Ανασκόπηση κυπρορωσικών οικονομικών σχέσεων

Η οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας ανασκοπήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής 10ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και η οποία σφραγίστηκε με την υπογραφή Πρωτοκόλλου που αποτυπώνει τις δυνατότητες και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε σειρά τομέων.


Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και από ρωσικής πλευράς ο Αν. Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey V. Gruzdev, οι οποίοι και προήδρευσαν της Συνόδου που προηγήθηκε, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι πρόκειται για σημαντικό θεσμό που συμβάλλει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα ουσιαστικά τα πεδία της συνεργασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η Ρωσία είναι για την Κύπρο ένας εξαιρετικά σημαντικός εταίρος. «Οι κυπριακές εξαγωγές κυρίως υπηρεσιών, στον τουρισμό, τις μεταφορές και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, υπερβαίνουν το €1,3 δις, αλλά ταυτόχρονα είναι κι ένας εξαιρετικά σημαντικός πολιτικός εταίρος με πεδίο συνεργασίας ιδιαίτερα διευρυμένο» υπέδειξε.

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε όλες αυτές τις πτυχές της συνεργασίας και να υπογράψουμε κι ένα Πρωτόκολλο το οποίο αποτυπώνει τις δυνατότητες αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε ουσιαστικά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη ρωσική πρωτεύουσα, σε λίγες μόνο εβδομάδες από σήμερα» δήλωσε ο Υπουργός.

Από πλευράς του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey V. Gruzdev έκανε λόγο για πολύ παραγωγική συνάντηση, η οποία αποτέλεσε, όπως είπε, μια πολύ καλή προετοιμασία για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση για όλα τα πεδία συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία και η Κύπρος είναι στρατηγικοί εταίροι σε ό,τι αφορά την εμπορία αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδύσεις» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Όπως σημείωσε, οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους διευκόλυνσης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας τους, σε διάφορα πεδία, όπως η καινοτομία, η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η πληροφορική, η εκπαίδευση και η τεχνολογία.

«Έχουμε μερικές ιδέες προς υλοποίηση και χαίρομαι που θα έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μια διακήρυξη για συνεργασία στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών» δήλωσε ο Ρώσος Αν. Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσαν ότι στη σημερινή Σύνοδο οριστικοποιήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο οι συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, για τις οποίες προηγήθηκε προετοιμασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα.

Επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων για τη δημιουργία ιατρικού κέντρου

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι μέσα από τις εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία προκύπτουν ευκαιρίες ουσιαστικής διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων και προοπτικές επενδύσεων.

Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα σε επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προγραμματίζεται στον ιατρικό τομέα και η οποία «προχωρά πολύ καλά». Η επένδυση αφορά τη δημιουργία ιατρικού κέντρου για τον καρκίνο στην Κύπρο, η οποία θα λειτουργεί ως περιφερειακό κέντρο και βάση για την παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ