ΠΑΣΥΞΕ: Η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, «Αειφόρος Τουρισμός: Εργαλείο Ανάπτυξης» φέρνει στο προσκήνιο τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τουριστική βιομηχανία στην κοινή προσπάθεια για μια ανάπτυξη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, για κοινωνική συνοχή και ευημερία, αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης.

Σημειώνει παράλληλα ότι το 2016 έκλεισε με αύξηση 20% στις αφίξεις, έναντι του 2015 και 12% στα έσοδα, τονίζοντας πως το γεγονός ότι και το 2017 τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

«Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο τουρίστες να ταξιδεύουν κάθε χρόνο, ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει θετικές αλλαγές στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της φτώχειας και τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μοντέρνων υποδομών, της εισροής εσόδων και της ώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», προσθέτει.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, αναφέρει ο κ. Λοϊζίδης, είναι σε συνεχή επαφή με τα μέλη του για την προώθηση βιώσιμων επενδύσεων και την υιοθέτηση σχετικών προγραμμάτων.

«Συμμετέχει, επίσης, σε μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, στη μείωση της κατανάλωσης νερού και βελτίωσης της διαχείρισης υδάτινων αποβλήτων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, του λειτουργικού κόστους και των εκπομπών CO2 στα τουριστικά καταλύματα. Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Η δυναμική αυτή του τομέα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους για την κυπριακή οικονομία. Τόσο μετά την τραγωδία του 1974 όσο και κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο τουρισμός απέδειξε τον δυναμισμό και την ανθεκτικότητά του, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσπάθεια της χώρας για επάνοδο στην ανάπτυξη», συμπληρώνει.

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρει ότι το 2016 έκλεισε με αύξηση 20% στις αφίξεις, έναντι του 2015 και 12% στα έσοδα. «Ακόμη πιο εμφανής είναι η συμβολή του τομέα στην αγορά εργασίας. Ενώ η συνολική απασχόληση στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2016 αυξήθηκε μόλις κατά 2,2%, η αύξηση της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 18,7%», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το γεγονός ότι και το 2017 τόσο οι αφίξεις τουριστών, όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ρεκόρ, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

«Η προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικής μας θέσης δεν είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να την αφήσουμε να ατονήσει. Αναγκαία προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η εντατικοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει, στο δημόσιο, τον ημιδημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος για σταθερή και υγιή ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν στη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής οικονομίας», καταλήγει ο κ. Λοϊζίδης, στη γραπτή δήλωσή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ