ΠΕΟ: Να επανεξεταστεί η αποκοπή του 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος (Βίντεο)

 

1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων


«Εξαιρετικής σημασίας προτεραιότητα για την ΠΕΟ η διαμόρφωση Σχεδίου αποπληρωμής του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ξεπερνά σήμερα τα 7 δις ευρώ», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Οκτωβρίου που καθορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Στη δική του δήλωση ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης καταγγέλλει για προεκλογικές σκοπιμότητες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους τονίζοντας πως επιστρέφει ψίχουλα από τα 500 εκατ. ευρώ που τους αφαίρεσε.

Όπως επεσήμανε στη δήλωσή του ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, κυρίαρχο στοιχείο που σχετίζεται με την ευημερία των ηλικιωμένων είναι οι συντάξεις: «Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες όπου το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο. Η οξύτητα με την οποία εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση την περίοδο του 2013-2014, η συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup και η υπογραφή του μνημονίου έφερε στην επιφάνεια κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη βιωσιμότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα με το πόσο εκτεθειμένα είναι αυτά τα συστήματα σε τέτοιες συνθήκες. Για αυτό θεωρούμε ως ΠΕΟ ότι το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που σήμερα ξεπερνά τα 7 δις ευρώ, δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα ζήτημα επουσιώδες. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιας προτεραιότητας η διαμόρφωση Σχεδίου αποπληρωμής του χρέους από την Πολιτεία», τόνισε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.

Όπως είπε, η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πραγματικό αποθεματικό που να καθιστά το ΤΚΑ λιγότερο ευάλωτο όταν δημιουργούνται συνθήκες όπως είναι αυτές που διαμορφώθηκαν πρόσφατα και στη χώρα μας. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την συνεχή επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης.

«Μπορεί να πετύχαμε να παραμείνει το 63ο έτος ως προαιρετικό έτος αφυπηρέτησης αλλά όσοι επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στα 63 έχουν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή «τιμωρία» της τάξης του 12%. Η ΠΕΟ, είπε ο Π. Κυρίτσης, θεωρεί ότι το ζήτημα της αποκοπής του 12% από την κανονική σύνταξη πρέπει να επανεξεταστεί από την Πολιτεία και να αρχίσει ένας κοινωνικός διάλογος γύρω από αυτό το θέμα. «Αυτού του είδους τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν στις συνθήκες οικονομικής κρίσης η κοινωνία πρέπει να τα επανεξετάσει ώστε να επανέλθουμε σε συνθήκες κοινωνικής ισορροπίας», είπε.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης υπενθύμισε πως οι 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Οργάνωση δεν έφεραν μέχρι σήμερα σχεδόν κανένα αποτέλεσμα διότι φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων και των ανθρώπων που υποφέρουν και κατήγγειλε πως τρεις μήνες πριν τις εκλογές με τις πρόσφατες αποφάσεις της, επέστρεψε ψίχουλα από τα 500 εκατ. που τους αφαίρεσε.

«Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν προκύψει ύστερα από το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων η μείωση του οποίου ξεπερνά το 30%. Οι συνταξιούχοι μας μετρούν ζημιές που φθάνουν γύρω στα 100 εκατ. τον χρόνο ή περίπου 500 εκατ. τα τελευταία 5 χρόνια», είπε ο Κ. Σκαρπάρης.