Αυξάνεται η πίεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές τραπεζών

Οι νέες οδηγίες της ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια οδηγούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές των «μικρών» τραπεζών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν

Της Αλεξίας Καφετζή

Οι κυπριακές τράπεζες που έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ υψηλές προβλέψεις για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που δημιουργήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης καθησύχησαν με δηλώσεις και τοποθετήσεις για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Οι νέες απαιτήσεις της ΕΚΤ, βέβαια, αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς οι ολοένα και υψηλότερες προβλέψεις που απαιτούνται για τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο αυστηρή την χορήγηση νέων δανείων. Επιπλέον, οι οδηγίες για τις προβλέψεις αναμένεται ότι θα «αναγκάσουν» τις περισσότερες μικρές τράπεζες να συγχωνευθούν ή να εξαγοραστούν από μεγαλύτερες τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις προβλέψεις και στις απαιτήσεις που θα δημιουργηθούν για περισσότερα ίδια κεφάλαια.

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Το μήνυμα που στέλνει ο Ευρωπαίος επόπτης είναι ότι δεν θα υπάρχει ανεκτικότητα στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες αναφορικά με νέα μέτρα που θα προωθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αποτροπή δημιουργίας νέων ΜΕΔ.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ, ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες περιθώριο δύο χρόνων για να καλύψουν το 100% της αξίας των νέων μη εξασφαλισμένων δανείων που έχουν ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενα και επτά χρόνια για να καλύψουν τα μη εξυπηρετούμενα που έχουν εξασφαλίσεις. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα.

«Το μήνυμα που εξάγεται από αυτή την προσπάθεια είναι ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει ανεκτικότητα στο κτίσιμο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της ΚΤΚ, Γιάγκος Δημητρίου, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν αφορούν τα υφιστάμενα ΜΕΔ που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σε ερώτηση πόσο πιο προσεκτικές πρέπει να είναι οι τράπεζες ενόψει των νέων κατευθυντήριων γραμμών, ο κ. Δημητρίου είπε πως οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται ως «κερασάκι», αφού ήδη υπήρχαν αυστηρές οδηγίες στην παραχώρηση δανείων.
«Ήδη οι οδηγίες μας είναι αρκετά αυστηρές και θέτουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες ούτως να μην δημιουργούνται τα ίδια προβλήματα», είπε.
Ερωτηθείς πώς αυτά τα νέα μέτρα επηρεάζουν τις πρακτικές των εμπορικών τραπεζών για την παραχώρηση δανείων, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως υπό κανονικές συνθήκες δεν πρέπει να επηρεάσουν.

«Αν εφαρμόζεται σωστά η οδηγία της παραχώρησης δανείων (loan origination), δεν θα πρέπει να έχουμε θέμα δημιουργίας νέων εξυπηρετούμενων δανείων», είπε, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν είναι απόλυτο, διότι οι συνθήκες αλλάζουν και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα αποπληρωμής ενός δανειολήπτη.

«Η προσπάθεια είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων», κατέληξε.

Πάντως, οι ενδείξεις για μια πιο ενεργή ανάμιξη της ΕΚΤ στη διαχείριση του θέματος των ΜΕΔ και ειδικά για αποτροπή νέων ΜΕΔ φάνηκαν από το περασμένο καλοκαίρι.

Σε παρουσία της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, η Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, υπογράμμισε ότι «εξετάζονται προοδευτικές (forward-looking) λύσεις για αποτρέψουμε τη δημιουργία ΜΕΔ στο μέλλον», κάτι που συνάδει με τις επικείμενες νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ