Εκπρόσωπος: Επιδίωξή μας η συζήτηση ενεργειών από ΕΕ για ανατροπή της απόφασης για εγκλωβισμένους

Η Λευκωσία επιδιώκει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης να συζητηθούν συγκεκριμένες ενέργειες από τους εταίρους μας για ανατροπή της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος για τους εγκλωβισμένους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της οποίας, πέραν από την επιστολή την οποία του απέστειλε στις 29 Σεπτεμβρίου για τις ενέργειες όπως τις βιώνουμε τις τελευταίες μέρες από το κατοχικό καθεστώς, ενημέρωσε για τις εξελίξεις από τότε μέχρι και σήμερα.

«Και συμφώνησαν ότι την ερχόμενη Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου όπου θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις, αλλά ενδεχομένως να συζητηθούν και συγκεκριμένες ενέργειες από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Το πρώτιστο για μας αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πρόσθεσε, επικεντρώνεται στο να διασφαλίσουμε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ό,τι βοήθεια λάμβαναν οι εγκλωβισμένοι μας πριν από την υιοθέτηση αυτού του απαράδεκτου μέτρου, λαμβάνεται.

Από κει και πέραν, είπε ο Εκπρόσωπος,  το δεύτερο επίπεδο επικεντρώνεται στην ανατροπή αυτής της απόφασης.

«Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προς τα Ηνωμένα Έθνη – και είναι σημαντικό γιατί ούτε και για τα Ηνωμένα Έθνη έχει τελειώσει το θέμα- αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθούμε σε συγκεκριμένους τομείς, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Τουρκία να ανατρέψει αυτή την απόφαση», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η ΕΕ έχει περιθώρια λήψης αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση και κατα πόσο το κλίμα εντός της ΕΕ ευνοεί να προωθήσουμε τέτοιες ενέργειες από την κοινότητα ως συλλογικό όργανο για να πιεστεί η Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές, «γιατί δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλους χαρακτηρισμούς».

«Άρα όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανατροπής της συγκεκριμένης απόφασης και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν προτιθέμεθα  να δημοσιοποιήσουμε τις ενέργειές μας και μας ενδιαφέρει περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα παρά να επικοινωνήσουμε το πώς θα κινηθούμε και επικεντρωνόμαστε σε αυτό, να υπάρξουν αποτελέσματα, το πρώτο αφορά να διασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας όλα όσα υπάρχει ανάγκη να λαμβάνουν οι εγκλωβισμένοι μας να το πετύχουμε και από κει και πέρα να ανατραπεί η απόφαση», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για το τι προτιθέμεθα να εισηγηθούμε, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να κατανοήσει ή να δει με συμπάθεια μια τέτοια απόφαση και αυτό είναι εμφανές σε όλα τα επίπεδα.

Από κει και πέρα, είπε, εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε.
Επεσήμανε ότι μας ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα και ενδεχομένως η δημοσιοποίηση σκέψεων ή ενεργειών  να επηρεάσει αρνητικά τον τελικό στόχο.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος αν στόχος είναι να ληφθούν κάποια μέτρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος επέμεινε ότι στόχος είναι να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση και οι εγκλωβισμένοι να συνεχίσουν να απολαμβάνουν των βασικών δικαιωμάτων που έπρεπε να απολαμβάνουν, βάσει συμφωνιών που υπάρχουν από το 1976.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης για σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε ακούσει δηλώσεις από τους κυρίους Ακιντζί, Ερτουγρούλογλου, Τσαβούσογλου και σήμερα από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης «που αν τις συγκρίνουμε, δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και αυτό είναι ένδειξη ξεκάθαρη του γιατί δεν είχαμε αποτέλεσμα στον Κραν Μοντάνα».

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός από τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, τι είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή και προκύπτει από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, η διεθνής κοινότητα μετά τα διαβήματά μας και μέσα από συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους και ειδικότερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, έστειλε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις οι οποίες θα ξεφεύγουν του πλαισίου των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, κάποιοι το αντιλαμβάνονται, κάποιοι προσπαθούν με ενέργειες όπως αυτή που είδαμε με τους εγκλωβισμένους να δώσουν στίγμα για διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το τι έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας που δεν ευνοεί σε καμία απολύτως περίπτωση ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη στάση των ΗΕ στο θέμα και την τοποθέτηση του ΠτΔ ότι είναι αδιανόητο να παρακολουθούν και να λένε ότι θα πρέπει να το λύσουμε μεταξύ μας, ο Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι μιλάμε για δύο θέματα.

«Το ένα αφορά το πλαίσιο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γενικός Γραμματέας στη δική του συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε όσον αφορά τον τελικό στόχο, τον επιδιωκόμενο στόχο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από κει και πέρα τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν να ανατρέψουν την απόφαση των κατοχικών αρχών, να μην εφαρμοστεί η απόφαση, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και η δυσαρέσκειά μας προέρχεται από αυτό το γεγονός, ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Από κει και πέρα συνεχίζεται και η προσπάθεια σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, γιατί όπως έχω αναφέρει, όλη η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται το απάνθρωπο μιας τέτοιας συμπεριφοράς», ανέφερε ο ΚΕ.

Ερωτηθείς πού βασίζει τη βεβαιότητα του ο Πρόεδρος ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, ανέφερε ότι ο ΠτΔ προς τον Γενικό Γραμματέα και με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ και σε πολιτικό και σε τεχνοκρατικό επίπεδο που συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, «εξέφρασε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για συνέχιση του διαλόγου, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα σημαντικά που επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά τα δυο τελευταία χρόνια».

«Τι ζήτησε, από πλευράς Γενικού Γραμματέα και μονίμων μελών, να γίνει η κατάλληλη προεργασία για να μην καταλήξουμε ξανά σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, η αντίδραση της άλλης πλευράς σε αυτό το αίτημα, στη δική μας ετοιμότητα, και αναφέρομαι στην Τουρκία, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν επιθυμούν συνέχιση της διαδικασίας, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες αλλά και να δούμε μετά τις προεδρικές. Άρα εκείνο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα συνεχίσουμε μετά τις προεδρικές εκλογές είναι η πλευρά εκείνη που αυτή τη στιγμή δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σε παρατήρηση ότι η άλλη πλευρά λέει ότι θα ασχοληθούν με το ποια θα είναι η μορφή της λύσης πλέον όταν θα γίνει νέα προσπάθεια, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες τέσσερις δηλώσεις που κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο.

«Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει, και δεν μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες ή να συνεχιστούν αν δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων ή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών , στη βάση του γνωστού, επιδιωκόμενου στόχου», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή:ΚΥΠΕ