δόλιας αποφυγής καταβολής δασμών και φόρων.

Ακολούθως ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων έκανε αποδεκτό γραπτό αίτημα των υπόπτων για εξώδικο διακανονισμό της υπόθεσης με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους €3.500.

Με την είσπραξη του πιο πάνω ποσού οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ τα τσιγάρα, εγκαταλείφθηκαν στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφούν σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Επιχείρηση για εντοπισμό χρήσης αφορολόγητου πετρελαίου
————-
Εξάλλου χθες το πρωί (27/9/2017), Λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων σε συνεργασία με μέλη της Κινητής Μονάδας Τεχνικού Ελέγχου του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, διοργάνωσαν κοινή επιχείρηση στην Επαρχία Λευκωσίας, για εντοπισμό παράνομης χρήσης αφορολόγητου πετρελαίου (αγροτικού, βιομηχανικού και πετρελαίου θέρμανσης).

Εκλέχθηκαν συνολικά 29 πετρελαιοκίνητα οχήματα, σε τρία από τα οποία εντοπίστηκε στο ντεπόζιτο καυσίμων τους βιομηχανικό πετρέλαιο και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων.

Τα διαπραχθέντα αδικήματα έτυχαν εξώδικου συμβιβασμού. Ο φόρος κατανάλωσης της ποσότητας του πετρελαίου που αποφεύχθηκε έχει εισπραχθεί, καθώς επίσης και ποσά για την απόδοση των οχημάτων που κατασχέθηκαν. Εισπράχθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των €2.250, ενώ τα κατασχεθέντα οχήματα επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ