Ελ. Υπηρεσία: Με «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» μοιάζει η έρευνα για τη διαχείριση αποβλήτων

Με «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» παρά με εργαλείο λογοδοσίας και αναζήτησης ευθυνών παρομοιάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία την έρευνα που διέταξε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα δύο επιστολές που απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος το Φεβρουάριο του 2016, καθώς και στον Υπουργό Γεωργίας στα τέλη Αυγούστου του 2017.

Η ΕΥ επιμένει πως η νέα στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων που είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2015 είναι «ανεφάρμοστη και μη ρεαλιστική».

Στην επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας, όπως αναφέρει η ΕΥ, έκρουε ξανά «τον κώδωνα του κινδύνου από το γεγονός ότι στην πράξη ούτε ΧΥΤ ή μονάδα επεξεργασίας για την επαρχία Λευκωσίας έχει προωθηθεί, ούτε και η χρησιμοποίηση της Ο.Ε.Δ.Α. Κόσιης έχει καταστεί δυνατή μετά την άρνηση του αναδόχου να συζητήσει τροποποίηση της σκανδαλώδους σύμβασης του, αν δεν εξασφαλίσει αμνηστία για τα ποινικά αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ενώπιον δικαστηρίου».

Υπενθυμίζει ακόμη πως στην επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα, θεωρούσε πως «θα μπορούσε κάποιος εύλογα να υποθέσει πως, όταν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διαπίστωσαν τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν οι επιλογές, οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, ιδίως όπως τα αδιέξοδα αυτά αναδεικνύονται στην επιστολή μας ημερομηνίας 21 Αυγούστου 2017, αλλά και μετά την πρόσφατη αποτυχία της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης με τον ανάδοχο της Ο.Ε.Δ.Α. Κόσιης λόγω της απαράδεκτης και προκλητικής επιμονής του σε ποινική αμνηστία, αποφάσισαν να προωθήσουν το διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, με σύνθεση και όρους εντολής που οι ίδιοι οι ερευνώμενοι θα καθόριζαν».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μια τέτοια Ερευνητική Επιτροπή μάλλον θα φαινόταν στα μάτια των πολιτών να προσομοιάζει περισσότερο με «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» παρά με εργαλείο λογοδοσίας και αναζήτησης ευθυνών».

Η ΕΥ υποστηρίζει πως όλα τα ζητήματα «θα μπορούν να διερευνηθούν από Ερευνητική Επιτροπή, αν ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίσει να ασκήσει την εξουσία που του παρέχει ο Νόμος και να προχωρήσει σε τέτοιο διορισμό» και προσθέτει πως αυτό «απαντά στο σημερινό άηθες και ψευδές ως προς το περιεχόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ