Έναρξη των διαπραγματεύσεων Κύπρου-Βρετανίας για τις βάσεις

Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει η αρχή του ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας σε ότι αφορά τις Βρετανικές Βάσεις μετά από την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, έχει τεθεί ο Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέθεσε στην Κύπρο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις διμερείς.

Πρόκειται για την μόνη εξαίρεση που γίνεται σε θέματα διμερούς διαπραγμάτευσης με την Βρετανία, πάντοτε με διαβούλευση με την διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαίου Διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Όταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη Αποχώρησης, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη εκείνο το οποίο επιδιώκεται εδώ είναι η διασφάλιση των ιδίων δικαιωμάτων που είχαν οι Κύπριοι υπήκοοι επί του παρόντος καθεστώτος, όπου το κεκτημένο ίσχυε και μέσα στις ΒΒ, διασφάλιση, η οποία διέπεται από το Πρωτόκολλο 3 που συνόδευε την Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ