Δήμαρχος Μόρφου: Μας ανησυχεί και μας φοβίζει πάρα πολύ το σχέδιο Β` της Τουρκίας

Μας ανησυχεί και μας φοβίζει πάρα πολύ το σχέδιο Β` της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης και αντιπροσωπεία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις των Μορφιτών.

Δεν πρόκειται απλά για μια δήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδίου, αλλά πλέον έχει μπει σε πράξη, είπε ο κ. Χατζηαβραάμ, ο οποίος υπενθύμισε πως “την 1η και 2α Σεπτεμβρίου στον Αγιο Μάμα είχαμε την πρώτη απαγόρευση, έχουμε τους νέους δασμούς, έχουμε εξισλαμισμό, τοποθέτηση στα σχολεία της οθωμανικής τουρκικής γλώσσας οπόταν τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα”.

Ο κ. Χατζηαβραάμ είπε επίσης πως ρέπει να βρεθεί άμεσα, όχι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, αλλά μια λύση που να είναι δίκαιη και βιώσιμη, σημειώνοντας πως “χάνουμε χρόνο”.

Επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε μια ανάλυση γύρω από τις εξελίξεις από την αρχή μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Είπε πως δεν λέχθηκε κάτι περισσότερο από ότι λέχθηκε χθες στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, “η οποία όμως εμάς τουλάχιστον, ως πρόσφυγες γενικά, δεν μας αφήνει πολύ ευχαριστημένους γιατί δεν φαίνεται να ανοίγει μια νέα προοπτική για μία νέα αρχή, για συνομιλίες για το Κυπριακό”.

Ο Δήμαρχος Μόρφου είπε πως αν θα υπάρξει μια νέα προσπάθεια θα υπάρξει μετά τις προεδρικές εκλογές. “Οπόταν αντιλαμβάνεστε. Βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε καινούρια δεδομένα οπόταν δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της πιθανής έναρξης συνομιλιών”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ξένοι επίσημοι που συμμετείχαν στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου, ο κ. Χατζηαβραάμ είπε πως ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του “και αυτό θα πράξουν τουλάχιστον οι δικοί μας φιλοξενούμενοι. Θα βοηθήσουν στις χώρες τους να δημιουργηθούν τέτοιες πιέσεις ώστε να εξασκηθούν στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος τους είπε πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε πως ο Πρόεδρος είναι σε επαφή με τα ΗΕ.”Δεν ξέρω ποίοι άλλοι φορείς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όμως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα -και δεν λέω οποιαδήποτε λύση για να είμαι ξεκάθαρος – λύση που να είναι δίκαιη και βιώσιμη αλλά να βιαστούμε. Χάνουμε χρόνο”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ