Υπουργός Ενέργειας: Η μετακίνηση των πετρελαιοειδών θα συμβάλει στην ανάπτυξη της επαρχίας Λάρνακας

Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Επαρχίας, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως «το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη για την επαρχία Λάρνακας ήταν να προχωρήσει το μεγαλεπήβολο έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο. Για δεκαετίες ολόκληρες η Λάρνακα υπήρξε δέσμια των εν λόγω εγκαταστάσεων και πλέον, κατόπιν πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι εργασίες επιτέλους προχωρούν» είπε και σημείωσε πως «η πρόοδός τους παρακολουθείται από αρμόδια Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών».

Αφού ανέφερε ότι «ήδη τα κρατικά αποθέματα πετρελαιοειδών έχουν απομακρυνθεί και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν αποξηλωθεί» ο Υπουργός είπε πως «το αποτέλεσμα είναι ορατό» και σημείωσε πως «η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών προχωρά με τη σταδιακή αποκατάσταση του χώρου της, ενώ στην περιοχή απομένουν τα αποθέματα πετρελαιοειδών, υγραερίου και ασφάλτου των ιδιωτικών εταιρειών, από τα οποία μόνο η άσφαλτος αποθηκεύεται σε κρατικές εγκαταστάσεις».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «έχει δρομολογηθεί, επίσης, η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στα τερματικά των εταιρειών Petrolina και VTTV, στο Βασιλικό, μέχρι την ανέγερση των νέων ιδιόκτητων τερματικών τους. Όσον αφορά στην VTTV, η εταιρεία έχει προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις και είναι έτοιμη το 2018 να φιλοξενήσει πετρελαιοειδή που θα μετακινηθούν από την επαρχία Λάρνακας».

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι «στις 29 Αυγούστου εκδόθηκε για την Petrolina εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για ανέγερση στο Βασιλικό επιπρόσθετων δεξαμενών πετρελαιοειδών και ασφάλτου και γεμιστηρίου βυτιοφόρων οχημάτων. Επιπλέον, η εταιρεία, στις 11 Σεπτεμβρίου, κατέθεσε αίτηση για έκδοση Άδειας Οικοδομής στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί πριν το τέλος του 2017».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «πολύ σημαντική εξέλιξη» την αίτηση «που κατέθεσε στον Δήμο Λάρνακας η Petrolina Ltd, στις 13 Σεπτεμβρίου, για άδεια κατεδάφισης της μεγαλύτερής της πετρελαιοδεξαμενής, χωρητικότητας 57.000 κυβικών μέτρων» και απηύθυνε «θερμή παράκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τηρουμένων φυσικά όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως εγκριθεί το συντομότερο η αίτηση της εταιρείας, για να προχωρήσει και η συγκεκριμένη αποξήλωση».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι «προχωρά η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου» και σημείωσε πως «η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των εταιρειών υγραερίου για δημιουργία νέας εταιρείας που θα αναλάβει τις δραστηριότητες διαχείρισης και αποθήκευσης υγραερίου, αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει την υπό αναφορά πράξη συγκέντρωσης, συμβατή με τη λειτουργία ανταγωνισμού στην αγορά, υπό την επιφύλαξη όρων και δεσμεύσεων. Στην παρούσα φάση, λοιπόν, αναμένουμε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε σύσταση της νέας εταιρείας, η οποία θα προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου ανέγερσης τερματικού υγραερίου στο Βασιλικό».

Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι «η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας. Θα δημιουργήσει, ασφαλώς, τις προοπτικές για νέες μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή και τούτο συνάδει απόλυτα και με την ευρύτερη πολιτική μας για τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής».

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού και είπε πως «ήδη η Λάρνακα βγαίνει κερδισμένη από τις εξαιρετικές, τουριστικά, χρονιές που διανύουμε. Με τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργούν πλέον στο κέντρο της πόλης, η επαρχία Λάρνακας ξεπέρασε το 2016 τον παγκύπριο μέσο όρο αύξησης της τουριστικής κίνησης, πετυχαίνοντας 29% αύξηση σε σχέση με το 2015, τη στιγμή που οι συνολικές αφίξεις στην Κύπρο είχαν αυξηθεί κατά 20%. Είναι δε πολύ ενθαρρυντικό ότι τουλάχιστον οκτώ νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας τα επόμενα δύο χρόνια».

Ταυτόχρονα είπε πως «η ανοδική τάση για την επαρχία Λάρνακας φαίνεται να συνεχίζεται και εντός του 2017. Είναι ενδεικτικά τα προκαταρκτικά στοιχεία που επεξεργάζεται ο ΚΟΤ και τα οποία καταγράφουν ότι οι διανυκτερεύσεις στη Λάρνακα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2017 αυξήθηκαν 24% σε σχέση με πέρσι. Εκτίμησή μας είναι πως οι αριθμοί για την καλοκαιρινή περίοδο θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο αυτήν τη θετική εικόνα».

Πρόθεση της Κυβέρνησης, συνέχισε ο Υπουργός «σε συνεργασία και συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι να εντατικοποιήσει περαιτέρω τις προσπάθειες στήριξης του κυπριακού τουρισμού, λαμβάνοντας στοχευμένα τα όποια μέτρα απαιτούνται. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και ένα μέτρο που αφορά σε μεγάλο βαθμό τη Λάρνακα και έχει να κάνει με την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, κινήτρων για κατεδάφιση εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων».

Εξήγησε ότι «η νέα τροποποιητική αυτή νομοθεσία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν τον συντελεστή δόμησης, ο οποίος είναι αυξημένος, νοουμένου ότι σε ένα χρονικό περιθώριο 12 μηνών θα κατεδαφίσουν την παλιά οικοδομή και θα προχωρήσουν, εντός των επόμενων πέντε ετών, τις διαδικασίες για δημιουργία νέας ανάπτυξης» ενώ έκανε αναφορά και στο «Σχέδιο Χορηγιών που τρέχει ο ΚΟΤ, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά σε επενδύσεις εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του τουριστικού προϊόντος για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Αποδεδειγμένα, σημείωσε «ο τουρισμός μας αποτελεί τον τομέα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου. Συνεισφορά που για το 2016 ανήλθε στο 13% του ΑΕΠ. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πως ως χώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ουσιαστική αναβάθμιση του τομέα, προχωρώντας άμεσα τόσο στη διαμόρφωση της νέας μας εθνικής στρατηγικής μέχρι το 2030 όσο και στη μετεξέλιξη του ΚΟΤ σε εξειδικευμένο Υφυπουργείο Τουρισμού, που θα είναι και το πλέον αρμόδιο για να υλοποιήσει αυτήν τη στρατηγική».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για στήριξη της επιχειρηματικότητας «τα οποία για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 αφορούν συνολικά σε €131 εκατομμύρια περίπου, από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Στο πλαίσιο των πρώτων προκηρύξεων των εν λόγω Σχεδίων, έχουν λάβει εγκρίσεις 123 επιχειρήσεις από τη Λάρνακα, για χορηγίες συνολικού ύψους €6.5 εκατομμυρίων και προτεινόμενες επενδύσεις που ξεπερνούν τα €14 εκατομμύρια».

Είπε ακόμα ότι «προωθείται και η ενίσχυση της πρόσβασης των επιχειρήσεών μας σε νέες, πολλά υποσχόμενες, αγορές του εξωτερικού, σαν αυτές της Κίνας και της Ιαπωνίας» και σημείωσε πως «οι κοινές μας ενέργειες, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, με σημαντικές αυξήσεις στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυξήσεις που, για παράδειγμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, αφορούν και στα κυριότερα εξαγώγιμα κυπριακά προϊόντα, όπως 5% στα φαρμακευτικά και 27% στο χαλούμι, τομέας όπου πρωτοστατούν τα τυροκομεία της Λάρνακας».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ