Πολιτιστική Ατζέντα 25.09.2017 – 01.10.2017 -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 20:30
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΓΡΕΠΑΥΛΗ ΚΟΥΚΛΙΑ
ΟΜΑR FARUK TEKBILEK | AΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017 υποδέχεται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ανατολικής μουσικής, έναν από τους σπουδαιότερους οργανοπαίκτες παγκοσμίως στο νέυ αλλά και στον μπαγλαμά, τον ζουρνά και τα κρουστά και έναν από τους πιο χαρισματικούς μουσικούς της Μεσογείου – και του κόσμου. Η παρουσία του Omar Faruk Tekbilek στην παγκόσμια μουσική σκηνή διαρκεί πάνω από τριάντα χρόνια, κατά τα οποία ο θρυλικός μουσικός έχει συγκροτήσει ένα έργο βαθιά ριζωμένο στην παράδοση και πλήρες γόνιμων επιρροών από τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Ο Tekbilek εμπνέεται από τις τάσεις του θρησκευτικού μυστικισμού και τις αντίστοιχες φιλοσοφικές τάσεις, την εντόπια παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Θεωρώντας τον εαυτό του αγγελιαφόρο της ειρήνης, ο Tekbilek συνεργάζεται με μουσικούς από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς και, αυτή τη φορά, στο σχήμα του θα συμμετάσχουν ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης (κρητική λύρα) και ο Γιάννης Κουτής (ούτι/φωνή).


Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που ταξιδεύει»
Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE
Χορηγός φιλοξενίας: Aphrodite Hills & Atlantica Hotels & Resorts
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10€

 

ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 – ΤΡΙΤΗ 3 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2017, 16:00-19:00
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΤΤΙΚΟΝ
EΓΚΑΙΝΙΑ: ΠΕΜΠΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 19:00
ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ / ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ
Στο πλαίσιο του έργου «Η Αρχιτεκτονική ως Εργαλείο Μετασχηματισμού», το Πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις, παρουσιάζουν έργα φοιτητών και φοιτητριών που επικεντρώνονται στην Πάφο και την ευρύτερη περιοχή της. Με αφετηρία τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορία, οι μελλοντικοί αρχιτέκτονες επιλέγουν χώρους της πόλης και της επαρχίας Πάφου και τους μεταμορφώνουν σε τόπους συνεύρεσης και παιχνιδιού, σε τόπους ανάπτυξης και ανταλλαγής ιδεών, σε τόπους άσκησης δημοκρατίας και παραγωγής πολιτισμού. Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό διαγωνισμό «Second Nature»,που οργανώθηκε από τον Οργανισμό Πάφος 2017.

Επιμέλεια: Σ. Ξενόπουλος, Ε. Δόβα, Α. Σιβιτανίδου.
*Με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

TETAΡΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 – ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2017
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: ΣΠΗΛΙΑ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ (ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ)
REMOTE PAFOS – RIMINI PROTOKOLL
Οι Rimini Protokoll oι οποίοι θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πρωτοπόρα σχήματα που επηρεάζουν τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά θεατρικά πράγματα, έρχονται στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017.
Πρόκειται για τους Helgard Haug, Stefan Kaegi και Daniel Wetzel, οι οποίοι δουλεύουν μαζί από το 2002 αναπτύσσοντας συνεχώς νέες μορφές και μεθόδους του θεάτρου. Το 2017, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες θα συμπεριλάβουν την Πάφο στις πρωτότυπες τους εξορμήσεις, πραγματοποιώντας μια διαδρομή-παράσταση στο κέντρο της πόλης για 50 άτομα κάθε φορά.

Η διαδρομή συνοδεύεται από ένα ειδικό ηχητικό πεδίο για δρόμους, χώρους στάθμευσης, εκκλησίες και αυλές αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και προσλαμβάνουμε την πόλη μας.
Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.


Με την υποστήριξη και συνεργασία της Swiss Arts Council, Pro Helvetia, της Πρεσβείας της Eλβετίας στην Κύπρο και του Ινστιτούτου Goethe.
Χορηγός φιλοξενίας: Maispa Developers
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10€ (διαδρομή παράσταση για 50 άτομα κάθε φορά)

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 – ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΛΕΒΕΝΤΕΙΟΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΤΡΙΤΗΣ 10:00-17:00 | ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 22:00

ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, διοργανώνεται μια διεθνής έκθεση από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, ένας ύμνος στην απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία. Η Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό. Η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη» αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης. Δανείζουν έργα 17 μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές από Ευρώπη και Αμερική.


Με τη συνεργασία 19 Μουσείων, Πινακοθηκών και Ιδιωτικών Συλλογών από την Ευρώπη και ΗΠΑ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 5€ (Προσφέρεται δωρεάν oδηγός αυτόνομης ξενάγησης )

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΑΓΡΕΠΑΥΛΗ ΚΟΥΚΛΙΑ
OREKA TX | AΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
H εξαιρετικά δυναμική ομάδα Βάσκων μουσικών, που γνωρίσαμε στην παράσταση χορού «Roots» τον περασμένο Ιούνιο επιστρέφει, αναδεικνύοντας το Τ xalaparta, όχι μόνο ως μουσικό όργανο αλλά και ως τρόπο σύνδεσης και συντελεστή δημιουργίας σχέσεων ανάμεσα στο κοινό και τους μουσικούς. Οι Oreka TX αυτοσχεδιάζουν και εξερευνούν τις δυνατότητες του Txalaparta σε μουσικές, ρυθμούς και φόρμες που υπερβαίνουν τη στενά τοπική βάσκικη παράδοση. Οι βασικοί μουσικοί του σχήματος (που ιδρύθηκε το 2001) είναι οι Harkaitz Martinez de San Vicente και Mikel Ugarte. Στα 15 χρόνια της πορείας τους, οι Oreka TX έχουν συμπράξει με σημαντικούς μουσικούς και σχήματα από όλο τον κόσμο, έχοντας κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων ένα Latin Grammy.


Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Donostia 2016.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».
Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE
Χορηγός φιλοξενίας: Aphrodite Hills & Atlantica Hotels & Resorts
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10€

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: ΕΔΡΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΦΟΣ2017, 08:30
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: 14:30
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΙΧΝΗ – ΚΕΔΑΡΕΣ
Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη επισκέπτεται αυτή τη φορά τις Κέδαρες, μια μικρή κοινότητα με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ιστορία. Σύμφωνα με τους μύθους, κατά την αρχαιότητα ο Βασιλιάς Νικοκλής είχε την εξοχική του κατοικία στις Κέδαρες. Κατά τη Φραγκοκρατία και τη Βενετοκρατία, οι Κέδαρες υπήρξαν κτήμα σημαντικών φεουδαρχών της Κύπρου αλλά και μελών του οίκου των Lusignan. Οι επισκέπτες της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, θα επισκεφθούν το ανακαινισμένο Πολιτιστικό Κέντρο, θα ενημερωθούν για την παλιά εκκλησία του χωριού, τα αρχαία σπήλαια και θα γνωρίσουν την περίφημη πέτρα «Τρυπημένη», που οι κάτοικοι παλιά πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη- ξενάγηση στο εργαστήριο γυαλιού του καλλιτέχνη Γιώργου Παπαδόπουλου και στο φημισμένο καφενείο γυναικών.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ 26 955176
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
ΠΛΑΤΕΙΑ 28ης OΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
JOSE MARIA JIMENEZ
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 υποδέχεται το σχήμα του José Μaría Jiménez!
Το σχήμα αποτελείται από μουσικούς, τραγουδιστές και χορευτές και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο κιθαρίστα Paco de Lucia, καθώς και μια σύνθεση φλαμένκο και τσιγγάνικης jazz. Ο κορυφαίος μουσικός, τσιγγάνικης καταγωγής και βιρτουόζος της κιθάρας φλαμένκο γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και συμμετέχει ενεργά στο περίφημο σχολείο Flamenco μαζί με τον Emilio Μaya ήδη από την ηλικία των 16 ετών. Ο Jiménez συνοδεύει σε παραστάσεις μερικούς από τους πιο καταξιωμένους φλαμένκο χορευτές και τραγουδιστές, όπως οι Chonchi Heredia, Titi Flores, El Lebrijano, José Mercé, Potito, Mario Maya και Antonio Canales. Επιπλέον, έχει συνθέσει μουσικές για τις παραστάσεις του χορευτή Nuria Cazorla με τον φλαουτίστα Omar Acosta, καθώς και το μπαλέτο Flamenco της Angela Cruz, βασισμένο στην ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.


Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Πάφος2017 και Donostia 2016
Με την υποστήριξη του Iνστιτούτου Θερβάντες.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Σκηνή που Ταξιδεύει».
Χορηγός: CYTAMOBILE VODAFONE
Χορηγός φιλοξενίας: Aquamare Beach Hotel & Spa
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ, 20:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017
ΚOΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΜΟΝΑΣ, 18:00
ZΕΝΤRALKAPELLE BERLIN & WINDKRAFT BAND
H μπάντα Zentralkapelle Berlin από τη Γερμανία και το σχήμα Windkraft Band από την Κύπρο, πραγματοποιούν μια συνάντηση στην Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν από κοινού στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2015 και η συνεργασία τους επαναλήφθηκε στο Βερολίνο – και εκ νέου στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 2016. Φέτος για τρίτη φορά, οι δύο μπάντες θα ενθουσιάσουν το κοινό με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ήχους από τη γερμανική Blasmusik, γνωστές funk και pop μελωδίες, μέχρι latin και παραδοσιακούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να φέρουν το κοινό εγγύτερα στον ήχο των πνευστών τους και στο πνεύμα του κοινού εγχειρήματος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ