«ΤΑΜΠΛΑ – Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ» SHAWN MATIVETSKY (ΙΝΔΙΚΑ ΤΑΜΠΛΑΣ)

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 / 8:30μμ
The Shoe Factory, Λευκωσία

Η δεύτερη συναυλία του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, θα είναι μια συναρπαστική κρουστική εμπειρία υπό τον ήχο των ινδικών τάμπλας από τον Shawn Mativetsky. Έχοντας χαρακτηρισθεί από τα ΜΜΕ ως «ένας εξαίρετος σολίστας» και «ο κορυφαίος διάδοχος του Παντίτ Sharda Sahai», ο Mativetsky είναι ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές των Ινδικών Τάμπλας (Tablas) ανά το παγκόσμιο, και έχει πρωτοστατήσει στη γεφύρωση της Δυτικής κλασικής μουσικής και της κλασικής μουσικής της Ινδίας.

Το όργανό του, η Τάμπλα, θεωρείται ο βασιλιάς των κρουστών και ο ιδιαίτερος ήχος της την κάνει αναπόσπαστο μέρος της ινδικής μουσικής. Αρχικά συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό χορό Καθάκ καθώς και τις χορευτικές παραδόσεις των Tawaif (εξαιρετικά εξευγενισμένων εταίρων κατά την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ περί τα μέσα του 18ου αιώνα), η Τάμπλα (η οποία αποτελείται από δύο τύμπανα – το Bayan και το Dayan) χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλά είδη και τεχνοτροπίες της ινδουστανικής μουσικής.

Η Τάμπλα είναι πανταχού παρούσα στη μουσική της Βορείου Ινδίας, συνοδεύοντας ινδουιστικά θρησκευτικά τραγούδια (Μπάτζαν), ρητορικές επιδείξεις των Σιχ (Σαμπάντ), τελετουργική μουσική των Σούφι (Καβαλί) και αραβικά σονέτα (Γκαζάλ). Η φινέτσα και η γοητεία της Τάμπλα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μελετητών, μουσικών και μουσικόφιλων ανά το παγκόσμιο, ενώ η δημοτικότητά της ως σόλο όργανο αυξάνεται συνεχώς, κι αυτό διότι το συγκεκριμένο κρουστό μπορεί να εκτελείται για ώρες χωρίς ποτέ να γίνεται βαρετό.

Πρόκειται για ένα όργανο που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε μουσικούς πειραματισμούς διαπολιτισμικού περιεχομένου, και πέρα από την παραδοσιακή μουσική, κατέχει σημαντική θέση στη θρησκευτική μουσική της Ινδίας καθώς και στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Για τη συναυλία του στην Κύπρο, ο Mativetsky θα ερμηνεύσει παραδοσιακή μουσική για Τάμπλα καθώς και έργα σύγχρονων συνθετών.

SHAWN MATIVETSKY (Ινδικά Τάμπλας)

Από τους πιο δυναμικούς μουσικούς της γενιάς του και ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ινδικής Τάμπλα (Tabla), ο Shawn Mativetsky έχει πρωτοστατήσει στη γεφύρωση της Δυτικής κλασικής μουσικής και της κλασικής μουσικής της Ινδίας. Έχοντας χαρακτηρισθεί από τα ΜΜΕ ως «ένας εξαίρετός σολίστας» και «ο κορυφαίος διάδοχος του Παντίτ Sharda Sahai», ο Shawn είναι περιζήτητος τόσο ως σολίστας όσο και ως εκπαιδευτής, και προωθεί την Τάμπλα και την κλασική μουσική της Βορείου Ινδίας μέσω διαλέξεων, εργαστηρίων και συναυλιών ανά το παγκόσμιο.

Ο Shawn Mativetsky εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες ερμηνεύοντας την Τάμπλα ως σόλο όργανο, αλλά και συνοδεύοντας άλλους καλλιτέχνες όπως χορευτές κάθακ και τραγουδιστές, καθώς και σολίστες άλλων οργάνων όπως μπανσούρι, σαρόντ, σαντούρι, σαράνγκι και σιτάρ. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ ανά το παγκόσμιο – μεταξύ άλλων στο Καναδικό Μουσικό Φεστιβάλ Ουίνδσορ, στη σειρά Pontio / Music στην Μπανγκόρ, στο Μπαρόκ Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, στο Φεστιβάλ Μουσικής του Τορόντο, στο New Music in New Spaces, στο Φεστιβάλ Νέων Έργων στο Κάλγκαρι και στο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κρουστών. Ο Shawn Mativetsky συμπράττει συχνά με το διαπολιτισμικό πρότζεκτ Attar της βιολονίστριας Parmela Attariwala, το σύνολο ινδικής φιούζιον Ragleela, το σύνολο παραδοσιακής ινδικής μουσικής Galitcha και με τους Tim Brady και Helmut Lipsky στο αυτοσχεδιαστικό τρίο Of Sound, Mind and Body. Τα τελευταία χρόνια, ο Shawn συνεργάζεται στενά με τους Jonathan Voyer (σαντούρι), Uwe Neumann (σιτάρ) και τη χορεύτρια κάθακ Sudeshna Maulik. Έχοντας ως βάση του το Μόντρεαλ, ο Shawn Mativetsky διδάσκει Τάμπλα και Κρουστά στο Πανεπιστήμιο McGill. Από το 2003 έχει συνδεθεί επίσημα με το Ίδρυμα Παντίτ Ram Sahai (Ηνωμένου Βασιλείου / Ινδίας) και έχει φιλοξενήσει τον σπουδαίο δεξιοτέχνη της Τάμπλα, Παντίτ Sharda στο ετήσιο θερινό εργαστήριο Τάμπλα του ιδρύματος. Από το 2011, ο Shawn φιλοξενεί το δικό του ετήσιο εργαστήριο Τάμπλα στο Πανεπιστήμιο McGill.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:
Πληροφορίες: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος Τηλ. +35722663871 / www.pharosartsfoundation.org
Box Office: www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 9666-9003 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μμ)