Συναντήσεις με Υπ. Εσωτερικών και Ενέργειας ζητά το Δημ. Συμβ. Λάρνακας για το θέμα των πετρελαιοειδών

Συναντήσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας το οποίο εκφράζει ανησυχίες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης στο Βασιλικό.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, αναγνωρίζει τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράτασης του Διατάγματος Τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού».

Συγκεκριμένα «το Διάταγμα Τερματισμού χρήσης είχε παραταθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2018 για τις ιδιωτικές εταιρείες υγρών καυσίμων και μέχρι την 1η Μαρτίου 2019 για τις ιδιωτικές εταιρείες υγραερίου. Χρονοδιαγράμματα κατά τα οποία οι εταιρείες πρέπει να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αναφορικά με την αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων τους και τη μετακίνηση τους στο Βασιλικό».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρατηρεί ότι οι εν λόγω διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και εκφράζει τους φόβους του ότι τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν δεν φαίνεται να είναι εφικτά. Κατά συνέπεια εκφράζει για ακόμα μια φορά τις ανησυχίες του για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων της Λάρνακας».

Σε πρόσφατη συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας «αποφάσισε να ζητήσει άμεση συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και με τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα και τις εταιρείες για συζήτηση και για καθορισμό συγκεκριμένου οδικού χάρτη που να δεσμεύει τις εταιρείες με ενέργειες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνουν σεβαστά τα χρονοδιαγράμματα».

Μοναδικός και αμετάκλητος στόχος, συνεχίζει η ανακοίνωση «είναι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων. Μέχρι όμως να επιτευχθεί η μετακίνηση ο Δήμος Λάρνακας, απαιτεί άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη που θα συμφωνηθούν και θα καθοριστούν το συντομότερο, για την επιβάρυνση που υφίσταται η Λάρνακα, λόγω της μη συμμόρφωσης των εταιρειών στις πρόνοιες του Διατάγματος που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και επικύρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, το οποίο και έληξε στις 30 Ιανουαρίου 2017 και παρατάθηκε ως αναφέρεται λεπτομερώς ανωτέρω».

Πηγή: ΚΥΠΕ