Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία των αγροτικών οργανώσεων

Η μελέτη των αγροτικών οργανώσεων για τη βιωσιμότητα της Επιτροπής Σιτηρών ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία των αγροτικών οργανώσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η μελέτη ανταποκρίνεται στα δεδομένα και ανάγκες της Επιτροπής Σιτηρών και ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με τα ζητήματα όπως αυτά παρατίθενται στη μελέτη, προσθέτοντας πως η Επιτροπή πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα της λαμβάνοντας όμως μέτρα για να καταστεί βιώσιμη.

«Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής Σιτηρών γιατί μπορεί να στηρίξει τους αγρότες με αποτελεσματικό τρόπο και ταυτόχρονα να ρυθμίσει τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην αγορά για θέματα των διαφόρων τροφών με αποτέλεσμα να συγκρατούνται και οι τιμές χαμηλά» είπε.

Αναφέροντας ότι ο Υπουργός Γεωργίας διαφωνεί με τα ευρήματα της μελέτης των αγροτικών οργανώσεων, είπε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ένας διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης από την μια πλευρά, των πολιτικών κομμάτων και των αγροτικών οργανώσεων από την άλλη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι εκείνα που θα εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου και όχι τα οποιαδήποτε μεμονωμένα συμφέροντα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Λάμπρος Αχιλλέως, ΓΓ του Ευρωαγροτικού, είπε ότι παρουσίασαν αναλυτικά τη μελέτη που έχει εκπονήσει το αγροτικό κίνημα.

«Βρήκαμε κατανόηση και είμαστε στην ίδια γραμμή σε ό,τι αφορά τα ευρήματα της μελέτης μας και ζητήσαμε από τον ΓΓ όπως μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν μπορεί να χάσει τον ρόλο που της έδωσε η κοινωνία» ανέφερε.

Ο κ. Αχιλλέως πρόσθεσε ότι η Επιτροπή, μέσα από μια βιώσιμη αναδιάρθρωση πρέπει να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο αυτό, δηλαδή να εξισορροπεί και να σταθμίζει το κόστος των σιτηρών, έτσι ώστε να δοθεί στην κτηνοτροφία φθηνή πρώτη ύλη με βάση την προοπτική και του χαλουμιού.

Οι αγροτικές οργανώσεις βρίσκονται σε διαβούλευση με τα κόμματα και θα συναντηθούν και με τους Υπουργούς Οικονομικών και Γεωργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ