Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε έργα €420 εκ. για την Λευκωσία (Βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά από σύσκεψη που είχε σήμερα με τους αρμόδιους φορείς, έγινε ανασκόπηση της υλοποίησης των έργων των προηγούμενων ετών και εξήγγειλε 13 έργα 420 εκ. ευρώ.

Νέα έργα συνολικής δαπάνης €420 εκατ. για την Επαρχία Λευκωσίας εξήγγειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση των έργων για την Επαρχία Λευκωσίας, ο Πρόεδρος, πλαισιούμενος από Υπουργούς του, ενημέρωσε τους δημοτικούς και κοινοτικούς φορείς τόσο για νέα έργα αναπτυξιακής υφής που από το 2015 και εντεύθεν είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και για νέα προγραμματιζόμενα έργα.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το γενικό σύνολο δαπανών για τη Λευκωσία συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη (56 εκατ.) καθώς και επιχορήγησης έργων του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2015 και εντεύθεν (147.2) ανέρχεται στα €840.6 εκατ.

Οι συνολικές δαπάνες νέων έργων φθάνουν τα 420 εκατ. ευρώ, οι συνολικές δαπάνες έργω που εξαγγέλθηκαν το 2015 και εκτελέστηκαν ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ανέρχονται στα 173.9 εκατ. ευρώ και τα έργα που δρομολογήθηκαν από το 2015 και εντεύθεν και είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρισκονται σε στάδιο υλοποίησης φθάνουν τα 43.5 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε, τα έργα δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν ή/και να δρομολογηθούν εάν η Κυβέρνηση δεν ακολουθούσε μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, η οποία, χωρίς την αύξηση φορολογιών οδήγησε όχι μόνο στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στη δημιουργία ρυθμών υγιούς ανάπτυξης, που σήμερα υπερβαίνει το 3.5%.

Υπενθύμισε ότι την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκ. ευρώ.

`Μια απόφαση, που επηρεάζει θετικά την επαρχία και τον Δήμο Λευκωσίας καθώς επωφελούνται από απαλλαγή δανείων ύψους 84.4 εκ. ευρώ` είπε.

Είπε επίσης ότι εφόσον τα οικονομικά του Κράτους το επιτρέψουν, η Κυβέρνηση, το 2018 θα μελετήσει ευνοϊκά πρόταση για επιπλέον βοήθεια με συμπληρωματικό προϋπολογισμό προς όσους Δήμους δεν έτυχαν του ευεργετήματος από πλευράς Κυβέρνησης.

Κάλεσε τη Βουλή να επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δήμος Λευκωσίας

Για το Δήμο Λευκωσίας είπε μεταξύ άλλων ότι η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους, δαπάνης 28.8 εκ. ευρώ που προκηρύχθηκε από τον Δήμο το 2016, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Φεβρουάριο. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάπλαση / μονοδρόμηση των Λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως και δημιουργία λωρίδων λεωφορείων επί της Μακαρίου, συνολικής δαπάνης 5.2 εκ. ευρώ. Η έναρξή του αναμένεται τον προσεχή Φεβρουάριο.

Όσον αφορά τα έργα για τον πολιτισμό που εξήγγειλε το 2015, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση του πιο ιστορικού σχολείου της Κύπρου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δαπάνης 7.8 εκ. ευρώ. Το έργο, είπε, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.
Αναφέρθηκε επίσης στην ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, για χρήση του ως Μέγαρο Μουσικής δαπάνης 10.4 εκ. ευρώ που αναμένεται να αποπερατωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

Νέα έργα Δήμου Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε και νέα έργα που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ανέγερση νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δαπάνης 71.4 εκ. ευρώ (η έναρξη του έργου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2018), χρηματοδότηση με 15 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ, ανακαίνιση και αναβάθμιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου, με δαπάνη 5.6 εκ. ευρώ, (η έναρξη του έργου αναμένεται στις αρχές του 2018), παραχώρηση του χώρου του παλαιού Γ.Σ.Π. στο Δήμο, με κρατική χορηγία 6 εκ. ευρώ για διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου, βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, συνολικής δαπάνης 2.9 εκ. ευρώ (προκήρυξη προσφορών αρχές 2018), ανακαίνιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, δαπάνης 5 εκ. ευρώ (προκήρυξη προσφορών το 2018), ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, κόστους 5 εκ. ευρώ (έναρξη εργασιών τον προσεχή Γενάρη), κατασκευή κέντρου πληροφόρησης, εκπαίδευσης και προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, δαπάνης 2.1 εκ. ευρώ (εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης πριν το τέλος του 2019).

Αλλα νέα έργα που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών υποδομών της πρωτεύουσας, είναι μεταξύ άλλων
η αναβάθμιση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, εκτιμώμενης δαπάνης 1.8 εκ. ευρώ, η ενίσχυση των υποδομών του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού, του Γυμνασίου Φανερωμένης, του Λυκείου Παλουριώτισσας και της πρώτης Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, συνολικής δαπάνης 470 χιλ. ευρώ.

Υπόλοιποι Δήμοι

Για το Δήμο Στροβόλου είπε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί σε νέα αιτήματα που έχουν συμπεριληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, όπως μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή και αναβάθμιση της Λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως, με δαπάνη 12 εκ. ευρώ, η αναδόμηση δύο πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ, δαπάνης 1.6 εκ. ευρώ, η επιδιόρθωση 96 κατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ, εκτιμώμενης δαπάνης 1.5 εκ. ευρώ, και τα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο ΠΑΕΕΚ «Κερύνεια Επιστροφή», δαπάνης 200 χιλ. ευρώ.
Σε σχέση με την ανάπλαση και αναβάθμιση της οδού Τσερίου, είπε ότι σε σύσκεψη που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίστηκε ο επανασχεδιασμός του έργου κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και τις κυκλοφοριακές ανάγκες, χωρίς να παραγνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργούντο από τον αρχικό σχεδιασμό.

Για το Δήμο Εγκωμης, είπε ότι μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προς αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, με δαπάνη έως 1.5 εκ. ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε το έργο σύνδεσης του ποδηλατικού δικτύου Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου – Μετοχίου Κύκκου, δαπάνης 590 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Δήμο Αγλαντζιάς, είπε ότι νέα έργα έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, όπως η
δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου που συνδέει την Αγλαντζιά με το Γέρι, δαπάνης 1.5 εκ. ευρώ, η ολοκλήρωση εντός του 2018 του τμήματος που υπολείπεται για ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου από και προς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δαπάνης 500 χιλ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Δήμο Λατσιών, είπε ότι ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο η ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Λατσιών, δαπάνης 2.3 εκ. ευρώ, και εξήγγειλε νέα έργα όπως η ανέγερση νέου κτιρίου Γενικού Χημείου του Κράτους, δαπάνης 46 εκ. ευρώ, η ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λατσιών, δαπάνης 460 χιλ. ευρώ, ενώ για τον Δήμο Ιδαλίου είπε μεταξύ άλλων ότι στον Προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνεται η κατασκευή πεζογέφυρας και πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου στον ποταμό Γυαλιά, δαπάνης 1 εκ. ευρώ,
και η κατασκευή πρόσβασης Νέας Λήδρας από τον κυκλοφοριακό κόμβο Μεγάλου Αλεξάνδρου, δαπάνης 1 εκ. ευρώ.

Για τον Δήμο Λακατάμιας είπε ότι τα έργα αναβάθμισης που είχαν εξαγγελθεί έχουν ολοκληρωθεί (δαπάνης 520 χιλ. ευρώ) και νέα έργα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη συνέχεια του υφιστάμενου γραμμικού πάρκου κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου, με την επέκταση του πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου στη Λακατάμια, δαπάνης 1.7 εκ. ευρώ και τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου παρά τον κόμβο Ανθούπολης, δαπάνης 1.2 εκ. ευρώ.

Οσον αφορά στο Δήμο Αγ. Δομετίου, είπε ότι θα παραχωρηθεί κρατική χορηγία 2 εκ. ευρώ, για έργα επιλογής του Δήμου προς αναζωογόνηση περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή και θα καταβληθεί επιπλέον ποσό 1 εκ. ευρώ για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των Δήμων Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας, ενώ για το Δήμο Τσερίου είπε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπερίληψη στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2018 ικανοποιούνται τρία των αιτημάτων
που αφορούν αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου εντός του Δήμου, με δαπάνη 6.5 εκ. ευρώ, ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του Δήμου Τσερίου για μετακίνηση του πεδίου βολής, αφού έχει ήδη εξευρεθεί κατάλληλος χώρος μετακίνησής του και οι νενομισμένες διαδικασίες έχουν αρχίσει, και για το αίτημα για δημιουργία γηπέδου Futsal, δαπάνης 220 χιλ. ευρώ, είπε ότι υποβλήθηκαν σχετικές προσφορές.

Τέλος, αναφερόμενος στο Δήμο Γερίου, είπε ότι αποφασιστεί να προωθηθεί άμεσα η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου, του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου, που ξεκινούν από το πάρκο Αθαλάσσας και καταλήγουν στο Γέρι, προκειμένου να προβλεφθούν οι αναγκαίες δαπάνες και να επισπευθεί η εκτέλεση του έργου.

Κοινότητες Επ. Λευκωσίας

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αναβάθμιση τόσο των δικτύων υδατοπρομήθειας όσο και στην ελάφρυνση των κοινοτήτων από επιπρόσθετα οικονομικά βάρη απόρροια χρεών προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Πρόσθεσε ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται έργα στις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, συνολικής αξίας 18.3 εκ. ευρώ, ενώ, έχουν περιληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2018 – 2020, 28 νέα έργα συνολικής δαπάνης 40.5 εκ. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια για το δρόμο Αστρομερίτη – Ευρύχου, εκτιμώμενης δαπάνης 60 εκ. ευρώ και βρίσκονται υπό εξέλιξη τα κατασκευαστικά σχέδια αναβάθμισης του τμήματος του δρόμου από Ανάγυια μέχρι Καλό Χωριό Κλήρου, εκτιμώμενης δαπάνης 60 εκ. ευρώ, που εμπίπτει στο οδικό δίκτυο Ανθούπολης – Παλαιχωρίου.

“Και τα δύο έργα θεωρούνται έργα προτεραιότητας και ευθύς ως ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης εκτέλεσης, με εκτιμώμενη έναρξη των έργων το 2019” είπε.

Εργα κοινής ωφελείας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το 2015 εξήγγειλε έργο για επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας, με μεταφορά νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού. Το έργο ευρίσκεται υπό εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 12 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 43 εκ. ευρώ έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2018-2020.

“Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδατικό έργο της Κύπρου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης της Λευκωσίας και 28 κοινοτήτων της επαρχίας” είπε.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται υπό εξέλιξη από τον Δεκέμβρη του 2015, το έργο ανέγερσης υποδομών για τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στη Δυτική Λευκωσία, δαπάνης 6.5 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019, έργα επέκτασης και αναβάθμισης υποδομών των κεντρικών φυλακών, συνολικής δαπάνης 7.1 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση της Αγγλικής Σχολής, δαπάνης 4 εκ. ευρώ, που ευρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου η αναβάθμιση της πρώτης φάσης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, δαπάνης 800 χιλ. ευρώ.

Τον προσεχή Γενάρη και Ιούνιο αναμένεται να λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης στα Λατσιά και Κακοπετριά, αντιστοίχως, είπε.

Νέα έργα αφορούν την κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου περιμετρικού αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας, δαπάνης 51.2 εκ. ευρώ, ενώ έχει κατακυρωθεί η προσφορά για τη μελέτη του έργου Αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Επαρχίας Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑΔΑ στον Κοτσιάτη. Η έναρξη κατασκευής του έργου συνολικής δαπάνης 27 εκ. ευρώ αναμένεται τον Γενάρη του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ