Φωτογραφίες-ντοκουμέντο: Μέσα στο δωμάτιο-οπλοστάσιο του μακελάρη του Λας Βέγκας

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το εσωτερικό του δωματίου του ξενοδοχείου, στο οποίο διέμενε ο μακελάρης του Λας Βέγκας, Στίβεν Πάντοκ, έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας.

Σε αυτές διακρίνονται τα δύο από τα 23 αυτόματα όπλα που χρησιμοποίησε ο 64χρονος Πάντοκ, για να σκοτώσει 59 ανθρώπους και να τραυματίσει τουλάχιστον άλλους 527, το βράδυ της Κυριακής, σε συναυλία στο Λας Βέγκας.

μακελάρης έμενε σε δωμάτιο στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay, το οποίο, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είχε μετατρέψει σε οπλοστάσιο.

Οι φωτογραφίες, που περιήλθαν σήμερα στην κατοχή του δικτύου Boston 25 News, δείχνουν ακόμη στρατιωτικά όπλα, ένα τρίποδο (στο οποίο πιθανότατα στήριζε τα όπλα που χρησιμοποίησε) και φυσίγγια διάσπαρτα στο πάτωμα.

Τα 72 λεπτά του τρόμου

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Αμερική βρίσκεται ξανά σε κατάσταση σοκ, καθώς στο Λας Βέγκας σημειώθηκε η πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ, ο εκατομμυριούχος πρώην λογιστής, μέσα σε 72 λεπτά, σκότωσε 59 ανθρώπους και τραυμάτισε 527, καθώς πυροβολούσε αδιάκριτα από δύο σπασμένα τζάμια του δωματίου του, στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay.

Αυτά τα 72 λεπτά ήταν ο χρόνος που χρειάστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την πρώτη κλήση που έγινε για πυροβολισμούς στην περιοχή, μέχρι τον εντοπισμό του δωματίου του Πάντοκ.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στάθηκαν τυχερές στον εντοπισμό του δωματίου του 64χρονου μέσα στα περισσότερα από 3.000 δωμάτια του Mandalay Bay, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ανιχνευτές καπνού από τις καπνισμένες κάννες των όπλων του Πάντοκ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο 64χρονος χρησιμοποίησε κάποιο αντικείμενο σαν σφυρί για να σπάσει τα χοντρά τζάμια στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι ορισμένα από τα 23 όπλα που είχε στο δωμάτιό του ο Πάντοκ είχαν έναν μηχανισμό που ονομάζεται bumb-stock με τον οποίο τα ημιαυτόματα όπλα μπορούν να γίνουν αυτόματα και έτσι να ρίξουν έως 800 σφαίρες το λεπτό.

Ο εν λόγω μηχανισμός είναι νόμιμο να αγοραστεί από όποιον το θέλει στις ΗΠΑ, προκειμένου έτσι να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία για τα πλήρως αυτόματα όπλα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποτελεί άλυτο γρίφο για τις αρχές είναι το κίνητρο του 64χρονου μακελάρη. Όσο και αν το Ισλαμικό Κράτος επιμένει ότι ο Πάντοκ -τον οποίο σε νέο μήνυμά του ονοματίζει ως Αbu Abd Al bar Al Amriki- είναι «στρατιώτης» του, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ηγέτη των τζιχαντιστών Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να τους οδηγεί προς τη συγκεκριμένη εκδοχή.

Ανοίγει ξανά η συζήτηση για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, τo μακελειό στο Λας Βέγκας αναζωπύρωσε ένα καυτό θέμα στις ΗΠΑ: αυτό της οπλοκατοχής. Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρο να τεθούν υπό συζήτηση οι πολιτικές σχετικά με τον έλεγχο των όπλων στον απόηχο του μακελειό με τους 59 νεκρούς.

Το θέμα της οπλοκατοχής διχάζει την αμερικανική κοινωνία όπως και τα δύο μεγάλα κόμματα: οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν το λόμπι των όπλων, σε αντίθεση με τους Δημοκρατικούς. Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην οπλοκατοχή, καθώς το λόμπι των όπλων διαθέτει σημαντικά ερείσματα στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

Στις ΗΠΑ, 88 όπλα αντιστοιχούν σε 100 Αμερικανούς, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ισχύει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το πάθος των Αμερικανών για τα όπλα απεικονίζεται σε αριθμούς:

– 88 όπλα αντιστοιχούν σε 100 Αμερικανούς,αριθμός έντεκα φορές μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ κατοικούν οι καλύτερα οπλισμένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την Υεμένη, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 55 όπλα για κάθε 100 πολίτες, ή την Ελβετία, που είναι τρίτη με 46 όπλα ανά 100 άτομα.

– Στις ΗΠΑ υπάρχουν συνολικά 270 εκατομμύρια όπλα.Είναι η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τo 2013, μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ, ο τότε πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ζητήσει να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τους ελέγχους που αφορούν την οπλοκατοχή.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αρνήθηκαν.

Πηγή: protothema