«Ζητώ στήριξη από τους ασθενείς της κάνναβης»

Ο γεωργός από το Αυγόρου Φώτης Ανδρέου, τονίζει ότι «είναι ανθρώπινο δικαίωμα η επιλογή της θεραπείας και η αυτοκαλλιέργεια του βότανου»

Του Μάριου Δημητρίου

Τη στήριξη όλων των ασθενών που διεκδικούν τη νόμιμη χρήση της ιατρικής κάνναβης, ζητά με συνέντευξή του στην «24» ο 37χρονος γεωργός από το Αυγόρου Φώτης Ανδρέου, που συνελήφθη από την Αστυνομία στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 και κατηγορήθηκε για «παράνομη αποθήκευση» 7. 5 κιλών κλωστικής, βιομηχανικής κάνναβης – («ουσίας που είναι απολύτως νόμιμη σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική», σύμφωνα με άρθρο του σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης»). Ζητά επίσης να γίνει δεκτός από τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη, για να τον ενημερώσει για τα προβλήματα των ασθενών της κάνναβης.

Ο Αντρέου κατηγορήθηκε ακόμα για κατοχή 1. 6 γραμμαρίου κάνναβης, και για καλλιέργεια τριών φυτών κάνναβης, που παραδέχθηκε ότι φύτεψε ο ίδιος, για δική του χρήση. «Είναι ανθρώπινο δικαίωμα μας να διαλέξουμε τη θεραπεία μας, να μεγαλώνουμε το δικό μας βότανο και πρέπει να το διεκδικήσουμε», είπε στην εφημερίδα μας.

Κατάθλιψη και νόσος του Crohn

Ο Ανδρέου, που είναι παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, υποφέρει, όπως μας είπε, με κατάθλιψη και με τη νόσο του Crohn, τις οποίες όπως τόνισε, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση κάνναβης. «Αποφάσισα», μας είπε, «να κάνω θεραπεία με κάνναβη που θα φυτεύω ο ίδιος κι έτσι φύτεψα αυτά τα τρία φυτά, γιατί η κάνναβη με κάνει να νιώθω ευεξία, όρεξη, δημιουργικότητα και με ανεβάζει ψυχολογικά. Δεν πρόλαβαν όμως τα φυτά να ανθοφορήσουν και η ΥΚΑΝ με συνέλαβε, αφού ειδοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη – τα φύτεψα σε χώρο που ελέγχουν τα ΗΕ στην περιοχή του χωριού μου. Θα κλητευθώ για τη δίκη μου αργότερα, μετά που με κατηγόρησε η Αστυνομία.

Η άδικη φυλάκιση και η αθώωση

Ο Φώτης Ανδρέου, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα πολίτης της χώρας που φυλακίστηκε σε σχέση με τη – νόμιμη – κλωστική κάνναβη, μας είπε ότι η ψυχολογική του κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα, μετά την άδικη φυλάκισή του το 2016, για καλλιέργεια του φυτού. «Καταδικάστηκα σε πέντε μήνες φυλάκιση, για 60 γραμμάρια κλωστικής κάνναβης», μας ανέφερε «και ήμουν στη φυλακή για τέσσερις μήνες, από 6 Ιουνίου 2016, μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2016, οπότε έγινε η ακρόαση της έφεσής μου στο Ανώτατο Δικαστήριο και αθωώθηκα, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί η ποινή μου. Ακόμα δεν πήρα από το κράτος τα χρήματα – περίπου 4.500 ευρώ – της αποζημίωσης που δικαιούμαι, για το χρονικό διάστημα της παράνομης φυλάκισής μου. Όλες αυτές οι διώξεις, από το 2015, με κατέστρεψαν κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά. Κάθε μέρα νιώθω χειρότερα, τα έχω χαμένα…Το να είσαι αθώος και να είσαι στη φυλακή, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Παρόλα αυτά, δουλεύω σκληρά, για να τα βγάλω πέρα. Εκτός από γεωργός, δουλεύω τις νύχτες και μάγειρας σε εστιατόριο στον Πρωταρά, γιατί δεν με παίρνει να τα βάλω κάτω, όσο άσχημα κι αν νιώθω. Όμως αισθάνομαι ότι η αδικία σε βάρος μου, συνεχίζεται. Χρειάζομαι τη στήριξη όλων των ασθενών και θεωρώ ότι όλο αυτό τον καιρό, με άφησαν μόνο μου. Τον καιρό που μπήκα φυλακή, κανένας δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά μας ως ασθενών της κάνναβης».

Ένα σκληρό άρθρο κατά Οικολόγων

Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του Φώτη, στις 9 Σεπτεμβρίου 2017, ο Βιολόγος-Φυσικός Θεραπευτής Πέτρος Ευδόκας, έγραψε εκ μέρους του σωματείου «Φίλοι της Κάνναβης», ένα σκληρό, επικριτικό άρθρο με τίτλο «Ο αιχμάλωτος των Οικολόγων», κατά του Κινήματος Οικολόγων και ιδιαίτερα κατά του Προέδρου του, βουλευτή Γιώργου Περδίκη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «χωρίς τον τρομονόμο για την κλωστική κάνναβη που προώθησε και θεσμοθέτησε το κόμμα Οικολόγων, δεν θα υπήρχε νομικό έρεισμα για την νέα σύλληψη του Φώτη». Προσθέτει και τα εξής: «Με την νομοθετική παρέμβαση του κόμματος Οικολόγων, ο νέος νόμος «ρύθμισης» της κλωστικής κάνναβης, παρέχει τώρα το πρόσχημα στις διωκτικές αρχές να επιδίδονται σε νέου είδους άνομης δραστηριότητες, εναντίον των γεωργών. Υπενθυμίζουμε πως με την βοήθεια του σωματείου Φίλοι της Κάνναβης και του δικηγόρου Βασίλη Κωνσταντίνου, ο Φώτης Ανδρέου, που είχε συλληφθεί από την ΥΚΑΝ το 2015 διότι καλλιεργούσε 1690 φυτά κλωστικής κάνναβης, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ενώπιον του Δικαστηρίου Λάρνακος, ακριβώς διότι αποδείξαμε στο Δικαστήριο πως η κλωστική κάνναβη είναι νόμιμη και ότι δεν υπόκειται σε καμία νομοθεσία. Ακόμα δεν είχε επιβληθεί ο νέος «πράσινος» νόμος από τη Βουλή, που τώρα καθιστά «παράνομη» την αποθήκευση της, οπότε με την δικαστική μας νίκη, η κλωστική κάνναβη είχε αποκατασταθεί αποκλειστικά εντός νομιμότητας και χωρίς καθόλου όρους ή κανονισμούς, που να διέπουν την οποιαδήποτε της καλλιέργεια ή χρήση».

Μόνο δύο άδειες καλλιέργειας

«Το πολιτικό πλαίσιο μες το οποίο τελείται η πρόσφατη δίωξη και οι κατηγορίες εναντίον του Φώτη», συνεχίζει ο Πέτρος Ευδόκας, έχει πολύ μεγάλη σημασία: τελείται με ενεργό παρασκήνιο το προταθέν νομοσχέδιο για την «ρύθμιση» της ιατρικής κάνναβης, που μόλις τώρα κατατέθηκε στη Βουλή. Το σωματείο μας έχει καταθέσει επισήμως στο Υπουργείο, αλλά και στον Τύπο και τα ΜΜΕ, καθώς και σε ανοικτές δημόσιες συζητήσεις, την θέση ότι το νομοσχέδιο είναι απορριπτέο διότι δεν επιτρέπει την αυτοκαλλιέργεια της κάνναβης από τους ασθενείς, πράγμα που θα έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος του λίθος. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ολλανδία και στην αμερικανική Πολιτεία Maine, όλοι οι πολίτες, όχι μόνο οι ασθενείς, δικαιούνται να καλλιεργήσουν μέχρι και 5 φυτά έκαστος στο σπίτι τους! Ενώ με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το κόμμα των Οικολόγων στην Κύπρο, θα δοθούν μόνο δύο άδειες καλλιέργειας σε εταιρείες μεγάλου κεφαλαίου, στις οποίες θα ανατεθεί προνομιακά (και παράνομα), όλο το μονοπώλιο της ιατρικής κάνναβης – για να κερδοσκοπούν εις βάρος των ασθενών – ενώ όλοι οι μικρομεσαίοι γεωργοί και ασθενείς θα διώκονται».

Ο Πέτρος Ευδόκας.

Αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο

«Εμείς», συνεχίζει το άρθρο, «έχουμε καλέσει και καλούμε ξανά τους νομοθέτες να απορρίψουν το νομοσχέδιο, διότι στοχεύει μόνο στον περιορισμό της πρόσβασης των ασθενών σε ιατρική κάνναβη και στη ξεδιάντροπη οικονομική εκμετάλλευση του πόνου και του θανάτου. Παρακαλούμε ειδικά το κόμμα Οικολόγων και την ΕΔΕΚ, που μέχρι τώρα είχαν δείξει κάπως πιο θετική στάση προς την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, να εγγράψουν αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις γραπτές παρατηρήσεις, κριτική και νομοτεχνική αξιολόγηση που έχουμε δημοσιεύσει».

«Θα κριθούν πολύ αυστηρά»

«Πιστεύουμε πως η δίωξη του ασθενούς και ακτιβιστή Φώτη Ανδρέου τώρα, στο παρόν πολιτικό πλαίσιο όπου συζητείται στη Βουλή το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη, δεν προέκυψε τυχαία», αναφέρει ο Πέτρος Ευδόκας και συνεχίζει: «Θα αξιοποιηθεί για τη δαιμονοποίηση των ασθενών που καλλιεργούν οι ίδιοι το φυτό που χρειάζονται. Και οι επαίσχυντοι ηγέτες του κόμματος Οικολόγων, θα αξιοποιήσουν αυτή τη δαιμονοποίηση, (κυρίως κρατώντας το στόμα τους κλειστό, αντί να ξεσχίζονται στις διαμαρτυρίες, σε αντίθεση με αυτά που ορθά πράττουν για τις χελώνες).

Το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση» της ιατρικής κάνναβης, δεν πρέπει να περάσει όπως είναι. Οι ηγέτες του κόμματος Οικολόγων κατέχουν κομβικές θέσεις στο σύστημα καταπίεσης, την παρούσα περίοδο, για το θέμα αυτό. Τα λόγια και οι πράξεις τους στο θέμα της ιατρικής κάνναβης σήμερα θα κριθούν πολύ αυστηρά από τον κόσμο μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι βουλευτές του κόμματος Γιώργος Περδίκης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, έχουν πολύ βεβαρημένο ιστορικό σύμπλευσης με τους διώκτες και καταπιεστές μας – όσο και αν προσπαθούν να «βάψουν πράσινο», το ιστορικό τους, συνεχίζει να θεμελιώνει την εξής πραγματικότητα: Ηγούνται του μόνου πράσινου κόμματος σε ολόκληρο τον πλανήτη, που συμφωνεί με την καταδίωξη των Φίλων της Κάνναβης και με την ποινικοποίηση ενός φυτού, ενός μέρους της φύσης. Παρακαλούμε, κάμετε κάτι να ξελασπώσει το κόμμα σας από αυτό το αίσχος».

Ο Γιώργος Περδίκης.

«Ο τρομονόμος που θάβει την κλωστική»

Σε επιπρόσθετο σημείωμά του προς την «24», ο Πέτρος Ευδόκας γράφει μεταξύ άλλων: «Oι τοποθετήσεις μας στο Δικαστήριο μέσω του Βασίλη Κωνσταντίνου, νομιμοποίησαν την κλωστική κάνναβη, εξουδετερώνοντας την καταδίωξη της, διότι φανερώθηκε ενώπιον των τριών Δικαστών, πως αυτή η καταδίωξη ήταν παράνομη. Η καταδίωξη της κλωστικής και οι δρακόντιοι «κανονισμοί ρύθμισης» της, είναι και αυτοί παράνομοι, εν όψη της ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση μας και η Βουλή, προσποιούνται πως έχουν διορθώσει τα πράγματα. Όμως μέχρι στιγμής, δεν έχουν δώσει καμία άδεια σε γεωργούς για κλωστική, (με διάφορες παράνομες προφάσεις), ούτε σε εμπόρους για εισαγωγή της σε φυτική μορφή, ή για εισαγωγή των παραγώγων της (π. χ. λάδι της κλωστικής που περιέχει κανναβιδιόλη, νόμιμη παντού στην Ευρώπη. Μάλιστα έχουν προβεί και σε παράνομες κατασχέσεις, ενώ δεν έδωσαν ούτε άδεια εισαγωγής για καλλυντικά που παράγονται από κλωστική. Όλα αυτά, μαζί με τη νέα σύλληψη του Φώτη, με την εξωφρενική κατηγορία για την «παράνομη αποθήκευση» κλωστικής, φανερώνουν πως η νέα νομοθεσία είναι όλα αυτά που λέγαμε, πριν θεσμοθετηθεί. Είναι δηλαδή τρομονόμος για να θάψει την κλωστική, όχι να την ρυθμίσει. Κορυφαίοι ένοχοι σε αυτό, είναι η ηγεσία του κόμματος Οικολόγων, και ειδικά ο αρχαιότερος τους βουλευτής. Ήθελε να εμφανίζεται ως ο «υπέρμαχος» της κλωστικής και προώθησε αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο του τρομονόμου. Δεν συνεργάστηκε καθόλου μαζί μας, όταν ανακοινώναμε πως τα Δικαστήρια ήταν η αρένα όπου θα κερδίσουμε την νομιμοποίηση της, όπως και το κάναμε. Μέχρι που με το νομοσχέδιο του, την κατέστησε πάλι παράνομη. Και τώρα δυστυχώς παν να γίνουν τα ίδια, αλλά και πολύ χειρότερα, με το προταθέν νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της ιατρικής κάνναβης (το λεν και «κανονισμό»). Ας σημειώσουμε ότι οι ηγέτες του κόμματος Οικολόγων, δεν διέψευσαν τίποτα, για όσα γράψαμε όταν στο πρόσφατο μας άρθρο, με τίτλο «Ο αιχμάλωτος των Οικολόγων».

Τους παρακαλέσαμε πολλές φορές να αναθεωρήσουν την στάση τους, τόσον ιδιαιτέρως (προφορικά και γραπτώς), όσο και διαμηνύοντας τους τις ανησυχίες μας έμμεσα, μέσω ατόμων κοινής εμπιστοσύνης, όσο και δημοσίως. Αλλά ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια απάντηση εξέδωσαν, όπως και ούτε εμφανίστηκαν ποτέ στα Δικαστήρια για τους αγώνες μας. Η αναισθησία και ο καιροσκοπισμός αυτής της ηγεσίας, οδηγεί τώρα το Κίνημα Νομιμοποίησης της Κάνναβης, σε ανοικτό πόλεμο μαζί τους: δεν θα δεχτούμε να υποστηρίζουν νομοσχέδια που συνεπάγονται συλλήψεις και φυλακίσεις ασθενών και φίλων της κάνναβης και ταυτόχρονα να προσποιούνται πως είναι «σύμμαχοι» μας».

Δεξιά, ο Φώτης Ανδρέου μιλά στον Μάριο Δημητρίου. (Φωτογραφία Βασιλική Χαραλαμπίδη).

«Χαρακτηρισμοί που απαξιώ να σχολιάσω»

Κληθείς από την «24» να τοποθετηθεί στις επικρίσεις του Πέτρου Ευδόκα και των Φίλων της Κάνναβης, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, μας απέστειλε το ακόλουθο σημείωμα: «Η θέση του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών για το θέμα της κάνναβης, είναι ξεκάθαρη σαν κρύσταλλο. Ξεκινήσαμε μία προσπάθεια πριν από πέντε περίπου χρόνια, για απο-ενοχοποίηση της κάνναβης. Εξηγήσαμε στο κυπριακό κοινό τις χρήσιμες εφαρμογές της κάνναβης στη γεωργία, βιομηχανία, ιατρική. Στην αρχή, πολιτικά κόμματα και κοινό, μας αντιμετώπισαν με εχθρότητα, μέχρι δυσπιστία. Καταθέσαμε πλειάδα κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, εγγράψαμε το θέμα στο κοινοβούλιο όπου συζητήθηκε υπό πολλή πίεση και εχθρότητα αρχικά (2012), για να γίνει στη συνέχεια της «μόδας», να μιλούν πολλοί πλέον, για την ιατρική κάνναβη. Οργανώσαμε εκστρατείες ενημέρωσης, με έκδοση ανακοινώσεων και πληροφοριακών δελτίων. Τέλος, οργανώσαμε αυτά τα πέντε χρόνια, συνολικά τέσσερεις δημόσιες εκδηλώσεις με ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, (μεταξύ τους και ο Πέτρος Ευδόκας). Όταν ξεκινήσαμε με θάρρος και αποφασιστικότητα αυτή την προσπάθεια (2012), η κοινή γνώμη και η πολιτεία θεωρούσε την κάνναβη ως καταραμένο φυτό και η καλλιέργεια και η χρήση της, ήταν καθολικά απαγορευμένη. Το νομοσχέδιο για τη βιομηχανική κάνναβη ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ως υποχρέωση για εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή οδηγία και πρακτική και κατόπιν της κοινωνικής πίεσης που δημιουργήθηκε από ενδιαφερομένους πολίτες και – θέλω να πιστεύω – και λέγω, της δικής μας εκστρατείας. Δεν συμμετείχαμε στην συγγραφή του νομοσχεδίου. Στη συζήτηση μάλιστα του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, καταθέσαμε πολλές εισηγήσεις που δεν έγιναν αποδεκτές. Το νομοσχέδιο – παρά τις ελλείψεις του – οδηγήθηκε στην ολομέλεια, όπου ψηφίστηκε ομόφωνα στις  14 Απριλίου 2016.

Αν ο κ. Ευδόκας έχει οποιαδήποτε πρόταση για τροποποίηση στη νομοθεσία για την βιομηχανική κάνναβη, ευχαρίστως να την ακούσουμε και να προσπαθήσουμε – με όσες δυνάμεις έχουμε- να διορθώσουμε τα «κακώς έχοντα».

Μου είναι ιδιαίτερα αδύνατο να αντιληφθώ, πώς κάποιος μας παρακαλεί να ασχοληθούμε με τον κανονισμό για την ιατρική κάνναβη ως «το πολιτικό κίνημα που επέδειξε πιο θετική στάση» και να παρέμβουμε δημιουργικά στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και από την άλλη, μας παρουσιάζει ως τους «εχθρούς της κάνναβης», με χαρακτηρισμούς που απαξιώ καν να σχολιάσω. Δεν μπορώ επίσης να αντιληφθώ αυτή τη μανία καταδίωξης και την εμμονή για «εκ των έσω υπόσκαψη» του «κινήματος αποποινικοποίησης της κάνναβης». Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις, απόψεις και δράση για την απο-ενοχοποίηση της κάνναβης κι αυτός τα δικά του. Εμείς πάντως δεν διεκδικούμε μονοπώλιο και αποκλειστικότητα στα θέματα που αφορούν την κάνναβη».

Φωτό: Ο Φώτης Ανδρέου με τον φακό της Βασιλικής Χαραλαμπίδη.