Αναστασιάδης: Παντελώς παράνομα τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε καταγγελίες, περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα αν χρειαστεί, σε αντίδραση για την απαγόρευση μεταφοράς προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως τα παντελώς παράνομα μέτρα που λαμβάνει το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού και ποιος όχι στο Κραν Μοντανά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο ημερίδας ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών και την ΚΟΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι «δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύει ταυτόχρονα και ποιο από τα δύο μέρη είχε την ετοιμότητα να διαπραγματευτεί πραγματικά στο Κραν Μοντανά για να εξευρεθεί λύση».

Όπως τόνισε, όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από το κατοχικό καθεστώς και τα οποία είναι παντελώς παράνομα και κατ’ αντίθεση με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, «είναι που δημιουργούν την επιπλέον, δυστυχώς, μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο. Θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς θα το αντιμετωπίσει η κυπριακή Κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργείται στους εγκλωβισμένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, «κατά τρόπο όμως που δεν θα καταβάλει το νόμιμο κράτος σε ένα παράνομο καθεστώς τα οποιαδήποτε τέλη».

Σε ερώτηση αν το συγκεκριμένο θέμα το είχε συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος απάντησε θετικά λέγοντας πως ναι, ήταν μέσα στις καταγγελίες. Συμπλήρωσε ότι θα γίνουν, πέραν εκείνης της κατ’ ιδίαν αναφοράς προς τον ΓΓ και της καταγγελίας που είναι και γραπτή, και ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο.

Ερωτηθείς αν δημιουργείται μια μη αναστρέψιμη πορεία διχοτόμησης με αυτά που συμβαίνουν, ο Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Οπωσδήποτε όμως, συνέχισε, «χωρίς αμφιβολία, τα μέτρα που λαμβάνονται δείχνουν μια προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη πορεία και συνεπώς δεν είναι τυχαία ούτε η στάση της Τουρκίας ούτε και του κ. Ακκιντζί, ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν».

Είπε επίσης ότι δεν διανοείται ότι ήταν από μόνη της απόφαση των Τουρκοκυπρίων και πως σίγουρα υπάρχει ενθάρρυνση και υποβολή από πλευράς Τουρκίας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον ΓΓ του ΟΗΕ στις καταγγελίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι επιδόθηκε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι «η έκκληση του ΓΓ είναι να προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε ή να δημιουργήσουμε προοπτικές για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

«Εάν αυτό είναι ένα από τα μέτρα, ας κρίνει ο καθένας», είπε, και πρόσθεσε πως δεν μόνον αυτό, είναι σωρεία άλλων όπως η απαγόρευση της θρησκευτικής λειτουργίας, τα προσκόμματα για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, η μη αποδοχή κάποιων καθηγητών. «Είναι σωρεία γεγονότων που καταδεικνύουν ποιοι είχαν τη βούληση, ποιοι είχαν την αποφασιστικότητα, και ποιοι όχι», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ