Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο οποίο τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού.

Στο μήνυμά του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ανέφερε: «με την ευκαιρία του εορτασμού της 57ης επετείου ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεχθείτε, παρακαλώ, εκ μέρους του λαού της Ελλάδος και εμού προσωπικώς, θερμότατες ευχές για ελευθερία, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά ακρογωνιαίο λίθο και κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας”.

Η Ελλάδα, σημείωσε, “θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις της να συνδράμει τον ειρηνικό κυπριακό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης συμφωνίας λύσης του Κυπριακού. Οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης, η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και η οποία δεν νοείται χωρίς την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων”.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι “καίτοι, τον περασμένο Ιούλιο, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν επιτεύχθηκε λύση στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με ουσιαστική και αποφασιστική συμμετοχή της ΕΕ και με στόχο να γίνει η επανενωμένη Κύπρος ένα κανονικό κράτος, πλήρως κυρίαρχο, ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής και χωρίς αναχρονιστικά επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών”.

“Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί ως τετελεσμένο τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο”, κατέληξε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ