Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν γιατροί και νοσηλευτές

Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΝΟ και της ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και οι γιατροί της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών σε όλα τα νοσοκομεία, με αφορμή τον ξυλοδαρμό νοσηλευτών στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η στάση εργασίας διήρκεσε από τις 12:00 μέχρι τις 14:00, ωστόσο, τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε όλες τις πόλεις λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα επείγοντα περιστατικά.

Σημειώνεται ότι η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε μόνο από τους εργαζόμενους στα ΤΑΕΠ, ενώ όλες οι υπόλοιπες Υπηρεσίες των δημόσιων νοσηλευτηρίων εργάστηκαν κανονικά.

Στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας βρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση των συντεχνιών, γιατί όπως είπε «η σημερινή στάση εργασίας λήφθηκε με μέγιστη πρόνοια, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς».

«Σε επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας διαπίστωσα ότι και ο κόσμος ήταν ενημερωμένος για τις κινητοποιήσεις, αλλά και το προσωπικό ασφαλείας ήταν παρών, για να μπορέσουν να καλύψουν το κενό, ενώ παράλληλα κάνουν και την κινητοποίηση τους για να εκφράσουν την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους, για τα συχνά πλέον περιστατικά βίας και επιθέσεων κατά των επαγγελματιών υγείας», είπε.

Αναφερόμενος στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του εξήγησε τα σχεδιαζόμενα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί με τις συντεχνίες από προηγούμενο στάδιο.

Όπως πρόσθεσε έλαβε ρητές οδηγίες, ώστε να προχωρήσει άμεσα με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των μέτρων, τα οποία δρομολογούνται.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «υπάρχουν πρακτικά μέτρα, τα οποία αφορούν την ενίσχυση της πραγματικής αστυνόμευσης στο χώρο ενδεχομένως και δια της άμεσης πρόσληψης με την αγορά υπηρεσιών ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες θα συνδράμουν την αστυνομία στην επιτήρηση του χώρου, διότι η ευθύνη παραμένει στις αστυνομικές δυνάμεις του κράτους.

«Υπάρχουν μέτρα νομοθετικά», πρόσθεσε, «τα οποία θα συζητηθούν με τη Νομική Υπηρεσία, όπως είναι η αναγνώριση της αυξημένης ποινής σε περιπτώσεις όπου ασκείται βία ή επίθεση ή σωματική άλλη βία εις βάρος λειτουργών υγείας την ώρα της άσκησης των καθηκόντων τους».

Επίσης, ανέφερε πως «υπάρχει η ενίσχυση των επαγγελματιών υγείας, με τη δυνατότητα να αρνηθούν να παρέχουν υπηρεσίες, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή όπου ασκείται βία εις βάρος τους, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο μηχανικής και τεχνικής στήριξης της αστυνόμευσης με την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας και μέσα στους χώρους, όπου παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα».

Καταληκτικά, ανέφερε πως θα είναι σε συντονισμό με τις συντεχνίες γιατί θεωρεί πως βρίσκεται στο ίδιο μετερίζι σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνοντας πως η μηδενική ανοχή είναι ένα αίτημα απόλυτα δικαιολογημένο και θα το στηρίξουμε πλήρως.

Έκκληση συντεχνιών προς το κοινό να αλλάξει νοοτροπία

Ο Πρόεδρος Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες όταν προσέρχονται στις πρώτες βοήθειες να βλέπουν θετικά το νοσοκομείο και ότι έρχονται σε αυτό το χώρο για να εξυπηρετηθούν και όχι να προκαλέσουν οποιοδήποτε περιστατικό.

«Με αυτή τη συμβολική στάση εργασίας», είπε, «θέλουμε να απευθύνουμε έκκληση στο κοινό ότι πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να βλέπει τα νοσοκομεία ως χώρο που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν και όχι ως χώρο που έρχονται για να προκαλέσουν περιστατικά βίας».

Σημείωσε πως η πολιτεία θα πρέπει να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που μπορεί και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε συνθήκες ασφάλειας, για να μπορέσουν να προσφέρουν το καλύτερο δυνατόν στους συμπολίτες τους.

Επιπλέον, έστειλε μήνυμα προς το Υπουργείο Υγείας και τις Υπηρεσίες Υγείας ότι θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου τη λειτουργία των Πρώτων Βοηθειών και εκεί που χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετά μέτρα, για καλυτέρευση των εργασιών.

Ο Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΚΙ, Χρύσανθος Γεωργίου, ξεκαθάρισε ότι με τη στάση εργασίας «δεν πρόκειται να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», ξεκαθαρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες, αφού η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει ξεφύγει.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ερχόμαστε δουλειά σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον και να κινδυνεύουμε καθημερινά με ξυλοδαρμό. Καλούμε τους αρμοδίους να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, να στελεχώσουν επαρκώς τα τμήματα, ώστε να μη δημιουργείται καθυστέρηση στους ασθενείς και την ίδια στιγμή να μη ξεσπούν πάνω στους εργαζόμενους στα ΤΑΕΠ», ανέφερε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, διεμήνυσε τόσο στο κράτος, όσο και στους πολίτες ότι οι επαγγελματίες υγείας δίνουν τέλος στη ανοχή τους.

«Ζητούμε να μας στηρίξουν», είπε, «για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας μας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να δουλεύουμε κάτω από ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε και εμείς. Το μήνυμα προς τον εργοδότη μας είναι ότι ζητούμε να κάνει τις σωστές διαδικασίες, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι ζωές των εργαζομένων. Από τους πολίτες ζητούμε να καταλάβουν ότι δεν φταίμε εμείς για την κατάσταση των νοσηλευτηρίων μας και ότι δεν πρέπει να ξεσπούν πάνω στους εργαζομένους».

Ομαλή η κατάσταση στα ΤΑΕΠ την ώρα της απεργίας

Ο Βοηθός Διευθυντής του ΤΑΕΠ Λευκωσίας, Αντρέας Ηλιάδης, δήλωσε ότι η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών την ώρα που διεξαγόταν η στάση εργασίας ήταν ομαλή, για να σημειώσει πως δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα.

«Ο κόσμος σέβεται τη στάση εργασίας. Εμείς εδώ εργαζόμαστε με το απαραίτητο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα», είπε

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν εξυπηρετήθηκε, ο πολίτης Αλέξης Σισμαλίδης, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τις Πρώτες Βοήθειες του ΓΝΛ, είπε: «Ήρθα στις Πρώτες Βοήθειες γιατί χτύπησε το παιδί μου. Έχω εξυπηρετηθεί πολύ καλά. Δεν γνώριζα ότι είχαν στάση εργασίας. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Μπήκα και μας εξυπηρέτησαν μια χαρά».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ