Στην 64η θέση η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ανάμεσα σε 137 χώρες

Άνοδο 19 θέσεων καταγράφει φέτος η ανταγωνιστική θέση της Κύπρου στον συγκριτικό πίνακα κατάταξης των οικονομιών 137 χωρών, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, γνωστότερο στην Κύπρο ως «Φόρουμ του Νταβός».

Εταίροι του Φόρουμ στην Κύπρο, που έλαβαν μέρος στη διεξαγωγή της έρευνας, είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου.

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι σύμφωνα με το Φόρουμ, η Κύπρος κατατάσσεται στην 64η θέση, ανάμεσα σε 137 χώρες του πλανήτη ως προς το βαθμό ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Η συγκριτική κατάταξη της Κύπρου έχει βελτιωθεί κατά 19 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη της, σημειώνεται.

Σε σύγκριση με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 24 χώρες παρουσιάζουν πιο ψηλή βαθμολογία από ό,τι η Κύπρος.

Η πρώτη δεκάδα στην κατάταξη της Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ είναι η ίδια όπως, όπως και την προηγούμενη χρονιά με μικρές ανακατατάξεις. Πρώτη χώρα είναι ξανά η Ελβετία. Στη δεύτερη θέση ανέβηκαν οι ΗΠΑ από την περσινή τρίτη θέση, ξεπερνώντας τη Σιγκαπούρη.

Ακολουθούν η Ολλανδία, η Γερμανία το Χονγκ Κονγκ, και η Σουηδία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Φινλανδία.

Η κατάταξη των 137 χωρών ως προς την ανταγωνιστικότητα τους γίνεται με βάση τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της κάθε χώρας αλλά και συνεντεύξεις με στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς.

Όσον αφορά ειδικά την Κύπρο, η συγκριτική κατάταξη της στους δώδεκα υποτομείς που χρησιμοποιεί το Φόρουμ στην αξιολόγηση του ήταν η εξής:

Θεσμοί 51η
Υποδομές 30η
Μακροοικονομική σταθερότητα 97η
Υγεία και βασική εκπαίδευση 39η
Ανώτερη εκπαίδευση και εκπαίδευση προσωπικού 46η
Αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων 25η
Αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας 39η
Ανάπτυξη χρηματοοικονομικής αγοράς 108η
Τεχνολογική ετοιμότητα 32η
Μέγεθος της αγοράς 109η
Κατάσταση των επιχειρήσεων 55η
Καινοτομία 53η

 

Πηγή:ΚΥΠΕ